Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom je in de namiddag geen kop koffie meer mag drinken

Okee, scenario: het is zes uur, en je hebt genoten van een voortreffelijke avondmaaltijd. Je sluit het af met een lekker kopje koffie. Nog eentje? Why not. Vijf uur later, tegen elf uur ’s avonds, probeer je de slaap te vatten. Maar het lukt niet. Waarom niet? Dat leg ik hieronder uit.
 

Koffie en gezondheid

Om te beginnen: is koffie slecht voor je gezondheid? Gezien de hoeveelheid troost die we wereldwijd naar binnen gieten, en de interesse die hier bijgevolg over bestaat, zijn hier al enorm veel onderzoeken naar verricht. Conclusie: misschien wel, misschien niet; men is er nog steeds niet over uit. Dat op zich is al een geruststelling. Want moest er uiteindelijk toch een definitief bewezen negatief effect op de gezondheid zijn, zal het eerder (heel) beperkt zijn.
Alleen opletten tijdens de zwangerschap: vrouwen die elke dag minstens 200 mg cafeïne dronken (twee koppen koffie, 2,5 blikjes Red Bull of vijf blikjes cola), liepen volgens een onderzoek tweemaal zoveel kans op een miskraam.
 

Het biologisch effect van cafeïne

De cafeïne in koffie behoort tot de stimulantia van de methylxanthine klasse; het heeft met andere woorden een stimulerende werking op het zenuwstelsel.
Zodra cafeïne in het lichaam terechtkomt, gaat het reversibel binden met bepaalde receptoren op de uiteinden van zenuwcellen van ons orthosympatisch zenuwstelsel. Hierdoor kan adenosine niet binden aan die receptoren. Wanneer het dat wel doet, geeft het een vermoeidheidsgevoel.
Uiteindelijk zal de cafeïne terug loskoppelen, en wordt het via de lever afgebroken.
 

De hoeveelheden cafeïne

Dit geef ik enkel ter info mee, opdat je je een vergelijking kunt maken van de dosissen.
Een kopje filterkoffie bevat ongeveer 88 mg cafeïne. Energiedrankjes (zoals Red Bull en consoorten) zitten in de buurt, maar toch iets lager: 75 mg per blikje.
Een espresso bevat, in tegenstelling tot wat velen denken, minder: 65 mg (het “geheim” zit hem uiteraard in de kleinere volumes: 50 ml i.p.v. 125 ml).
Dus dan maar thee? Nou nee; thee bevat ook nog behoorlijk wat cafeïne: 38 ml. Of je moet voor groene thee gaan: 19 mg.
Een glas cola bevat een vijfde hoeveelheid cafeïne van een kop koffie: 18 mg.
Zelfs in cafeïnevrije koffie zit nog wat cafeïne, maar wel niet veel: 3 mg.
 

De halfwaardetijden

Wanneer je aan duizend mensen een kopje koffie geeft, zie je dat de hoeveelheid cafeïne in hun lichaam maximaal is na ongeveer een uur. Na gemiddeld 4,9 uur bedraagt die hoeveelheid nog de helft. Dit noemt men de biologische halfwaardetijd.

 
Niet elk van die duizend deelnemers zal na exact 4,9 uur nog de helft van de cafeïne in zijn bloed hebben circuleren. Je ziet eerder een verdeling volgens een Gausscurve. Dit ziet eruit als een klok, zie ook onderstaande grafiek.
Het moment dat men nog de helft van de cafeïne in het lichaam van de duizend deelnemers vindt, zal bij 954 van hen liggen tussen drie en zeven uur (de spreiding van twee standaarddeviaties, + en -2σ in onderstaande grafiek). Bij 46 van de deelnemers zal dit moment van halfwaarde nog buiten deze tijdsspanne liggen.
Tel alle waarden op en deel door duizend, en je komt op de gemiddelde halfwaardetijd van 4,9 uur (µ in onderstaande grafiek).

 
 
Bij rokers gaat het afbreken 30 à 50% sneller: de lever is het gewend om harder te moeten werken. Bij zwangere vrouwen kan de gemiddelde halfwaardetijd tot 15 uur duren. En kersverse ouders wees gewaarschuwd: bij pasgeborenen kan de halfwaardetijd zelfs meer dan tachtig uur bedragen. Let dus zeker op wanneer je borstvoeding geeft, als je je nachtrust waardeert tenminste. Vanaf zes maanden oud is de duurtijd gezakt tot de waarden van volwassenen.
Ook bepaalde medicamenten hebben een effect. Orale contraceptiva verdubbelen de halfwaardetijd van cafeïne, en fluvoxamine (een antidepressivum) vertienvoudigt het tot gemiddeld 56 uur! (okee, strikt gezien is het een verelfvoudiging, maar dat bekt minder mooi).
 

Wat betekent dit concreet?

Om dus terug te komen op het scenario uit de eerste paragraaf: waarom kun je vijf uur na die twee kopjes koffie de slaap niet vatten?
In je bloed circuleert op dat moment het equivalent van het maximumeffect van een volle kop koffie. Vijf uur later, tegen vier uur ’s ochtends, is nog steeds de helft van zulke kop je zenuwcellen aan het prikkelen.
Nog steeds verbaasd dat je met bloeddoorlopen ogen de volgende dag aanvat?
Gelukkig kun je jezelf een boost geven met een stomend bakje troost…
 

Conclusie

Koffie is lekker, en geeft tijdelijk een stimulerend maar onschuldig effect. Als het je ding is, geef er dan gerust aan toe. Maar besef dat de cafeïne nog uren een effect zal hebben. Dus vermijd het toch maar best vanaf de namiddag…

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels