Doorgaan naar hoofdcontent

Doctor Google

Een tijdje terug uitte ik mijn bezorgdheid over de toekomst van de apotheek, in een column hier op Artsenkrant.com. Het Vlaams ApothekersNetwerk en het project éénlijn.be hebben gereageerd.


Ze onderkennen de komende disruptie en zijn zich er dan ook op aan het voorbereiden. Ook artsen staat een fundamentele transformatie te wachten, werd me verzekerd. Hier ben ik het volledig mee eens.

Leve het algoritme
Algoritmes klinken lekker modern maar zijn zo oud als onze beschaving. Een 'klassiek' voorbeeld uit de moderne geneeskunde: de APGAR-score. Toen dr. Virginia Apgar deze test in 1952 ontwikkelde, botste ze op weerstand. Een eenvoudig optelsommetje van vijf criteria kon toch niet de diepgaande beoordeling van ervaren pediaters benaderen? Consternatie alom toen dit algoritme veel beter bleek in het inschatten van de gezondheid van pasgeborenen.
Uiteraard is er nog een hemelsbreed verschil tussen een menselijke inschatting van de reactie van een baby op prikkels en het maken van zulke beoordelingen door een computerprogramma. Niet?

Doctor Google
Vroeger spraken we meesmuilend over "doctor Google", het concept dat patiënten via Google zelf hun diagnoses gingen stellen.
Met 'vroeger' bedoel ik twee jaar geleden. In een vergelijkend experiment moesten dokters een diagnose stellen op basis van een reeks symptomen en de medische historiek van een patiënt. Daarna werd diezelfde informatie ingevoerd in online 'symptomencheckers'. De dokters kwamen in 72% tot de juiste diagnose, terwijl de online tools het maar 34% van de tijd bij het rechte eind hadden.
Maar het evolueert razendsnel.

Rise of the machines
Onze siliconen partners zijn er nog niet, maar ze hebben wel een belachelijk snelle groeicurve.
Herinner je je nog de wedstrijden tussen Gary Kasparov en Deep Blue in 1996 en 1997? Deep Blue won, na meer dan tien jaar ontwikkeling en bijschaving van een complex algoritme. Maar in december 2017 heeft de supercomputer DeepMind zélf het AlphaZero-algoritme ontwikkeld. Zonder voorkennis en enkel op basis van de spelregels, presteerde het na vier uur beter dan het beste schaakprogramma van dit moment, op haar beurt veel beter dan de beste menselijke schaakgrootmeester.
In 2014 was een onderzoek aan de Maastricht University behoorlijk kritisch over robotchirurgie. "Duur maar niet beter", was de conclusie. "Is het inzetten van een robot wel maatschappelijk te verantwoorden?" Dat is één manier om het te bekijken. Een andere is dat deze nieuwe technologie op minder dan tien jaar tijd even goed is als een volleerde chirurg. En ze wordt alleen maar beter.
Midden 2016 startte Google een dedicated zoekalgoritme, continu verbeterd door menselijke artsen, waarmee bezoekers van de website specifiek op symptomen kunnen gaan zoeken.
Apple heeft zich nu ook ten volle op medische toepassingen gericht. Het bedrijf hoopt bijvoorbeeld dat het voor haar Apple Watch een algoritme kan maken dat volautomatisch atriumfibrillatie kan detecteren. O wacht, dat kunnen ze blijkbaar al met 97% nauwkeurigheid. Slik.
Hoelang vooraleer een computer beter is in het beoordelen van longfoto's dan onze collega's radiologen? Of in het protocolleren van vriescoupes dan een anatomopatholoog? IBM is hier met haar supercomputer Watson alleszins mee bezig.

What about us?
Worden alle artsen dan uiteindelijk overbodig? Nou, de eerste twintig jaar toch niet. De algoritmes zullen ons wel helpen in het stellen van diagnoses en optimaliseren van behandelingen. Maar voor de twintig jaar daarna: all bets are off.

Dit artikel is op 30 januari 2018 verschenen als column in de Artsenkrant.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i