Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top tien 2017

So many books, so little time. Van de 134 boeken die ik in 2017 gelezen heb (Hoe? Dat leg ik hier uit). waren de meeste best goed. Een (gelukkig klein) aantal waren waardeloos. En er zaten ook een aantal  pareltjes tussen.

Hieronder mijn top-tien, in chronologische volgorde. Wil je de volledige lijst zien? Die vind je hier terug.


Eerst toch ook nog even mijn tien favorieten van 2016. 

Want 2016 was echt een goed boekenjaar voor mij. Ik heb in dat jaar een aantal echt fantastische boeken gelezen die ik toch nog even wil delen. In feite voel ik me nog te beperkt met onderstaande tien:

Ok, en nu die van 2017.

De Remembrance of Earth's Past-trilogie van Cixin Liu
Okee, strikt gezien zijn het drie boeken, en heb ik het eerste in 2016 gelezen. Maar deze sci-fi-trilogie is dermate goed, dat ze gewoonweg in mijn top-tien moet verschijnen. Diepgaand, meeslepend, filosofisch en wetenschappelijk gefundeerd. Een meesterwerk.

Boeiend relaas over de Zwarte Dood, de pestepidemie die tussen 1346 en 1351 in Europa woedde, en ook in de volgende eeuwen regelmatig een come-back maakte.

Nooit gedacht dat men het wiskundig concept van oneindigheid boeiend en begrijpbaar zou kunnen brengen, maar dit boek slaagt erin. Ik ben een deel wel weer vergeten, en zou het opnieuw willen lezen. Maar gezien mijn aardse bestaan niet oneindig is, kies ik toch telkens voor het lezen van een nieuw boek.

Hoe je op basis van anonieme data uit Google Analytics diepgaande en verstrekkende informatie kunt vergaren. Boeiend, en op humoristische wijze gebracht.

De klassieke welzijnsadviezen op zijn kop gezet. Volg deze adviezen, en je voelt je gegarandeerd ellendig. Originele aanpak; voor alle duidelijkheid, het doel is wel degelijk nog steeds om je welzijn te verbeteren, maar is hier op een luchtige en grappige wijze gebracht.

In 2016 zou het mijn top-tien niet hebben gehaald, maar op zich is dit ook een interessant boek met tips over hoe je je tijd het best kunt indelen. Toeval wou ook dat, net toen ik mijn tijd aan het monitoren was (meer hierover in mijn artikel 672 kwartieren), deze auteur het hier ook over had.

Awakenings van Oliver Sacks
Mijn favoriet blijft nog steeds zijn The Man Who Mistook His Wife For A Hat, maar ook dit boek van de onlangs overleden neuroloog dr. Sacks is heel interessant. Toch nog heel anders dan de film, het is meer een oplijsting van verschillende patiënten en hun verschillende reacties op het medicijn L-Dopa.

What Happened van Hillary Rodham Clinton
Ik heb door dit boek nog meer respect gekregen voor deze dame. Inzichtrijk, begeesterd, competent. Ze zou een heel goede president voor de USA geweest zijn, maar het heeft helaas niet mogen zijn.

Nooit Meer Te Druk van Tony Crabbe
Hij brengt mooi allerhande wetenschappelijk gefundeerde adviezen rond het managen van je tijd en energie samen.

Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World van Cal Newport
Wellicht mijn favoriet van dit jaar. Dit boek heeft me doen inzien dat ik niet de juiste prioriteiten stel. Geeft het (voor mij althans) revolutionaire voorstel om niet al je mails te beantwoorden, en om moeilijk bereikbaar te zijn. 

Ik hoop dat ik wat inspiratie heb gebracht voor je eigen boekenlijst van 2018. Want vergeet niet: Anyone who says they have only one life to live, must not know how to read a book.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal