Doorgaan naar hoofdcontent

Vermijdbare drama's

Herinnert u zich nog dat verschrikkelijk ongeval in Kortenberg, van een tijdje geleden? Een vrachtwagen reed een bankkantoor binnen, en hierbij kwam een meisje van twee jaar om. Omdat ik zelf vader ben van twee jonge meisjes, greep dit nieuwsbericht me bij de keel.


Nadien blijkt de trucker een epilepsiepatiënt te zijn. Onmiddellijk wordt zijn rijgeschiktheid voor een periode van drie maanden ingetrokken. Hoe is het mogelijk dat hij medisch geschikt verklaard werd, vraagt men zich af.
De dokter van de vrachtwagenchauffeur bevestigt hierop dat de man al 25 jaar gekend is met epilepsie, maar dat zijn laatste aanval dateert van 10 jaar geleden. Ik stel me de vraag of het delen van zulke informatie geen schending is van het beroepsgeheim, maar daar ga ik hier niet op focussen.
Dit verhaal doet me denken aan gelijkaardige dossiers. Komt een werknemer op werkhervattingsonderzoek. Ziek omwille van epilepsie, of suikerziekte, of een hartinfarct. En nogal eens blijkt dat deze werknemer gewoon verder met de auto heeft mogen rijden van zijn behandelende huisarts en/of specialist. Vooral bij suikerziekte en hartinfarcten, minder bij epilepsie. En des te meer bij 'banalere' aandoeningen zoals slaapapneu of een medicamenteus behandelde depressie.
Ik begrijp dat ergens, hoor. Je focus ligt als behandelende arts op de patiënt, en zijn of haar herstel. Je staat er niet bij stil dat die patiënt ook met een auto rijdt en dat er na een ernstige aandoening tijdelijk beperkingen gelden. Niet alleen voor beroepsmatige chauffeurs (groep 2), maar voor iedereen met een rijbewijs (groep 1). Of misschien denk je: ach, die arme ziel heeft nu al zoveel op zijn boterham, ga ik nog even zijn rijbewijs afpakken ook? Hoe geraakt zij dan tot aan het ziekenhuis voor zijn onderzoeken? Wat met de dagdagelijkse boodschappen?
Af en toe verklaar ik een werknemer ongeschikt voor een veiligheidsfunctie (zoals rijden met een heftruck) of voor rijden op de openbare weg. Hartinfarct doorgemaakt? Dan heb ik een verklaring nodig van een cardioloog dat hij of zij weer beroepsmatig mag rijden, en sowieso pas na minstens drie maanden.
Epilepsie? Enkel als het eenmalig was, of gestopt is na de leeftijd van 15 jaar, en dan nog onder strikte voorwaarden, en met een verslag van een neuroloog. Suikerziekte? Enkel mits strikte therapietrouw, een stabiele aandoening onder geregeld toezicht, en een verslag van een endocrinoloog. Slaapapneu? Als je minstens een maand gestart bent met een succesvolle behandeling, bevestigd door een neuroloog.
Zo gaat het door, voor tal van andere aandoeningen. En dan heb ik het nog niet eens over het gebruik van geneesmiddelen. Zelfs bij middeltjes tegen de hooikoorts moet je stilstaan bij de effecten op de rijvaardigheid.
De reacties van de werknemers vallen heus mee. Ja, men vindt het soms vervelend, men vreest voor de jobzekerheid, men stelt zich vragen rond de praktische aspecten. Maar met slaande deuren is nog niemand vertrokken. Zelfs niet in die enkele gevallen waarbij ik het nieuws moest brengen dat ze waarschijnlijk nooit meer met een vrachtwagen of bus zullen mogen rijden, en ze zich via de VDAB kunnen heroriënteren naar een nieuwe job.
Want die mensen beseffen het uiteindelijk ook: het is niet enkel het welzijn van de patiënt zelf waar je als arts rekening mee dient te houden. Je moet ook denken aan de passagiers, aan andere gebruikers van de openbare weg, en last but not least, aan kinderen van twee jaar die nietsvermoedend met hun papa in de rij aan het loket van een bankkantoor staan te wachten.
Dit artikel is op 22 mei 2018 als column verschenen in de Artsenkrant.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m