Doorgaan naar hoofdcontent

You like to...


Deze artikels tonen weer maar eens welke maatregelen het grootste positieve effect hebben op verzuim: het verhogen van de fysieke activiteit. De twee vaakst voorkomende factoren van afwezigheid zijn locomotorische en stressgerelateerde klachten (elke een kleine 20% van de gestelde diagnoses bij ziekteverzuim). In aantal verzuimdagen zijn stressgerelateerde klachten wel belangrijker (circa 30% versus 20% locomotorisch). Dit is omdat stressgerelateerde aandoeningen vaker leiden tot langdurig ziekteverzuim.

Maar het is moeilijker om impact te hebben stressgerelateerde aandoeningen. Heel belangrijk, uiteraard, maar het vereist een multidisciplinaire aanpak, en er zijn een veelheid van factoren aan het werk. Als ik bovendien even kort door de bocht mag gaan: eenmaal dat een werknemer langer dan een maand afwezig is, gaat voor de werkgever een aanpak van verzuim minder impact hebben; de periode van gewaarborgd loon is dan achter de rug.

Locomotorische aandoeningen daarentegen leiden vaker tot veelvuldig, kortdurend verzuim. Dus hoe meer je daarop kunt werken, hoe groter de ROI (return on investment), zoals economen het graag noemen.

Wat blijkt nu uit bovenstaand artikel 1? Werknemers die minstens 316 minuten per week (dus pakweg drie kwartier per dag) in hun vrije tijd een fysieke activiteit doen zoals wandelen, spelen met de kinderen, joggen, zwemmen or whatever, zijn twee maal minder vaak ziek. Een duidelijk handvat voor secundaire preventie dus. Ik heb het dan nog niet eens op de indirecte positieve effecten op stressgerelateerde aandoeningen; fysieke activiteite bevordert ook het algemeen welbevinden.

Bij diegenen die afwezig zijn omwille van ruglast, heeft volgens artikel 2 een snelle re-integratie een positieve impact op de pijn en op een functionele revalidatie. Tertiaire preventie ten top.

Nog niet overtuigd? Dan kan ik nog verwijzen naar een eerder verschenen en veelbesproken onderzoek, in juli 2017 verschenen in Progress in Cardiovascular Diseases: Running as a Key Lifestyle Medicine for Longevity. Hierin staat beschreven dat je met een uur stevig bewegen per dag, je leven voor elk uur met zeven uur verlengt. Een mooi voorbeeld van primaire preventie, het summum van preventieve geneeskunde.

Dus zowel op vlak van tertiaire, secundaire als primaire preventie kun je een grote impact hebben op het verzuim, door fysieke activiteit van je werknemers te bevorderen. Waar wacht je nog op? Move it!

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h