In When: The Scientific Secrets of Perfect Timing beschrijft Daniel H. Pink hoe belangrijk timing is. Hij geeft raad hoe je de verborgen patronen van de dag kunt gebruiken om het ideale werkschema te maken. Dit wordt bijvoorbeeld ook aangestipt in The Productivity Project van Chris Bailey of Own the Day, Own your Life van Marcus Aubrey, en ik pas dat ook effectief toe in mijn dagdagelijkse leven.
Iedereen heeft een individueel circadiaan ritme*. Natuurlijk verlopen die interne biologische klokken grosso modo voor iedereen analoog; met pieken 's ochtends en in de late namiddag, en kleine en grotere dips 's middags en 's avonds / 's nachts. Maar je hebt grote individuele variaties hierop, die in een populatie van mensen over een Gausscurve verdeeld zijn. De uitschieters worden bestempeld als vroege vogels of nachtuilen; de meesten zitten ergens tussenin. Zelf was ik vroeger een duidelijke nachtuil, maar gaandeweg ben ik door externe prikkels meer en meer een vroege vogel geworden.
Zo heb ik gemerkt dat mijn grootste piek tussen 6u en 10u 's morgens ligt. Deze uren probeer ik dan ook te reserveren voor taken die meer mentale energie vereisen; het schrijven van een blogartikel bijvoorbeeld :-), of het werken aan een project. De tijdsblokken tussen 10u tot 17u besteed ik aan vergaderingen, overleg en opvolgpunten. Meer routinetaken dus. Wanneer ik eens probeer om in de namiddag iets origineels te schrijven, blijkt dat doorgaans gewoonweg niet te lukken. Wanneer ik dan iets wil opzoeken, ben ik plots een half uur kwijtgespeeld met het doorklikken naar nieuwsartikels die steeds minder te maken hebben met het onderwerp waarmee ik bezig ben ("The cutest puppies you won't believe"? Laat ik dat toch maar eens bekijken).
Dus wil je effectiever zijn? Hou dan een aantal weken elk kwartier conscientieus bij houden wat je doet, en hoe effectief je bent. Hier heb ik het bvb. al over gehad in 672 kwartieren. Als je hier vervolgens rekening mee houdt, kun je inplannen wanneer je het beste van jezelf gaat geven, en wanneer je in je agenda de routinetaken plant.
* Dit is niet hetzelfde als een bioritme. Deze hypothese beweert dat iedereen een intellectuele, emotionele en fysieke cyclus heeft die vanaf de geboorte op en neer gaat, en perfect te voorspellen valt. Het is ongesubstantieerde bullshit.