Doorgaan naar hoofdcontent

Zet het in je kalender

Recent zat ik in een gemodereerd debat over de vitaliteit van werknemers. Op het einde vroeg de moderator: “Als er één ding is dat jullie al als tip kunnen meegeven aan medewerkers om vitaliteit te stimuleren, wat zou die dan zijn?”

Ik gaf een behoorlijk lame antwoord, à la maak het smart = neem een concreet doel dat je wilt bereiken, maak het haalbaar, meetbaar en volg het op. Vervolgens gaf Luk Bosmans, top cardiocoach van Sportmed een veel beter advies, en ik dacht “shit, waarom heb ik dàt niet gezegd?” Maar geen zorgen, dan zet ik het wel alsnog op mijn blog.


“Zet het in je kalender,” zei Luk. “Want een doel zonder plan blijft slechts een wens.” En dat is een heel concreet en bruikbaar advies, dat ik zelf ook al toepas voor bijvoorbeeld mijn loopsessies.

Neem een concreet doel. Je gaat drie keer per week een fikse wandeling van een half uur maken. Prima! Maar daarmee ben je er nog niet. Wanneer ga je die wandeling maken? ’s Middags? ’s Avonds? Op welke dagen precies? Wat als het regent? Wat als je in de file zit? Wat als je het vergeet? 

Best is dat je het heel concreet maakt, en als afspraak in je agenda inplant. Dan heb je de grootste kans op succes. Zulk een plan kan het volgende zijn, ik zeg maar wat: “Ok, ik ga elke maandagavond en woensdagavond van 20u15 tot 20u45 wandelen, na het weerbericht. Elke zaterdag ga ik met mijn eega wandelen, na het ontbijt, dus van 9u00 tot 9u30.” Ok, perfect! Zet die tijdsblokken als terugkerende afspraken in je kalender.

Blijkt dat je volgende vrijdagavond naar een feestje gaat, en je de volgende dag waarschijnlijk tot 12u in je bed je roes gaat liggen uitslapen? Plan dan alvast de wandeling in de namiddag in, of de dag erop.

Kans dat je na het weerbericht in zombiemodus gaat blijven doorkijken naar “Thuis”, en pas bij het slapengaan aan je voorziene wandeling denkt? Koppel dan een alert aan je afspraak. Meestal volstaat een Pavloviaanse ping van je smartphone wel om je uit je sluimerstaat te krijgen. Blijf dan wel van je Facebookapp weg, of het is alsnog verkorven…

Dus maak het concreet, en plan een afspraak in met je gezondheid!

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin