Doorgaan naar hoofdcontent

Zachte heelmeesters

Meer dan 400.000 werknemers zijn langer dan een jaar thuis door ziekte. Na zes maanden arbeidsongeschiktheid zal nog de helft van de werknemers succesvol kunnen re-integreren in hun oorspronkelijke functie. Na een jaar is dat minder dan één op de vijf.

Wij als artsen hebben een impact op het herstel. Hoe sneller iemand progressief het werk hervat met een correcte opvolging, hoe groter de kans op een succesvolle re-integratie.

De patiënt kiest er natuurlijk zelf niet voor om ziek te worden. Dit wordt vaak als argument aangehaald tegen maatregelen die de stijgende ziektekosten willen aanpakken. Maar eigenlijk vind ik die opmerking naast de kwestie. We hebben wel degelijk een impact op de weg naar een spoedig herstel. Een actieve reactivatie past hier in, en is ook in het belang van de patiënt zelf.


Rugpijn

In de jaren ’90 en '00 zagen we een sterke toename van zowel de incidentie als prevalentie van deze aandoening: steeds meer mensen hadden last van de rug, en steeds vaker en langduriger. Op heden is het nog steeds de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid.

Nochtans is het werk niet fysiek zwaarder geworden, integendeel. Ergonomische maatregelen hebben de arbeidsomstandigheden grooso modo verbeterd. Er blijkt echter een belangrijke psychogene factor. Je voelt je gestresseerd; dit leidt tot spierspanningen. Hierdoor slaap je slechter, voel je je niet goed in je vel. Een vicieuze cirkel die leidt tot arbeidsongeschiktheid door rugpijn; maar het is niet de oorzaak, hoogstens een verergerende factor.

Wij als artsen gaven nogal eens een goed bedoeld, maar verkeerd advies. We keken peinzend naar de röntgenfoto's, schudden meewarig het hoofd en toonden aan de patiënt al de uitpuilingen en papegaaienbekken. "Uw rug is versleten," zeiden we dan. "Vanaf nu moet u het rustiger aan doen. Neem alle tijd om te herstellen, en laat u in het genezingsproces leiden door de pijn." En vervolgens schreven we platte bedrust voor, pijnstillers en spierontspanners.

Ondertussen weten we dat dit het herstel enkel vertraagt; de spieren kwijnen weg en de belastbaarheid daalt nog verder. De snelste weg naar revalidatie is activering met een concreet oefenprogramma. Zo staat ook beschreven in de klinische praktijkrichtlijn hierover van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Stress en burn-out

De laatste jaren zien we een sterke toename van uitval door stressklachten; nog even en het heeft rugklachten ingehaald als de belangrijkste oorzaak van verzuim.

En we zijn dezelfde fout aan het maken.

Want wat is het advies? Laat die persoon “terug op adem komen”. Val hem of haar zeker niet lastig door in de eerste maanden aan te sporen tot een gedeeltelijke werkhervatting.

Het gevolg? De patiënt voelt zich inderdaad tijdelijk beter, maar het onderliggend probleem is niet aangepakt. Enkele maanden later wordt het des te moeilijker voor de werknemer om het werk te hervatten.

Actieve re-integratie

Een gestructureerd overleg tussen de behandelend arts, de adviserend arts en de arbeidsarts dringt zich op, met een goede begeleiding van de werknemer via overleg met de werkgever naar een progressieve re-integratie.

En de richtlijnen die de werkgroep in opdracht van minister Maggie De Block gaat opstellen, kunnen hierbij helpen - maar meer daarover binnenkort in mijn opiniestukken voor Prevent en de Artsenkrant :-).

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i