Doorgaan naar hoofdcontent

Zachte heelmeesters

Meer dan 400.000 werknemers zijn langer dan een jaar thuis door ziekte. Na zes maanden arbeidsongeschiktheid zal nog de helft van de werknemers succesvol kunnen re-integreren in hun oorspronkelijke functie. Na een jaar is dat minder dan één op de vijf.

Wij als artsen hebben een impact op het herstel. Hoe sneller iemand progressief het werk hervat met een correcte opvolging, hoe groter de kans op een succesvolle re-integratie.

De patiënt kiest er natuurlijk zelf niet voor om ziek te worden. Dit wordt vaak als argument aangehaald tegen maatregelen die de stijgende ziektekosten willen aanpakken. Maar eigenlijk vind ik die opmerking naast de kwestie. We hebben wel degelijk een impact op de weg naar een spoedig herstel. Een actieve reactivatie past hier in, en is ook in het belang van de patiënt zelf.


Rugpijn

In de jaren ’90 en '00 zagen we een sterke toename van zowel de incidentie als prevalentie van deze aandoening: steeds meer mensen hadden last van de rug, en steeds vaker en langduriger. Op heden is het nog steeds de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid.

Nochtans is het werk niet fysiek zwaarder geworden, integendeel. Ergonomische maatregelen hebben de arbeidsomstandigheden grooso modo verbeterd. Er blijkt echter een belangrijke psychogene factor. Je voelt je gestresseerd; dit leidt tot spierspanningen. Hierdoor slaap je slechter, voel je je niet goed in je vel. Een vicieuze cirkel die leidt tot arbeidsongeschiktheid door rugpijn; maar het is niet de oorzaak, hoogstens een verergerende factor.

Wij als artsen gaven nogal eens een goed bedoeld, maar verkeerd advies. We keken peinzend naar de röntgenfoto's, schudden meewarig het hoofd en toonden aan de patiënt al de uitpuilingen en papegaaienbekken. "Uw rug is versleten," zeiden we dan. "Vanaf nu moet u het rustiger aan doen. Neem alle tijd om te herstellen, en laat u in het genezingsproces leiden door de pijn." En vervolgens schreven we platte bedrust voor, pijnstillers en spierontspanners.

Ondertussen weten we dat dit het herstel enkel vertraagt; de spieren kwijnen weg en de belastbaarheid daalt nog verder. De snelste weg naar revalidatie is activering met een concreet oefenprogramma. Zo staat ook beschreven in de klinische praktijkrichtlijn hierover van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Stress en burn-out

De laatste jaren zien we een sterke toename van uitval door stressklachten; nog even en het heeft rugklachten ingehaald als de belangrijkste oorzaak van verzuim.

En we zijn dezelfde fout aan het maken.

Want wat is het advies? Laat die persoon “terug op adem komen”. Val hem of haar zeker niet lastig door in de eerste maanden aan te sporen tot een gedeeltelijke werkhervatting.

Het gevolg? De patiënt voelt zich inderdaad tijdelijk beter, maar het onderliggend probleem is niet aangepakt. Enkele maanden later wordt het des te moeilijker voor de werknemer om het werk te hervatten.

Actieve re-integratie

Een gestructureerd overleg tussen de behandelend arts, de adviserend arts en de arbeidsarts dringt zich op, met een goede begeleiding van de werknemer via overleg met de werkgever naar een progressieve re-integratie.

En de richtlijnen die de werkgroep in opdracht van minister Maggie De Block gaat opstellen, kunnen hierbij helpen - maar meer daarover binnenkort in mijn opiniestukken voor Prevent en de Artsenkrant :-).

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal