Doorgaan naar hoofdcontent

Probeer eens iets nieuws

Ik probeer graag nieuwe dingen uit. Neofiel, zoals dat heet. Dus toen ik onlangs in een audioboek de auteurs lovend hoorde praten over het dicteren van teksten, wou ik dat maar al te graag ook eens uitproberen.


Volgens de auteurs van het audioboek gaat dicteren veel sneller dan typen, en helpt het je dus om een zekere flow te bereiken, waarin je veel natuurlijker tekst kan schrijven dan wanneer je deze moet neertypen op je scherm.
Ik weet niet of dat waar is, ik kan behoorlijk snel typen, en soms moet ik toch even stilstaan bij welke bewoordingen ik precies wil gebruiken. Ik corrigeer nogal eens wat ik schrijf, en dat is veel moeilijker wanneer je de tekst dicteert.

Ik moet bekennen, lang geleden heb ik dit ook al eens uitgeprobeerd. Ik was nogal fan van de cultserie Twin Peaks, en de protagonist gebruikte regelmatig een apparaatje om tekst te dicteren aan zijn secretaresse. Ik gebruikte dat dus ook, maar ik had geen persoonlijke assistente en de technologie om spraak automatisch in tekst om te zetten, stond nog niet op punt. Het was dus een doodgeboren concept voor mij.

Nu, meer dan 20 jaar verder, zit er op mijn iPhone in het notitieblok al automatisch een microfoontje, via hetwelk ik mijn spraak om kan zetten in tekst.
Wat het concept voor mij nog extra interessant maakt, is dat ik zulke tekst dan ook al wandelend kan dicteren, in plaats van gekluisterd te zijn aan het bureau.

Mijn bevindingen na een test? Voor mijn meer technische artikels is het sowieso geen optie, gezien ik dan vaak wetteksten en zo moet knippen-plakken, en ik continu informatie aan het opzoeken ben. Maar voor mijn fotodagboek over mijn dochters bijvoorbeeld, zou het wel een nuttige aanvulling kunnen zijn.

Oké, om toch een zekere “moraal van het verhaal“ mee te geven: probeer open te staan voor nieuwigheden, nieuwe aanpakken van beproefde concepten. Zo leer je iets op een nieuwe manier te doen, en raak je niet vastgeroest in oude gewoontes. Bovendien is het leuk om iets nieuws uit te proberen.

Full disclosure: dit blogartikel heb ik volledig gedicteerd. Het “schrijven“ van dit tekstje geeft me welgeteld 12 minuten gekost. Ik heb enkel achteraf nog wat kleine correcties aangebracht in die woorden die door het programma verkeerd zijn geïnterpreteerd, zoals "flow", waarvan Siri "vloot" maakte, en wat interpuncties.
Heb je er iets van gemerkt?

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn