Doorgaan naar hoofdcontent

Corrigerende feedback

Een collega langs mij was een opgenomen webinar aan het bekijken.

"Stoort het niet?" vroeg ze. 

"Nee hoor," verzekerde ik haar.


Extra wending in het verhaal: ik was de spreker in dat webinar. Het voelde een beetje raar aan, mijn eigen stem zo horen weergalmen langs mij. Maar ik kon het mentaal wegfilteren. Enfin, dat dacht ik toch.

Want na een tijd begon het me op te vallen dat ik tijdens mijn Schpiel heel vaak het woord "sowieso" liet vallen. Eenmaal dat ik het opmerkte, begon ik het constant te horen. Sowieso dit, sowieso dat...
Het is een stopwoord dat ik blijkbaar te pas en te onpas gebruik, zonder dat ik het besef. En niemand heeft me dat ooit verteld.

Na een presentatie of een webinar of wat dan ook, vraag ik steevast feedback. "Praat ik te snel? Was ik niet duidelijk genoeg? Zijn er bepaalde aspecten die ik kan verbeteren?"

Het is niet altijd gemakkelijk om eerlijke feedback te geven, dat besef ik ook wel. Ik durf het zelf ook niet altijd. Want soms vraagt men wel of men verbeterpunten heeft, maar wilt men eigenlijk gewoon bevestiging horen over hoe geweldig men in feite is. "Nee hoor, niets te verbeteren, je bent gewoon perfect!"

Maar ik wil het echt wel weten; zo ben ik nog steeds dankbaar voor de feedback van een collega over een taalfout die ik maakte (maar nu dus niet meer). Door mezelf opnieuw te beluisteren, heb ik opnieuw een verbeterpunt gevonden, en kan ik hier bewust aan werken. (ook een argument om regelmatig eens aan objectieve zelfbeschouwing te doen, by the way).

Dus voor mijn lezers of beluisteraars: mocht je ook iets dergelijks opmerken, zij het taalfouten, stopwoorden of fouten in mijn argumentatie: zeg het me gerust. Ik heb geen problemen met constructieve feedback, en ik zal er trachten rekening mee te houden. 

Sowieso.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal