Doorgaan naar hoofdcontent

Het gevaar van abonnementen

Ik had onlangs enkele dagen vakantie. Ik heb die tijd gebruikt om mijn abonnementen eens onder de loep te nemen. Zo bespaar ik meer dan 500 euro per jaar.

Een boek dat ik onlangs las, "Critical Thinking: How to Effectively Reason, Understand Irrationality, and Make Better Decisions", had het in een hoofdstuk over het "gevaar" van abonnementen. Uit onderzoek blijkt dat mensen deze vorm van betalen graag hebben, en verkiezen boven een "betaling per gebruik". Het verklaart het succes van providers zoals Spotify en Netflix: je betaalt een vast bedrag per maand, ongeacht hoeveel (of hoe weinig) je de dienst gebruikt. 

Dit geeft een gevoel van rust. Je hoeft niet elke keer dat je een lied beluistert, of een serie bingewatcht, in je achterhoofd bezig te zijn met de kost ervan. Zulk een comfort weegt nog sterker door bij de beslissing of je een fitnessabonnement gaat nemen, dan wel zou betalen per keer dat je de apparatuur gebruikt. Het is al erg genoeg dat je "voor je gezondheid" je naar een fitnesscentrum sleept, laat staan dat je nog elke keer zou moeten betalen voor zulke zelfkastijding!

Blijkt wel dat je voor deze mentale luxe ook betaalt. Quasi altijd is een abonnement duurder dan wanneer je elk gebruikt betaalt. Nu, op zich is dat geen probleem. Je kiest bewust voor het gemak, en je bent bereid daar extra voor te betalen. 

Het risico bestaat echter dat je na verloop van tijd niet langer gebruik maakt van de service, maar wel het abonnement blijft betalen. Dat is namelijk de gemakkelijkste weg; elke maand wordt een (relatief klein) bedrag van je rekening gehaald via domiciliëring, je hoeft hiervoor niets te doen, het kost meer moeite om dit actief stop te zetten. En je denkt telkens: ach, misschien dat ik het nog nodig ga hebben, je weet maar nooit.

Dit heeft me aan het denken gezet, want ik heb daadwerkelijk een aantal dergelijke abonnementen. Zo betaal ik Google elke maand 1,99 euro voor de luxe om al mijn mails van de voorbije 22 jaar te bewaren. Nu, echt veel is dat niet. Maar ik zit bijna aan de limiet van 100 GB, dus dan wordt het 2,99 euro per maand. 36 euro per jaar, en het gebeurt echt heel zelden dat ik een (heel) oude mail alsnog nodig heb. Dus heb ik al mijn mails ouder dan drie jaar gewist, en het abonnement opgezegd.

Een gelijkaardig verhaal met Amazon Prime. 2,99 euro per maand is echt niet veel, maar ik maak al lang geen gebruik meer van de onbeperkte foto-opslag. En behalve voor het bekijken van de nieuwe film van Borat heb ik Prime Video ook niet nodig gehad. Dus dit is ook een overbodige maandelijkse kost.

Evernote kost me elk jaar 40 euro, en ik gebruik het amper nog omdat het zo onwerkbaar traag is. Dus heb ik al mijn resterende documenten overgezet naar OneNote (wat ik wel actief gebruik, en waar ik sowieso al een Office abonnement voor betaal), is ook weer dat.

De grootste besparing heb ik gedaan door het aanpassen van mijn Telenet abonnement. Dat bleek onmogelijk via de website, maar dankzij drie zeer behulpzame call center medewerkers heb ik mijn combi abonnement met internet (gebruik ik intensief), vaste telefoon (gebruik ik sinds vijf jaar niet meer) en televisie (het voorbije jaar heeft ons gezin daar niet één keer gebruik van gemaakt) omgezet naar een "internet only" abonnement. Besparing: 40 euro - per maand!


Wellicht heb jij zelf ook dergelijke abonnementen, dienstverlening die ooit relevant was maar nu niet meer? Dan is het misschien zinvol dat je dit ook eens onder de loep neemt en terstond aanpast of opzegt, net zoals ik gedaan heb.

Behalve dan Amazon Prime. Daar wacht ik nog even mee tot na Black Friday en Cyber Monday. Je weet maar nooit.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h