Doorgaan naar hoofdcontent

Niet doen! Over corona en koopjes(zon)dagen

Ik moet het even kwijt. Er is veel trammelant geweest rond de lange rijen aan de Ikea's en Actions op zaterdag, en de overvolle winkelstraten in Brussel en Antwerpen, nog net voor de nieuwe lockdown. Veel onbegrip (waarom nemen de mensen hun verantwoordelijkheid toch niet op?) en vermanende vingers (waarom zit men er nu ook nog reclame voor te maken?).

But what did you expect?


De enige reden dat ik het voorgaande weekend zelf niet aan een winkel in de rij stond te wachten, was dat ik met alle info die ik opvolgde deze lockdown al enkele weken zag aankomen, ik had dus al ruim voldoende toiletpapier gestockeerd.

Bij een (al dan niet ernstig) arbeidsongeval gaat men zo ook wel eens met de vinger wijzen. "Waarom heeft die niet de veiligheidsvoorschriften gevolgd?" of "Waarom heeft de ploegbaas daar geen stokje voor gestoken?"

Ik vind dat een foute benadering.

Het zijn niet enkel "de Belgen" die achterpoortjes zoeken voor elke regel, dat is eigen aan de mens. Een mondmasker in de winkel is niet langer aangeraden maar "sterk" aangeraden? Je mag het zelfs "in hemelsnaam we menen het dit keer zo enorm echt doe het alstublieft aan want anders loopt het faliekant fout" aangeraden maken, dat maakt geen sikkepit verschil. Ofwel moet het ofwel moet het niet. En als het moet, dan moet je dat ook de "weg van de minste weerstand" maken, want anders gebeurt het ook niet.

Net zoals je honderd maal kunt zeggen dat men best een veiligheidsbril moet aandoen, of dat men de veiligheid op moet zetten voordat men het toestel aanzet. Waarom niet? We zijn toch allemaal volwassen mensen? Iedereen moet toch de eigen verantwoordelijkheid opnemen?

Nee, zo werkt het dus niet.

En boodschappen van "pas op want we gaan het bestraffen"? Dat is toch ook al vaak genoeg gebleken, dat werkt ook niet.

Geef duidelijke en zinvolle regels, leg ook duidelijk uit waarom die nodig zijn. Maak het eenvoudig toe te passen. Focus niet op bestraffen maar op buy-in. Dit is geen rocket science he, het is ook geen nieuw idee. Dus ik stel me toch de vraag waarom "de overheid" in de nieuwe (chaotische, steeds wijzigende) maatregelen niet teruggrijpt naar zulke basic, alom gekende en beproefde concepten? Kunnen ze echt geen preventieadviseur of gedragspsycholoog vinden die hen kan vertellen op welke wijze ze de mensen kunnen "nudgen" naar het gewenste gedrag?

Dus hou toch op met de mensen te beschimpen die nog snel "voor het te laat is" speelgoed gaan kopen voor hun kinderen. Het probleem ligt niet bij hen, maar bij de wijze waarop de maatregelen worden gecommuniceerd en doorgevoerd.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h