Doorgaan naar hoofdcontent

Niet doen! Over corona en koopjes(zon)dagen

Ik moet het even kwijt. Er is veel trammelant geweest rond de lange rijen aan de Ikea's en Actions op zaterdag, en de overvolle winkelstraten in Brussel en Antwerpen, nog net voor de nieuwe lockdown. Veel onbegrip (waarom nemen de mensen hun verantwoordelijkheid toch niet op?) en vermanende vingers (waarom zit men er nu ook nog reclame voor te maken?).

But what did you expect?


De enige reden dat ik het voorgaande weekend zelf niet aan een winkel in de rij stond te wachten, was dat ik met alle info die ik opvolgde deze lockdown al enkele weken zag aankomen, ik had dus al ruim voldoende toiletpapier gestockeerd.

Bij een (al dan niet ernstig) arbeidsongeval gaat men zo ook wel eens met de vinger wijzen. "Waarom heeft die niet de veiligheidsvoorschriften gevolgd?" of "Waarom heeft de ploegbaas daar geen stokje voor gestoken?"

Ik vind dat een foute benadering.

Het zijn niet enkel "de Belgen" die achterpoortjes zoeken voor elke regel, dat is eigen aan de mens. Een mondmasker in de winkel is niet langer aangeraden maar "sterk" aangeraden? Je mag het zelfs "in hemelsnaam we menen het dit keer zo enorm echt doe het alstublieft aan want anders loopt het faliekant fout" aangeraden maken, dat maakt geen sikkepit verschil. Ofwel moet het ofwel moet het niet. En als het moet, dan moet je dat ook de "weg van de minste weerstand" maken, want anders gebeurt het ook niet.

Net zoals je honderd maal kunt zeggen dat men best een veiligheidsbril moet aandoen, of dat men de veiligheid op moet zetten voordat men het toestel aanzet. Waarom niet? We zijn toch allemaal volwassen mensen? Iedereen moet toch de eigen verantwoordelijkheid opnemen?

Nee, zo werkt het dus niet.

En boodschappen van "pas op want we gaan het bestraffen"? Dat is toch ook al vaak genoeg gebleken, dat werkt ook niet.

Geef duidelijke en zinvolle regels, leg ook duidelijk uit waarom die nodig zijn. Maak het eenvoudig toe te passen. Focus niet op bestraffen maar op buy-in. Dit is geen rocket science he, het is ook geen nieuw idee. Dus ik stel me toch de vraag waarom "de overheid" in de nieuwe (chaotische, steeds wijzigende) maatregelen niet teruggrijpt naar zulke basic, alom gekende en beproefde concepten? Kunnen ze echt geen preventieadviseur of gedragspsycholoog vinden die hen kan vertellen op welke wijze ze de mensen kunnen "nudgen" naar het gewenste gedrag?

Dus hou toch op met de mensen te beschimpen die nog snel "voor het te laat is" speelgoed gaan kopen voor hun kinderen. Het probleem ligt niet bij hen, maar bij de wijze waarop de maatregelen worden gecommuniceerd en doorgevoerd.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee