Doorgaan naar hoofdcontent

Niet doen! Over corona en koopjes(zon)dagen

Ik moet het even kwijt. Er is veel trammelant geweest rond de lange rijen aan de Ikea's en Actions op zaterdag, en de overvolle winkelstraten in Brussel en Antwerpen, nog net voor de nieuwe lockdown. Veel onbegrip (waarom nemen de mensen hun verantwoordelijkheid toch niet op?) en vermanende vingers (waarom zit men er nu ook nog reclame voor te maken?).

But what did you expect?


De enige reden dat ik het voorgaande weekend zelf niet aan een winkel in de rij stond te wachten, was dat ik met alle info die ik opvolgde deze lockdown al enkele weken zag aankomen, ik had dus al ruim voldoende toiletpapier gestockeerd.

Bij een (al dan niet ernstig) arbeidsongeval gaat men zo ook wel eens met de vinger wijzen. "Waarom heeft die niet de veiligheidsvoorschriften gevolgd?" of "Waarom heeft de ploegbaas daar geen stokje voor gestoken?"

Ik vind dat een foute benadering.

Het zijn niet enkel "de Belgen" die achterpoortjes zoeken voor elke regel, dat is eigen aan de mens. Een mondmasker in de winkel is niet langer aangeraden maar "sterk" aangeraden? Je mag het zelfs "in hemelsnaam we menen het dit keer zo enorm echt doe het alstublieft aan want anders loopt het faliekant fout" aangeraden maken, dat maakt geen sikkepit verschil. Ofwel moet het ofwel moet het niet. En als het moet, dan moet je dat ook de "weg van de minste weerstand" maken, want anders gebeurt het ook niet.

Net zoals je honderd maal kunt zeggen dat men best een veiligheidsbril moet aandoen, of dat men de veiligheid op moet zetten voordat men het toestel aanzet. Waarom niet? We zijn toch allemaal volwassen mensen? Iedereen moet toch de eigen verantwoordelijkheid opnemen?

Nee, zo werkt het dus niet.

En boodschappen van "pas op want we gaan het bestraffen"? Dat is toch ook al vaak genoeg gebleken, dat werkt ook niet.

Geef duidelijke en zinvolle regels, leg ook duidelijk uit waarom die nodig zijn. Maak het eenvoudig toe te passen. Focus niet op bestraffen maar op buy-in. Dit is geen rocket science he, het is ook geen nieuw idee. Dus ik stel me toch de vraag waarom "de overheid" in de nieuwe (chaotische, steeds wijzigende) maatregelen niet teruggrijpt naar zulke basic, alom gekende en beproefde concepten? Kunnen ze echt geen preventieadviseur of gedragspsycholoog vinden die hen kan vertellen op welke wijze ze de mensen kunnen "nudgen" naar het gewenste gedrag?

Dus hou toch op met de mensen te beschimpen die nog snel "voor het te laat is" speelgoed gaan kopen voor hun kinderen. Het probleem ligt niet bij hen, maar bij de wijze waarop de maatregelen worden gecommuniceerd en doorgevoerd.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal