Doorgaan naar hoofdcontent

Het belangrijkste woord

Wat is voor jou het belangrijkste woord? Het woord dat, wanneer je het hoort, steevast een reactie bij je uitlokt. Dat je gegarandeerd oppikt in een gesprek, ook al ben je er met je aandacht niet bij. Dat zowel op een bewust als onbewust niveau heel sterk met je resoneert, waar je je ook op emotioneel vlak sterk verbonden mee voelt. Voordat je verder leest, denk er eens goed over na. 


Nee, het is niet zoiets als "liefde", "geluk" of "vrede". En ook niet "bedankt" (ook al moet ik eraan toevoegen dat dit woord inderdaad best belangrijk is). Het is ook geen schuttingswoord zoals "fuck" of "godverdomme", of een alarmwoord zoals "brand!" of "hatsjie!" (😉). Out of ideas?

Het is je eigen voornaam.

Dit is niet mijn persoonlijke mening; het is een feit, gestaafd door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Het horen van je eigen voornaam doet iets met je. Zelfs in een rumoerige zaal, zelfs wanneer je heel geconcentreerd in een ander gesprek betrokken bent: iemand roept je naam, en je brein pikt het automatisch en moeiteloos op uit de ruis. Je eigen naam is voor jou het belangrijkste woord dat er bestaat.

Dat geldt ook voor het lezen van je naam. En nu kom ik aan het punt dat ik hier wil maken. Onlangs nog zag ik een mailcommunicatie passeren waarin de voornaam van de geadresseerde verkeerd geschreven was. Er zijn nog verzachtende omstandigheden voor een typfout, maar dergelijke spellingsfouten gebeuren in mijn ervaring nogal eens bij mensen met een ongebruikelijke of een iets anders dan doorgaans geschreven naam. Met een i in plaats van een y, bijvoorbeeld.

En full disclosure, ik heb ook al eens "Nikki" geschreven aan een Niki, en "Wendy" aan een Wendie. Waarop ik me wel heb gecorrigeerd, toen het me vervolgens opviel. Ja, ik spam die persoon dan met een extra mail, enkel om iets te zeggen à la "eh, ik bedoel natuurlijk Wendie, niet Wendy". Want dat woord is het belangrijkste woord in de mail, het is dus een fout die ik niet wil laten staan.

Nu, een drama is het natuurlijk ook weer niet. Mij overkomt het ook wel eens, "Edelaert" bijvoorbeeld, of "Edhelhart". En het is ook niet zo dat ik dan full Hulk ga. Maar het ergert me wel een beetje. De correcte schrijfwijze van mijn naam zie je in het mailadres, welke excuus heb je dan om die verkeerd te schrijven, zeker wanneer dat meerdere keren gebeurt? Dus ja, zelf let ik daar wel op, het vergt ook weer geen grote krachtinspanning hé.

Ik wil dus maar meegeven als tip: wanneer je iemand een mail stuurt, let je er best op dat je diens naam correct schrijft. Dat is een elementaire beleefdheid. Een fout zal zeker niet doelbewust zijn, het zal eerder slordigheid zijn, maar hoe dan ook geef je daarmee de ongeschreven boodschap: "Jij bent voor mij niet belangrijk".

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h