Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top 10 2022

Dit jaar heb ik weer ruim 100 boeken gelezen of beluisterd. Maar liefst 38 ervan heb ik vijf sterren gegeven. Bij deze mijn top tien uit die lijst.

Giulio Boccaletti - Water: A Biography

Een onthullende geschiedenis - over continenten en millennia - van hoe de distributie van water de menselijke beschaving heeft gevormd. Giulio Boccaletti begint met de vroegste beschavingen van sedentaire boeren aan de oevers van de Nijl, de Tigris en de Eufraat. Hij beschrijft hoe deze samenlevingen mogelijk werden gemaakt door veranderingen in de zeespiegel. Hij onderzoekt hoe deze sedentaire landbouw leidde tot irrigatie en meervoudige bebouwing, wat op zijn beurt resulteerde in een explosie van de bevolking en de specialisatie van arbeid. We zien hoe irrigatiestructuur leidde tot sociale structuur. En hij maakt duidelijk hoe de moderne wereld begon met een juridische structuur voor de ontwikkeling van waterinfrastructuur. 


Sue Black - Written in Bone: Hidden Stories in What We Leave Behind

Op basis van haar jarenlange onderzoek neemt de wereldberoemde forensisch antropologe professor Sue Black ons ​​mee op een ontdekkingsreis. Van schedel tot voeten, via gezicht, ruggengraat, borst, armen, handen, bekken en benen laat ze zien dat elk deel van ons een verhaal te vertellen heeft. Wat we eten, waar we heen gaan, alles wat we doen laat een spoor achter, een bericht dat maanden, jaren, soms eeuwen geduldig wacht tot een forensisch antropoloog wordt ingeschakeld om het te ontcijferen.


Jeff Hawkins - A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence

Een auteur, neurowetenschapper en computeringenieur onthult een theorie over intelligentie, over het begrijpen van de hersenen en de toekomst van AI. Ondanks alle vorderingen van de neurowetenschap hebben we weinig vooruitgang geboekt op de grootste vraag: hoe creëren eenvoudige cellen in de hersenen intelligentie? Jeff Hawkins en zijn team ontdekten dat de hersenen kaartachtige structuren gebruiken om een ​​model van de wereld te bouwen - niet slechts één model, maar honderdduizenden modellen van alles wat we weten. Deze ontdekking stelt Hawkins in staat om belangrijke vragen te beantwoorden over hoe we de wereld waarnemen.


V.E. Schwab - The Invisible Life of Addie LaRue

Frankrijk, 1714: in een moment van wanhoop sluit een jonge vrouw een Faustiaans akkoord om eeuwig te leven en wordt ze vervloekt om vergeten te worden door iedereen die ze ontmoet. Maar alles verandert wanneer Addie na bijna 300 jaar een jonge man tegenkomt in een verborgen boekwinkel en hij zich haar naam herinnert. Normaal is dit niet mijn type van boeken, maar dit was echt wel mooi geschreven.


Bart Van Loo - Napoleon. De schaduw van de revolutie

Napoleon is een van de meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis. Maar Napoleon roept ook enorm veel vragen op. Hoe kwam het dat een onbekende Corsicaan erin slaagde om de Franse bevolking ervan te overtuigen dat hij de man was op wie iedereen zat te wachten? Wie was de keizer die vechtend door Europa trok, miljoenen slachtoffers maakte en strandde in een drassige weide nabij Waterloo? Bart Van Loo gaat op zoek naar de mens achter de mythe. Hij vindt antwoorden in de boeiende en uiterst woelige periode van de Franse Revolutie, toen de oude wereld verging en alles anders werd.


Todd Hargrove - Playing With Movement: How to Explore the Many Dimensions of Physical Health and Performance

Spelen met beweging gaat over het oplossen van 'bewegingsproblemen', zoals hoe je je eerste marathon voltooit, herstelt van rugpijn, meer spieren krijgt of je behendigheid op het voetbalveld verbetert. Spelen betekent bewegen op een manier die leuk, verkennend, variabel en persoonlijk betekenisvol is. De argumenten in dit boek zijn gebaseerd op substantieel bewijs uit verschillende vakgebieden, waaronder spelwetenschappen, complexe systemen, pijn, motorische controle, inspanningsfysiologie en psychologie.


Japke-d. Bouma - Ga lekker zelf in je kracht staan: de ergste clichés op kantoor

Flexwerken, punten op de horizon, brainstormen en centraal stellen. De innovatieve kwaliteitsslagen vliegen ons om de oren op kantoor, maar worden we daar nou beter van, vraagt Japke-d. Bouma zich af. Is het nou wel zo goed om te durven dromen? Werken zelfsturende teams? Moeten de neuzen eigenlijk wel dezelfde kant op? En is succes écht een keuze? Kantoorexpert Japke-d. Bouma spreekt heldere taal: stop met al die vage managementmodes! Ze rekent af met de ergste en hardnekkigste trends en laat zien hoe het ook kan op kantoor. Oh zo grappig, én herkenbaar!


Vaclav Smil - How the World Really Works: A Scientist’s Guide to Our Past, Present and Future

Dit boek legt zeven van de meest fundamentele realiteiten uit die onze overleving en welvaart bepalen. Van energie- en voedselproductie, via onze materiële wereld en haar globalisering, tot risico's, ons milieu en haar toekomst, How the World Really Works biedt een broodnodige realiteitscheck - want voordat we problemen effectief kunnen aanpakken, moeten we de feiten begrijpen. In dit boek lezen we bijvoorbeeld dat globalisering niet onvermijdelijk is - de gevaren om 70 procent van 's werelds rubberen handschoenen in slechts één fabriek te laten maken, werden in 2020 overduidelijk - en dat onze samenlevingen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen gestaag hebben vergroot, waardoor hun volledige en snelle eliminatie onwaarschijnlijk is. Vaclav Smil is geen pessimist of optimist, hij is een wetenschapper. Op basis van de nieuwste wetenschap beantwoordt Smil de vraag van onze tijd: zijn we onherroepelijk gedoemd of ligt er een betere toekomst in het verschiet?


David Satter - The Less You Know, the Better You Sleep: Russia's Road to Terror and Dictatorship under Yeltsin and Putin

In dit boek vertelt de journalist Satter het verhaal van de bomaanslagen op appartementen in 1999, toegeschreven aan de Tsjetsjenen maar uitgevoerd door de Russische FSB-veiligheidspolitie. Hoe Boris Jeltsin de criminalisering van Rusland voorzat, waarom Vladimir Poetin als zijn opvolger werd gekozen en hoe Poetin alle oppositie heeft onderdrukt terwijl hij de schijn van een pluralistische staat heeft behouden. Naarmate de dreiging die door Rusland wordt vertegenwoordigd steeds duidelijker wordt, zal Satters beschrijving van waar Rusland is en hoe het daar terecht is gekomen heel relevant zijn voor iedereen die zich zorgen maakt over de gevaren waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd.


Richard Osman - The Thursday Murder Club

In een vredig bejaardendorp ontmoeten vier onwaarschijnlijke vrienden elkaar één keer per week om onopgeloste moorden te onderzoeken. Maar wanneer een brute moord voor hun deur plaatsvindt, bevindt de Thursday Murder Club zich midden in hun eerste live zaak. Elizabeth, Joyce, Ibrahim en Ron mogen dan wel tegen de tachtig zijn, ze hebben nog een paar trucjes achter de hand. Richard Osman heeft een leuke, luchtige thriller geschreven die vol zit met humor en mysterie. Dit boek is een perfecte leeservaring voor iedereen die op zoek is naar een leuk en ontspannend verhaal.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn