Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top 10 2022

Dit jaar heb ik weer ruim 100 boeken gelezen of beluisterd. Maar liefst 38 ervan heb ik vijf sterren gegeven. Bij deze mijn top tien uit die lijst.

Giulio Boccaletti - Water: A Biography

Een onthullende geschiedenis - over continenten en millennia - van hoe de distributie van water de menselijke beschaving heeft gevormd. Giulio Boccaletti begint met de vroegste beschavingen van sedentaire boeren aan de oevers van de Nijl, de Tigris en de Eufraat. Hij beschrijft hoe deze samenlevingen mogelijk werden gemaakt door veranderingen in de zeespiegel. Hij onderzoekt hoe deze sedentaire landbouw leidde tot irrigatie en meervoudige bebouwing, wat op zijn beurt resulteerde in een explosie van de bevolking en de specialisatie van arbeid. We zien hoe irrigatiestructuur leidde tot sociale structuur. En hij maakt duidelijk hoe de moderne wereld begon met een juridische structuur voor de ontwikkeling van waterinfrastructuur. 


Sue Black - Written in Bone: Hidden Stories in What We Leave Behind

Op basis van haar jarenlange onderzoek neemt de wereldberoemde forensisch antropologe professor Sue Black ons ​​mee op een ontdekkingsreis. Van schedel tot voeten, via gezicht, ruggengraat, borst, armen, handen, bekken en benen laat ze zien dat elk deel van ons een verhaal te vertellen heeft. Wat we eten, waar we heen gaan, alles wat we doen laat een spoor achter, een bericht dat maanden, jaren, soms eeuwen geduldig wacht tot een forensisch antropoloog wordt ingeschakeld om het te ontcijferen.


Jeff Hawkins - A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence

Een auteur, neurowetenschapper en computeringenieur onthult een theorie over intelligentie, over het begrijpen van de hersenen en de toekomst van AI. Ondanks alle vorderingen van de neurowetenschap hebben we weinig vooruitgang geboekt op de grootste vraag: hoe creëren eenvoudige cellen in de hersenen intelligentie? Jeff Hawkins en zijn team ontdekten dat de hersenen kaartachtige structuren gebruiken om een ​​model van de wereld te bouwen - niet slechts één model, maar honderdduizenden modellen van alles wat we weten. Deze ontdekking stelt Hawkins in staat om belangrijke vragen te beantwoorden over hoe we de wereld waarnemen.


V.E. Schwab - The Invisible Life of Addie LaRue

Frankrijk, 1714: in een moment van wanhoop sluit een jonge vrouw een Faustiaans akkoord om eeuwig te leven en wordt ze vervloekt om vergeten te worden door iedereen die ze ontmoet. Maar alles verandert wanneer Addie na bijna 300 jaar een jonge man tegenkomt in een verborgen boekwinkel en hij zich haar naam herinnert. Normaal is dit niet mijn type van boeken, maar dit was echt wel mooi geschreven.


Bart Van Loo - Napoleon. De schaduw van de revolutie

Napoleon is een van de meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis. Maar Napoleon roept ook enorm veel vragen op. Hoe kwam het dat een onbekende Corsicaan erin slaagde om de Franse bevolking ervan te overtuigen dat hij de man was op wie iedereen zat te wachten? Wie was de keizer die vechtend door Europa trok, miljoenen slachtoffers maakte en strandde in een drassige weide nabij Waterloo? Bart Van Loo gaat op zoek naar de mens achter de mythe. Hij vindt antwoorden in de boeiende en uiterst woelige periode van de Franse Revolutie, toen de oude wereld verging en alles anders werd.


Todd Hargrove - Playing With Movement: How to Explore the Many Dimensions of Physical Health and Performance

Spelen met beweging gaat over het oplossen van 'bewegingsproblemen', zoals hoe je je eerste marathon voltooit, herstelt van rugpijn, meer spieren krijgt of je behendigheid op het voetbalveld verbetert. Spelen betekent bewegen op een manier die leuk, verkennend, variabel en persoonlijk betekenisvol is. De argumenten in dit boek zijn gebaseerd op substantieel bewijs uit verschillende vakgebieden, waaronder spelwetenschappen, complexe systemen, pijn, motorische controle, inspanningsfysiologie en psychologie.


Japke-d. Bouma - Ga lekker zelf in je kracht staan: de ergste clichés op kantoor

Flexwerken, punten op de horizon, brainstormen en centraal stellen. De innovatieve kwaliteitsslagen vliegen ons om de oren op kantoor, maar worden we daar nou beter van, vraagt Japke-d. Bouma zich af. Is het nou wel zo goed om te durven dromen? Werken zelfsturende teams? Moeten de neuzen eigenlijk wel dezelfde kant op? En is succes écht een keuze? Kantoorexpert Japke-d. Bouma spreekt heldere taal: stop met al die vage managementmodes! Ze rekent af met de ergste en hardnekkigste trends en laat zien hoe het ook kan op kantoor. Oh zo grappig, én herkenbaar!


Vaclav Smil - How the World Really Works: A Scientist’s Guide to Our Past, Present and Future

Dit boek legt zeven van de meest fundamentele realiteiten uit die onze overleving en welvaart bepalen. Van energie- en voedselproductie, via onze materiële wereld en haar globalisering, tot risico's, ons milieu en haar toekomst, How the World Really Works biedt een broodnodige realiteitscheck - want voordat we problemen effectief kunnen aanpakken, moeten we de feiten begrijpen. In dit boek lezen we bijvoorbeeld dat globalisering niet onvermijdelijk is - de gevaren om 70 procent van 's werelds rubberen handschoenen in slechts één fabriek te laten maken, werden in 2020 overduidelijk - en dat onze samenlevingen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen gestaag hebben vergroot, waardoor hun volledige en snelle eliminatie onwaarschijnlijk is. Vaclav Smil is geen pessimist of optimist, hij is een wetenschapper. Op basis van de nieuwste wetenschap beantwoordt Smil de vraag van onze tijd: zijn we onherroepelijk gedoemd of ligt er een betere toekomst in het verschiet?


David Satter - The Less You Know, the Better You Sleep: Russia's Road to Terror and Dictatorship under Yeltsin and Putin

In dit boek vertelt de journalist Satter het verhaal van de bomaanslagen op appartementen in 1999, toegeschreven aan de Tsjetsjenen maar uitgevoerd door de Russische FSB-veiligheidspolitie. Hoe Boris Jeltsin de criminalisering van Rusland voorzat, waarom Vladimir Poetin als zijn opvolger werd gekozen en hoe Poetin alle oppositie heeft onderdrukt terwijl hij de schijn van een pluralistische staat heeft behouden. Naarmate de dreiging die door Rusland wordt vertegenwoordigd steeds duidelijker wordt, zal Satters beschrijving van waar Rusland is en hoe het daar terecht is gekomen heel relevant zijn voor iedereen die zich zorgen maakt over de gevaren waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd.


Richard Osman - The Thursday Murder Club

In een vredig bejaardendorp ontmoeten vier onwaarschijnlijke vrienden elkaar één keer per week om onopgeloste moorden te onderzoeken. Maar wanneer een brute moord voor hun deur plaatsvindt, bevindt de Thursday Murder Club zich midden in hun eerste live zaak. Elizabeth, Joyce, Ibrahim en Ron mogen dan wel tegen de tachtig zijn, ze hebben nog een paar trucjes achter de hand. Richard Osman heeft een leuke, luchtige thriller geschreven die vol zit met humor en mysterie. Dit boek is een perfecte leeservaring voor iedereen die op zoek is naar een leuk en ontspannend verhaal.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m

Hoe je duizenden euro's op je boodschappen kunt besparen: Een gedetailleerd overzicht van mijn uitgaven en tips om te besparen

Op de eerste dag van het nieuwe jaar werk ik aan mijn Excelbestand dat al mijn doelstellingen en data bevat. Ik maak een definitieve stand van zaken op van het voorgaande jaar, en maak de grafieken en tabellen klaar voor het nieuwe kalenderjaar. De tellers staan weer op nul. Welke targets wil ik dit jaar halen? Dit werkt voor mij. Al 15 jaar houd ik een Excelbestand bij; ik heb het daar wel al een aantal keer over gehad op mijn blog. Mijn doelstellingen wijzigen wel in de loop der jaren, maar de SMART aanpak blijft hetzelfde.  Ik heb het al gehad over de boeken die ik lees , de stappen die ik zet , de calorieën die ik eet en de artikels die ik schrijf , maar zal ik het nu eens hebben over de boodschappen.  In 2014 ben ik gestart met het bijhouden van de uitgaven van voeding volgens de systematiek van de FOD Economie. Die gebruikt de onderstaande onderverdeling:  20111 Brood en graanproducten 20112 Vlees 20113 Vis en schaaldieren 20114 Melk, kaas, eieren 20115 Eetbare oliën e