Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top 10 2022

Dit jaar heb ik weer ruim 100 boeken gelezen of beluisterd. Maar liefst 38 ervan heb ik vijf sterren gegeven. Bij deze mijn top tien uit die lijst.

Giulio Boccaletti - Water: A Biography

Een onthullende geschiedenis - over continenten en millennia - van hoe de distributie van water de menselijke beschaving heeft gevormd. Giulio Boccaletti begint met de vroegste beschavingen van sedentaire boeren aan de oevers van de Nijl, de Tigris en de Eufraat. Hij beschrijft hoe deze samenlevingen mogelijk werden gemaakt door veranderingen in de zeespiegel. Hij onderzoekt hoe deze sedentaire landbouw leidde tot irrigatie en meervoudige bebouwing, wat op zijn beurt resulteerde in een explosie van de bevolking en de specialisatie van arbeid. We zien hoe irrigatiestructuur leidde tot sociale structuur. En hij maakt duidelijk hoe de moderne wereld begon met een juridische structuur voor de ontwikkeling van waterinfrastructuur. 


Sue Black - Written in Bone: Hidden Stories in What We Leave Behind

Op basis van haar jarenlange onderzoek neemt de wereldberoemde forensisch antropologe professor Sue Black ons ​​mee op een ontdekkingsreis. Van schedel tot voeten, via gezicht, ruggengraat, borst, armen, handen, bekken en benen laat ze zien dat elk deel van ons een verhaal te vertellen heeft. Wat we eten, waar we heen gaan, alles wat we doen laat een spoor achter, een bericht dat maanden, jaren, soms eeuwen geduldig wacht tot een forensisch antropoloog wordt ingeschakeld om het te ontcijferen.


Jeff Hawkins - A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence

Een auteur, neurowetenschapper en computeringenieur onthult een theorie over intelligentie, over het begrijpen van de hersenen en de toekomst van AI. Ondanks alle vorderingen van de neurowetenschap hebben we weinig vooruitgang geboekt op de grootste vraag: hoe creëren eenvoudige cellen in de hersenen intelligentie? Jeff Hawkins en zijn team ontdekten dat de hersenen kaartachtige structuren gebruiken om een ​​model van de wereld te bouwen - niet slechts één model, maar honderdduizenden modellen van alles wat we weten. Deze ontdekking stelt Hawkins in staat om belangrijke vragen te beantwoorden over hoe we de wereld waarnemen.


V.E. Schwab - The Invisible Life of Addie LaRue

Frankrijk, 1714: in een moment van wanhoop sluit een jonge vrouw een Faustiaans akkoord om eeuwig te leven en wordt ze vervloekt om vergeten te worden door iedereen die ze ontmoet. Maar alles verandert wanneer Addie na bijna 300 jaar een jonge man tegenkomt in een verborgen boekwinkel en hij zich haar naam herinnert. Normaal is dit niet mijn type van boeken, maar dit was echt wel mooi geschreven.


Bart Van Loo - Napoleon. De schaduw van de revolutie

Napoleon is een van de meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis. Maar Napoleon roept ook enorm veel vragen op. Hoe kwam het dat een onbekende Corsicaan erin slaagde om de Franse bevolking ervan te overtuigen dat hij de man was op wie iedereen zat te wachten? Wie was de keizer die vechtend door Europa trok, miljoenen slachtoffers maakte en strandde in een drassige weide nabij Waterloo? Bart Van Loo gaat op zoek naar de mens achter de mythe. Hij vindt antwoorden in de boeiende en uiterst woelige periode van de Franse Revolutie, toen de oude wereld verging en alles anders werd.


Todd Hargrove - Playing With Movement: How to Explore the Many Dimensions of Physical Health and Performance

Spelen met beweging gaat over het oplossen van 'bewegingsproblemen', zoals hoe je je eerste marathon voltooit, herstelt van rugpijn, meer spieren krijgt of je behendigheid op het voetbalveld verbetert. Spelen betekent bewegen op een manier die leuk, verkennend, variabel en persoonlijk betekenisvol is. De argumenten in dit boek zijn gebaseerd op substantieel bewijs uit verschillende vakgebieden, waaronder spelwetenschappen, complexe systemen, pijn, motorische controle, inspanningsfysiologie en psychologie.


Japke-d. Bouma - Ga lekker zelf in je kracht staan: de ergste clichés op kantoor

Flexwerken, punten op de horizon, brainstormen en centraal stellen. De innovatieve kwaliteitsslagen vliegen ons om de oren op kantoor, maar worden we daar nou beter van, vraagt Japke-d. Bouma zich af. Is het nou wel zo goed om te durven dromen? Werken zelfsturende teams? Moeten de neuzen eigenlijk wel dezelfde kant op? En is succes écht een keuze? Kantoorexpert Japke-d. Bouma spreekt heldere taal: stop met al die vage managementmodes! Ze rekent af met de ergste en hardnekkigste trends en laat zien hoe het ook kan op kantoor. Oh zo grappig, én herkenbaar!


Vaclav Smil - How the World Really Works: A Scientist’s Guide to Our Past, Present and Future

Dit boek legt zeven van de meest fundamentele realiteiten uit die onze overleving en welvaart bepalen. Van energie- en voedselproductie, via onze materiële wereld en haar globalisering, tot risico's, ons milieu en haar toekomst, How the World Really Works biedt een broodnodige realiteitscheck - want voordat we problemen effectief kunnen aanpakken, moeten we de feiten begrijpen. In dit boek lezen we bijvoorbeeld dat globalisering niet onvermijdelijk is - de gevaren om 70 procent van 's werelds rubberen handschoenen in slechts één fabriek te laten maken, werden in 2020 overduidelijk - en dat onze samenlevingen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen gestaag hebben vergroot, waardoor hun volledige en snelle eliminatie onwaarschijnlijk is. Vaclav Smil is geen pessimist of optimist, hij is een wetenschapper. Op basis van de nieuwste wetenschap beantwoordt Smil de vraag van onze tijd: zijn we onherroepelijk gedoemd of ligt er een betere toekomst in het verschiet?


David Satter - The Less You Know, the Better You Sleep: Russia's Road to Terror and Dictatorship under Yeltsin and Putin

In dit boek vertelt de journalist Satter het verhaal van de bomaanslagen op appartementen in 1999, toegeschreven aan de Tsjetsjenen maar uitgevoerd door de Russische FSB-veiligheidspolitie. Hoe Boris Jeltsin de criminalisering van Rusland voorzat, waarom Vladimir Poetin als zijn opvolger werd gekozen en hoe Poetin alle oppositie heeft onderdrukt terwijl hij de schijn van een pluralistische staat heeft behouden. Naarmate de dreiging die door Rusland wordt vertegenwoordigd steeds duidelijker wordt, zal Satters beschrijving van waar Rusland is en hoe het daar terecht is gekomen heel relevant zijn voor iedereen die zich zorgen maakt over de gevaren waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd.


Richard Osman - The Thursday Murder Club

In een vredig bejaardendorp ontmoeten vier onwaarschijnlijke vrienden elkaar één keer per week om onopgeloste moorden te onderzoeken. Maar wanneer een brute moord voor hun deur plaatsvindt, bevindt de Thursday Murder Club zich midden in hun eerste live zaak. Elizabeth, Joyce, Ibrahim en Ron mogen dan wel tegen de tachtig zijn, ze hebben nog een paar trucjes achter de hand. Richard Osman heeft een leuke, luchtige thriller geschreven die vol zit met humor en mysterie. Dit boek is een perfecte leeservaring voor iedereen die op zoek is naar een leuk en ontspannend verhaal.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels