Doorgaan naar hoofdcontent

Artikels in 2022

Dit jaar heb ik behoorlijk wat geschreven.

Op mijn blog is het dit jaar wel wat "rustiger" geweest; ik heb hier (deze even buiten beschouwing gelaten) slechts acht artikels gepend. Voor Attentia heb ik er een tiental gemaakt (het aantal weet ik niet precies, omdat de marketing afdeling die vervolgens publiceert en ik die vervolgens zelf niet altijd meer terugvind; enfin hier is een voorbeeld). Hier en daar heb ik er nog een dozijn of zo gemaakt. Maar de overgrote meerderheid van mijn artikels schreef ik voor Kluwer; ik zit er dit jaar aan 279. Hiernaast schrijf ik ook nog elders, maar dat laat ik hier buiten beschouwing.

Dus in totaal kom ik aan meer dan 300 artikels over preventie. Eigenlijk gek veel als ik dat zo optel. Elk weekend schrijf ik minstens een halve dag (meestal twee halve dagen), ik lever tussen de vijf en de tien artikels af en die worden dan in de loop van de komende week (of weken) op de site geplaatst. Ik heb er een ritme in gevonden, en dat levert dus resultaat. Ik heb van de titels even een woordenwolk gemaakt, dat geeft onderstaande.

Soms bedenk ik me dat het wel spijtig is dat ik minder publiceer op mijn blog. Maar als ik de keuze heb tussen publiceren op mijn "hobby" blog, en verschijnen op de site van een gekende uitgever... tja.

Ik ben nog eens gaan wandelen doorheen mijn blogartikels. Hier schreef ik ook wel regelmatig over tips voor time management, en over verschillende vormen van zingeving. Daar ben ik nog altijd evenveel mee bezig, maar ik praat er minder over. Ik stel me ook de vraag: is er überhaupt iemand in geïnteresseerd? Mijn focus is preventie, dus... ik ga er nog wel eens over nadenken. Uiteindelijk ben ik al vijftien jaar bezig met deze blog, ik wil die toch ook nog relevant houden.

Ik krijg ook wel eens de opmerking van mensen dat ze minder kunnen "zien" wat ik schrijf; ze zijn niet geabonneerd op Kluwer, en op Linkedin is de tijdslijn niet echt te volgen, dat algoritme verbergt de oudere bijdragen. Ik moet er nog eens over nadenken wat ik daaraan kan verbeteren. Misschien dat ik elke maand een overzicht kan plaatsen van mijn artikels? Of zoals ik op Linkedin doe, telkens een korte introductie naar het artikel en dan de link? 

Hieronder alvast mijn artikels van vorige maand.

3/11/2022 Kluwer Potentiële blootstelling van werknemers aan gevaarlijke atmosferen bij vrachtcontainers

3/11/2022 Kluwer Lange werkweken verhogen de kans op depressie

4/11/2022 Kluwer Helft Nederlandse werknemers heeft last van mentale problemen, verergerd door routinetaken

7/11/2022 Kluwer Nieuwe informatietool over seksuele intimidatie op de werkvloer

8/11/2022 Kluwer Het Fedris jaarverslag 2021 is beschikbaar

9/11/2022 Kluwer Angst- of stemmingsstoornissen als gevolg van vermoeidheid door het werk

9/11/2022 Kluwer Nieuwe risico's op de werkvloer door incidenten met duurzame energie

10/11/2022 Kluwer Discriminatie door de werkgever: verruiming van het criterium ‘gezondheidstoestand’

10/11/2022 Kluwer Statistieken van de beroepsziekten in 2021: covid vertekent het beeld

14/11/2022 Kluwer EU-OSHA kan terugkijken op een succesvolle MSA-campagne

14/11/2022 Kluwer De nieuwe Napo: “De sluipmoordenaars!”

14/11/2022 Kluwer Nieuwe expo “BURN: Van brandgevaar tot burn-out”

14/11/2022 Kluwer Responsabilisering van werknemers in het kader van de Terug-Naar-Werk-trajecten

15/11/2022 Kluwer Verschillen in het suïciderisico tussen beroepen

16/11/2022 Kluwer Arbeidsongevallen: de gevaren van heftrucks

17/11/2022 Kluwer Werkstress (1): Stress op het werk neemt toe in Europa sinds COVID-19

17/11/2022 Kluwer Aanbevelingen voor ploegendienst verminderden arbeidsongevallen met 20%

21/11/2022 Kluwer Werkstress (2): Digitale technologieën op de werkplek

21/11/2022 Kluwer Nieuwe wet medische overmacht gepubliceerd

21/11/2022 Kluwer Total en Team Industrial Services veroordeeld tot boete voor dodelijk arbeidsongeval

22/11/2022 Kluwer Hoe werknemers met een beperking ondersteunen?

24/11/2022 Kluwer Werkstress (3): Geestelijke gezondheid op de werkplek

27/11/2022 Kluwer Achteruitgang van de longfunctie door beroepsmatige blootstelling aan gassen en dampen

28/11/2022 Kluwer Werkstress (4): Opvattingen van werknemers over veiligheids- en gezondheidsbeheer op de werkplek

29/11/2022 Kluwer Actiemarathon tegen gendergeweld

30/11/2022 Kluwer Advies Hoge Raad over nieuw ontwerp-KB beveiliging van liften

30/11/2022 Kluwer Tijd tot 1 april 2023 voor regels rond deconnectie


Mocht iemand over bovenstaande suggesties hebben, geef me gerust een seintje.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...