Doorgaan naar hoofdcontent

Artikels in 2022

Dit jaar heb ik behoorlijk wat geschreven.

Op mijn blog is het dit jaar wel wat "rustiger" geweest; ik heb hier (deze even buiten beschouwing gelaten) slechts acht artikels gepend. Voor Attentia heb ik er een tiental gemaakt (het aantal weet ik niet precies, omdat de marketing afdeling die vervolgens publiceert en ik die vervolgens zelf niet altijd meer terugvind; enfin hier is een voorbeeld). Hier en daar heb ik er nog een dozijn of zo gemaakt. Maar de overgrote meerderheid van mijn artikels schreef ik voor Kluwer; ik zit er dit jaar aan 279. Hiernaast schrijf ik ook nog elders, maar dat laat ik hier buiten beschouwing.

Dus in totaal kom ik aan meer dan 300 artikels over preventie. Eigenlijk gek veel als ik dat zo optel. Elk weekend schrijf ik minstens een halve dag (meestal twee halve dagen), ik lever tussen de vijf en de tien artikels af en die worden dan in de loop van de komende week (of weken) op de site geplaatst. Ik heb er een ritme in gevonden, en dat levert dus resultaat. Ik heb van de titels even een woordenwolk gemaakt, dat geeft onderstaande.

Soms bedenk ik me dat het wel spijtig is dat ik minder publiceer op mijn blog. Maar als ik de keuze heb tussen publiceren op mijn "hobby" blog, en verschijnen op de site van een gekende uitgever... tja.

Ik ben nog eens gaan wandelen doorheen mijn blogartikels. Hier schreef ik ook wel regelmatig over tips voor time management, en over verschillende vormen van zingeving. Daar ben ik nog altijd evenveel mee bezig, maar ik praat er minder over. Ik stel me ook de vraag: is er überhaupt iemand in geïnteresseerd? Mijn focus is preventie, dus... ik ga er nog wel eens over nadenken. Uiteindelijk ben ik al vijftien jaar bezig met deze blog, ik wil die toch ook nog relevant houden.

Ik krijg ook wel eens de opmerking van mensen dat ze minder kunnen "zien" wat ik schrijf; ze zijn niet geabonneerd op Kluwer, en op Linkedin is de tijdslijn niet echt te volgen, dat algoritme verbergt de oudere bijdragen. Ik moet er nog eens over nadenken wat ik daaraan kan verbeteren. Misschien dat ik elke maand een overzicht kan plaatsen van mijn artikels? Of zoals ik op Linkedin doe, telkens een korte introductie naar het artikel en dan de link? 

Hieronder alvast mijn artikels van vorige maand.

3/11/2022 Kluwer Potentiële blootstelling van werknemers aan gevaarlijke atmosferen bij vrachtcontainers

3/11/2022 Kluwer Lange werkweken verhogen de kans op depressie

4/11/2022 Kluwer Helft Nederlandse werknemers heeft last van mentale problemen, verergerd door routinetaken

7/11/2022 Kluwer Nieuwe informatietool over seksuele intimidatie op de werkvloer

8/11/2022 Kluwer Het Fedris jaarverslag 2021 is beschikbaar

9/11/2022 Kluwer Angst- of stemmingsstoornissen als gevolg van vermoeidheid door het werk

9/11/2022 Kluwer Nieuwe risico's op de werkvloer door incidenten met duurzame energie

10/11/2022 Kluwer Discriminatie door de werkgever: verruiming van het criterium ‘gezondheidstoestand’

10/11/2022 Kluwer Statistieken van de beroepsziekten in 2021: covid vertekent het beeld

14/11/2022 Kluwer EU-OSHA kan terugkijken op een succesvolle MSA-campagne

14/11/2022 Kluwer De nieuwe Napo: “De sluipmoordenaars!”

14/11/2022 Kluwer Nieuwe expo “BURN: Van brandgevaar tot burn-out”

14/11/2022 Kluwer Responsabilisering van werknemers in het kader van de Terug-Naar-Werk-trajecten

15/11/2022 Kluwer Verschillen in het suïciderisico tussen beroepen

16/11/2022 Kluwer Arbeidsongevallen: de gevaren van heftrucks

17/11/2022 Kluwer Werkstress (1): Stress op het werk neemt toe in Europa sinds COVID-19

17/11/2022 Kluwer Aanbevelingen voor ploegendienst verminderden arbeidsongevallen met 20%

21/11/2022 Kluwer Werkstress (2): Digitale technologieën op de werkplek

21/11/2022 Kluwer Nieuwe wet medische overmacht gepubliceerd

21/11/2022 Kluwer Total en Team Industrial Services veroordeeld tot boete voor dodelijk arbeidsongeval

22/11/2022 Kluwer Hoe werknemers met een beperking ondersteunen?

24/11/2022 Kluwer Werkstress (3): Geestelijke gezondheid op de werkplek

27/11/2022 Kluwer Achteruitgang van de longfunctie door beroepsmatige blootstelling aan gassen en dampen

28/11/2022 Kluwer Werkstress (4): Opvattingen van werknemers over veiligheids- en gezondheidsbeheer op de werkplek

29/11/2022 Kluwer Actiemarathon tegen gendergeweld

30/11/2022 Kluwer Advies Hoge Raad over nieuw ontwerp-KB beveiliging van liften

30/11/2022 Kluwer Tijd tot 1 april 2023 voor regels rond deconnectie


Mocht iemand over bovenstaande suggesties hebben, geef me gerust een seintje.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h