Doorgaan naar hoofdcontent

Artikels in 2022

Dit jaar heb ik behoorlijk wat geschreven.

Op mijn blog is het dit jaar wel wat "rustiger" geweest; ik heb hier (deze even buiten beschouwing gelaten) slechts acht artikels gepend. Voor Attentia heb ik er een tiental gemaakt (het aantal weet ik niet precies, omdat de marketing afdeling die vervolgens publiceert en ik die vervolgens zelf niet altijd meer terugvind; enfin hier is een voorbeeld). Hier en daar heb ik er nog een dozijn of zo gemaakt. Maar de overgrote meerderheid van mijn artikels schreef ik voor Kluwer; ik zit er dit jaar aan 279. Hiernaast schrijf ik ook nog elders, maar dat laat ik hier buiten beschouwing.

Dus in totaal kom ik aan meer dan 300 artikels over preventie. Eigenlijk gek veel als ik dat zo optel. Elk weekend schrijf ik minstens een halve dag (meestal twee halve dagen), ik lever tussen de vijf en de tien artikels af en die worden dan in de loop van de komende week (of weken) op de site geplaatst. Ik heb er een ritme in gevonden, en dat levert dus resultaat. Ik heb van de titels even een woordenwolk gemaakt, dat geeft onderstaande.

Soms bedenk ik me dat het wel spijtig is dat ik minder publiceer op mijn blog. Maar als ik de keuze heb tussen publiceren op mijn "hobby" blog, en verschijnen op de site van een gekende uitgever... tja.

Ik ben nog eens gaan wandelen doorheen mijn blogartikels. Hier schreef ik ook wel regelmatig over tips voor time management, en over verschillende vormen van zingeving. Daar ben ik nog altijd evenveel mee bezig, maar ik praat er minder over. Ik stel me ook de vraag: is er überhaupt iemand in geïnteresseerd? Mijn focus is preventie, dus... ik ga er nog wel eens over nadenken. Uiteindelijk ben ik al vijftien jaar bezig met deze blog, ik wil die toch ook nog relevant houden.

Ik krijg ook wel eens de opmerking van mensen dat ze minder kunnen "zien" wat ik schrijf; ze zijn niet geabonneerd op Kluwer, en op Linkedin is de tijdslijn niet echt te volgen, dat algoritme verbergt de oudere bijdragen. Ik moet er nog eens over nadenken wat ik daaraan kan verbeteren. Misschien dat ik elke maand een overzicht kan plaatsen van mijn artikels? Of zoals ik op Linkedin doe, telkens een korte introductie naar het artikel en dan de link? 

Hieronder alvast mijn artikels van vorige maand.

3/11/2022 Kluwer Potentiële blootstelling van werknemers aan gevaarlijke atmosferen bij vrachtcontainers

3/11/2022 Kluwer Lange werkweken verhogen de kans op depressie

4/11/2022 Kluwer Helft Nederlandse werknemers heeft last van mentale problemen, verergerd door routinetaken

7/11/2022 Kluwer Nieuwe informatietool over seksuele intimidatie op de werkvloer

8/11/2022 Kluwer Het Fedris jaarverslag 2021 is beschikbaar

9/11/2022 Kluwer Angst- of stemmingsstoornissen als gevolg van vermoeidheid door het werk

9/11/2022 Kluwer Nieuwe risico's op de werkvloer door incidenten met duurzame energie

10/11/2022 Kluwer Discriminatie door de werkgever: verruiming van het criterium ‘gezondheidstoestand’

10/11/2022 Kluwer Statistieken van de beroepsziekten in 2021: covid vertekent het beeld

14/11/2022 Kluwer EU-OSHA kan terugkijken op een succesvolle MSA-campagne

14/11/2022 Kluwer De nieuwe Napo: “De sluipmoordenaars!”

14/11/2022 Kluwer Nieuwe expo “BURN: Van brandgevaar tot burn-out”

14/11/2022 Kluwer Responsabilisering van werknemers in het kader van de Terug-Naar-Werk-trajecten

15/11/2022 Kluwer Verschillen in het suïciderisico tussen beroepen

16/11/2022 Kluwer Arbeidsongevallen: de gevaren van heftrucks

17/11/2022 Kluwer Werkstress (1): Stress op het werk neemt toe in Europa sinds COVID-19

17/11/2022 Kluwer Aanbevelingen voor ploegendienst verminderden arbeidsongevallen met 20%

21/11/2022 Kluwer Werkstress (2): Digitale technologieën op de werkplek

21/11/2022 Kluwer Nieuwe wet medische overmacht gepubliceerd

21/11/2022 Kluwer Total en Team Industrial Services veroordeeld tot boete voor dodelijk arbeidsongeval

22/11/2022 Kluwer Hoe werknemers met een beperking ondersteunen?

24/11/2022 Kluwer Werkstress (3): Geestelijke gezondheid op de werkplek

27/11/2022 Kluwer Achteruitgang van de longfunctie door beroepsmatige blootstelling aan gassen en dampen

28/11/2022 Kluwer Werkstress (4): Opvattingen van werknemers over veiligheids- en gezondheidsbeheer op de werkplek

29/11/2022 Kluwer Actiemarathon tegen gendergeweld

30/11/2022 Kluwer Advies Hoge Raad over nieuw ontwerp-KB beveiliging van liften

30/11/2022 Kluwer Tijd tot 1 april 2023 voor regels rond deconnectie


Mocht iemand over bovenstaande suggesties hebben, geef me gerust een seintje.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels