Doorgaan naar hoofdcontent

Oproep tot verkeersveiligheid tijdens wegwerkzaamheden: 'Rij veilig, wij veilig'

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zet een nieuwe campagne in de kijker om de verkeersveiligheid tijdens wegwerkzaamheden te verbeteren. De campagne, getiteld 'Rij veilig, wij veilig', komt als reactie op het hoge aantal ongevallen bij wegwerkzaamheden. De AWV vraagt weggebruikers om alert en hoffelijk te zijn wanneer ze een werf naderen, en de veiligheidsrichtlijnen te volgen. Deze campagne is gedurende de hele maand mei te zien op affiches langs grote wegen en op sociale media.

 


 

De impact van verkeersongevallen bij wegwerkzaamheden

In 2021 gebeurden er in de buurt van werven op de Vlaamse wegen 6 dodelijke ongevallen en ruim 500 ongevallen met gewonden. In 2020 werden 11 dodelijke ongevallen en 450 ongevallen met gewonden geregistreerd. Niet alleen wegenwerkers lopen een risico bij wegwerkzaamheden, ook bestuurders van passerende voertuigen en fietsers lopen gevaar.

Ter illustratie: op vrijdag 12 mei 2023 vond er nog een veelbesproken ongeluk plaats op een overweg die afgesloten was vanwege wegwerkzaamheden. Een trein vanuit Maastricht op weg naar Hasselt botste op een auto in de Molenstraat in Bilzen. De bestuurster van de auto raakte gewond. Deze gebeurtenis onderstreept het belang van het volgen van verkeersaanwijzingen tijdens wegwerkzaamheden. De vraag stelt zich ook waarom de overweg slechts aan één kant was afgesloten met dranghekken.

 

Oorzaken van ongevallen en de oproep van het AWV

Volgens onderzoek van het veiligheidsinstituut VIAS zijn afleiding en te hoge snelheid de voornaamste oorzaken van deze ongevallen. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, benadrukt het belang van veilig rijgedrag: "We vragen aan iedereen die een werf nadert om extra voorzichtig te zijn, goed de signalisatie te volgen en zich aan de snelheidslimiet te houden. Wees ook hoffelijk voor wegenwerkers."

 

Het belang van goed aangekondigde en leesbare werven

Wegwerkzaamheden leiden vaak tot tijdelijk gewijzigde verkeerssituaties. De AWV moet er bij elke werf voor zorgen dat weggebruikers snel en tijdig kunnen inschatten wat van hen verwacht wordt. Werven worden daarom altijd op voorhand aangekondigd met behulp van vaste en dynamische signalisatie.

 

Snelheidsbeperking en handhaving tijdens wegwerkzaamheden

Waar weggebruikers te snel rijden, worden er mobiele flitspalen en trajectcontroles geïnstalleerd. Deze maatregelen zijn een samenwerking tussen het Agentschap en de politie. Indien nodig kan de politie ook bemande controles uitvoeren om de snelheid te handhaven. Dit is vooral van belang in situaties waar wegenwerkers dicht bij druk verkeer moeten werken.

 

 

De 'Rij veilig, wij veilig' campagne is prominent aanwezig in de maand mei. Het Agentschap Wegen en Verkeer verspreidt de boodschap via affiches langs grote wegen en via een online campagne op sociale media. Het is van belang dat iedereen zich bewust is van de risico's en maatregelen om deze te verminderen. Door extra voorzichtig te zijn bij werven, de signalisatie goed te volgen en de snelheidslimiet te respecteren, kunnen we samen bijdragen aan een veiliger verkeer.

 

Bronnen:

Vlaams Verkeerscentrum - 'Rij veilig, wij veilig': extra aandacht bij wegwerkzaamheden https://www.verkeerscentrum.be/nieuws/rij-veilig-wij-veilig-extra-aandacht-bij-wegwerkzaamheden

VTR NWS - Parket onderzoekt vreemde aanrijding op spoorweg in Bilzen: "Rol van alle aanwezige partijen wordt onderzocht" https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/11/trein-rijdt-in-op-auto-op-overweg-in-bilzen/

 

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...