Doorgaan naar hoofdcontent

SleepSync

SleepSync is een app ontworpen om ploegenwerkers te helpen hun slaapcycli te optimaliseren. Deze tool, ontwikkeld door onderzoekers van de Monash University, heeft al bewezen dat het de slaapkwaliteit en het humeur van ploegenwerkers kan verbeteren.

 

De werking van SleepSync

SleepSync is een geavanceerde applicatie die gebruikers in staat stelt om hun werk- en sociale schema's, evenals hun slaap- en waakcycli en stemming, in te voeren. Met deze informatie kan de app persoonlijke aanbevelingen doen over de beste slaaptijden, aangepast aan de individuele biologische ritmes van de gebruiker.

Tijdens een twee weken durende proefperiode waaraan 27 ploegenwerkers deelnamen, ontdekte het Monash-onderzoeksteam dat de deelnemers gemiddeld 29 minuten langer sliepen per nacht door het gebruik van SleepSync. Meer dan 80% van de proefpersonen rapporteerde dat hun slaapkwaliteit was verbeterd, terwijl 70% zei dat ze gemakkelijker in slaap vielen.

Afbeelding: Pre- en post-app scores voor totale slaaptijd, vermogen om in slaap te vallen, kwaliteit van de slaap en herstel. Grijze balken geven de gemiddelde scores weer, gemeten bij het in gebruik nemen van de app; zwarte balken geven de gemiddelde scores weer aan het einde van de proef, na twee weken gebruik van de app; en de foutbalken geven de standaardfout van het gemiddelde weer. Bron: Murray et al.

 

Een tool voor gedragsverandering

Hoofdonderzoeker Jade Murray benadrukte dat SleepSync meer dan alleen een slaaphulp is. Het beoogt daadwerkelijk gedragsverandering bij ploegenwerkers te bevorderen. Door gepersonaliseerde slaapschema's en voorlichting te geven, kan SleepSync bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van deze werknemers, evenals hun dagelijkse functioneren.

Murray wijst ook op het potentieel van SleepSync voor verdere ontwikkeling en integratie met draagbare apparaten, zoals smartwatches. Dit zou nog meer kunnen bijdragen aan het minimaliseren van de gezondheidskosten die verband houden met ploegendienst voor zowel individuen als de samenleving als geheel.

 

Informatie over de tool

De tool is uitgegeven door Curve Tomorrow en is beschikbaar in de Google Play winkel. Ze werkt op Android devices. Ze is voorlopig enkel in het Engels.

 

Conclusie

SleepSync is een veelbelovende tool die al heeft bewezen dat het ploegenwerkers kan helpen hun slaap te verbeteren. Als preventieadviseur zou u dit kunnen overwegen als een waardevolle hulp voor werknemers in ploegendienst in uw organisatie. Met zijn potentieel om gedragsverandering te bevorderen en de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren, kan SleepSync een onderdeel worden van de preventiestrategie. Het onderzoek naar deze app is online gepubliceerd in het tijdschrift Digital Health, voor degenen die meer gedetailleerde informatie wensen.

 

Bronnen:

Murray JM et al. Mobile app for personalized sleep-wake management for shift workers: A user testing trial. Digit Health. 2023 Mar 29. doi: 10.1177/20552076231165972. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10064476/


Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...