Doorgaan naar hoofdcontent

SleepSync

SleepSync is een app ontworpen om ploegenwerkers te helpen hun slaapcycli te optimaliseren. Deze tool, ontwikkeld door onderzoekers van de Monash University, heeft al bewezen dat het de slaapkwaliteit en het humeur van ploegenwerkers kan verbeteren.

 

De werking van SleepSync

SleepSync is een geavanceerde applicatie die gebruikers in staat stelt om hun werk- en sociale schema's, evenals hun slaap- en waakcycli en stemming, in te voeren. Met deze informatie kan de app persoonlijke aanbevelingen doen over de beste slaaptijden, aangepast aan de individuele biologische ritmes van de gebruiker.

Tijdens een twee weken durende proefperiode waaraan 27 ploegenwerkers deelnamen, ontdekte het Monash-onderzoeksteam dat de deelnemers gemiddeld 29 minuten langer sliepen per nacht door het gebruik van SleepSync. Meer dan 80% van de proefpersonen rapporteerde dat hun slaapkwaliteit was verbeterd, terwijl 70% zei dat ze gemakkelijker in slaap vielen.

Afbeelding: Pre- en post-app scores voor totale slaaptijd, vermogen om in slaap te vallen, kwaliteit van de slaap en herstel. Grijze balken geven de gemiddelde scores weer, gemeten bij het in gebruik nemen van de app; zwarte balken geven de gemiddelde scores weer aan het einde van de proef, na twee weken gebruik van de app; en de foutbalken geven de standaardfout van het gemiddelde weer. Bron: Murray et al.

 

Een tool voor gedragsverandering

Hoofdonderzoeker Jade Murray benadrukte dat SleepSync meer dan alleen een slaaphulp is. Het beoogt daadwerkelijk gedragsverandering bij ploegenwerkers te bevorderen. Door gepersonaliseerde slaapschema's en voorlichting te geven, kan SleepSync bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van deze werknemers, evenals hun dagelijkse functioneren.

Murray wijst ook op het potentieel van SleepSync voor verdere ontwikkeling en integratie met draagbare apparaten, zoals smartwatches. Dit zou nog meer kunnen bijdragen aan het minimaliseren van de gezondheidskosten die verband houden met ploegendienst voor zowel individuen als de samenleving als geheel.

 

Informatie over de tool

De tool is uitgegeven door Curve Tomorrow en is beschikbaar in de Google Play winkel. Ze werkt op Android devices. Ze is voorlopig enkel in het Engels.

 

Conclusie

SleepSync is een veelbelovende tool die al heeft bewezen dat het ploegenwerkers kan helpen hun slaap te verbeteren. Als preventieadviseur zou u dit kunnen overwegen als een waardevolle hulp voor werknemers in ploegendienst in uw organisatie. Met zijn potentieel om gedragsverandering te bevorderen en de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren, kan SleepSync een onderdeel worden van de preventiestrategie. Het onderzoek naar deze app is online gepubliceerd in het tijdschrift Digital Health, voor degenen die meer gedetailleerde informatie wensen.

 

Bronnen:

Murray JM et al. Mobile app for personalized sleep-wake management for shift workers: A user testing trial. Digit Health. 2023 Mar 29. doi: 10.1177/20552076231165972. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10064476/


Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d