Doorgaan naar hoofdcontent

Optimale integratie van vruchtbaarheidsbehandelingen in de werkomgeving: Een gids voor werkgevers

De vereniging De Verdwaalde Ooievaar wil met een nieuwe brochure de werkgever informeren over en bewustmaken van vruchtbaarheidsbehandelingen, en de impact op het werk.

 

Vruchtbaarheidsbehandelingen: Een veelvoorkomende realiteit

In België vinden jaarlijks 58.615 vruchtbaarheidsbehandelingen plaats. Eén op de dertien zwangerschappen in Vlaanderen is het resultaat van zo'n behandeling. Deze cijfers tonen aan dat veel werknemers te maken krijgen met vruchtbaarheidstrajecten, wat invloed heeft op hun werk. Afwezigheid, verminderde concentratie en fysiek ongemak zijn enkele gevolgen. De partner van de betrokken persoon ervaart ook impact.

 



Afbeelding: Wist-je-datjes. Bron: De Verdwaalde Ooievaar.

 

De Verdwaalde Ooievaar is een vereniging voor wensouders en professionelen rond het thema (onvervulde) kinderwens. De vereniging wil met een nieuwe brochure “Vruchtbaarheidsbehandelingen optimaal integreren in de werksituatie: een win-win voor werkgever en werknemer” de werkgever informeren over en bewustmaken van dit onderwerp. De brochure kwam tot stand met de steun van UZ Gent, UZ Brussel, CRG Brugge, UZ Leuven en UZ Antwerpen.

 

Voordelen van ondersteuning door werkgevers

  1. Verhoogde productiviteit: Begrip en ondersteuning van de werkgever vermindert stress bij de werknemer, wat leidt tot minder afwezigheid en hogere betrokkenheid.
  2. Kostenbesparing: Door afwezigheid te verminderen en productiviteit te verhogen, reduceert men als werkgever de kosten.
  3. Loyaliteit van werknemers: Een ondersteunende houding versterkt de relatie en het vertrouwen, wat de loyaliteit en inzet van werknemers op lange termijn bevordert.
  4. Positief bedrijfsimago: Een empathische en ondersteunende aanpak verbetert het imago van het bedrijf, wat waardevol is voor talentwerving en klantenrelaties.

 

Praktische aanpak voor werkgevers

  1. Open communicatie: Creëer een cultuur waarin werknemers zich comfortabel voelen om over hun situatie te praten.
  2. Waardering voor goede prestaties: Benadruk positieve aspecten van het werk en moedig werknemers aan.
  3. Toon Betrokkenheid: Een simpele vraag of bemoedigend woord kan al veel betekenen.
  4. Vraag naar voorstellen van werknemers: Stimuleer werknemers om met ideeën te komen voor een haalbare werk-privébalans.
  5. Flexibiliteit bieden: Overweeg aanpassingen zoals glijdende werkuren of thuiswerkmogelijkheden.
  6. Duidelijke werkafspraken: Maak afspraken die zowel voor de werknemer als voor het bedrijf voordelig zijn.
  7. Positief voorbeeld voor collega's: Informeer en motiveer collega's om ondersteunend te zijn.
  8. Duidelijk afwezigheidsbeleid: Wees begripvol en helder over afwezigheden door medische afspraken.
  9. Betrek de vertrouwenspersoon: Zorg ervoor dat deze persoon geïnformeerd is over de situatie.
  10. Ondersteuning van arbeidsarts: Zoek advies bij complexe situaties.
  11. Specifieke beleidslijn ontwikkelen: Dit toont aan dat het bedrijf het onderwerp serieus neemt en biedt duidelijkheid.

 

Begrip van het behandelingstraject

Voor een beter begrip van de impact van vruchtbaarheidsbehandelingen op het werk, zijn schematische overzichten nuttig. Deze geven de gemiddelde duur en fasen van behandelingen zoals IVF en IUI weer.

 

Afbeelding: Intra Uteriene Inseminatie (IUI) praktisch begrijpen. Bron: De Verdwaalde Ooievaar.

 

In een eerdere brochure van De Verdwaalde Ooievaar “Als eenkindje krijgen op zich laat wachten” kwam de impact op de werksituatie al aan bod, maar ze was gericht tot de werknemer. Deze nieuwe brochure is gericht op de werkgever. Door proactief beleid en empathie te integreren in de bedrijfscultuur, bouwen we samen aan een meer inclusieve en mensgerichte werkomgeving. Dit draagt bij aan zowel de persoonlijke als professionele groei binnen de organisatie, terwijl het tegelijkertijd de uitdagingen rond vruchtbaarheidsbehandelingen respectvol adresseert.

 

Bronnen:

De Verdwaalde Ooievaar – Vruchtbaarheidsbehandelingenoptimaal integreren in de werksituatie 

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...