Doorgaan naar hoofdcontent

Optimale integratie van vruchtbaarheidsbehandelingen in de werkomgeving: Een gids voor werkgevers

De vereniging De Verdwaalde Ooievaar wil met een nieuwe brochure de werkgever informeren over en bewustmaken van vruchtbaarheidsbehandelingen, en de impact op het werk.

 

Vruchtbaarheidsbehandelingen: Een veelvoorkomende realiteit

In België vinden jaarlijks 58.615 vruchtbaarheidsbehandelingen plaats. Eén op de dertien zwangerschappen in Vlaanderen is het resultaat van zo'n behandeling. Deze cijfers tonen aan dat veel werknemers te maken krijgen met vruchtbaarheidstrajecten, wat invloed heeft op hun werk. Afwezigheid, verminderde concentratie en fysiek ongemak zijn enkele gevolgen. De partner van de betrokken persoon ervaart ook impact.

 



Afbeelding: Wist-je-datjes. Bron: De Verdwaalde Ooievaar.

 

De Verdwaalde Ooievaar is een vereniging voor wensouders en professionelen rond het thema (onvervulde) kinderwens. De vereniging wil met een nieuwe brochure “Vruchtbaarheidsbehandelingen optimaal integreren in de werksituatie: een win-win voor werkgever en werknemer” de werkgever informeren over en bewustmaken van dit onderwerp. De brochure kwam tot stand met de steun van UZ Gent, UZ Brussel, CRG Brugge, UZ Leuven en UZ Antwerpen.

 

Voordelen van ondersteuning door werkgevers

  1. Verhoogde productiviteit: Begrip en ondersteuning van de werkgever vermindert stress bij de werknemer, wat leidt tot minder afwezigheid en hogere betrokkenheid.
  2. Kostenbesparing: Door afwezigheid te verminderen en productiviteit te verhogen, reduceert men als werkgever de kosten.
  3. Loyaliteit van werknemers: Een ondersteunende houding versterkt de relatie en het vertrouwen, wat de loyaliteit en inzet van werknemers op lange termijn bevordert.
  4. Positief bedrijfsimago: Een empathische en ondersteunende aanpak verbetert het imago van het bedrijf, wat waardevol is voor talentwerving en klantenrelaties.

 

Praktische aanpak voor werkgevers

  1. Open communicatie: Creëer een cultuur waarin werknemers zich comfortabel voelen om over hun situatie te praten.
  2. Waardering voor goede prestaties: Benadruk positieve aspecten van het werk en moedig werknemers aan.
  3. Toon Betrokkenheid: Een simpele vraag of bemoedigend woord kan al veel betekenen.
  4. Vraag naar voorstellen van werknemers: Stimuleer werknemers om met ideeën te komen voor een haalbare werk-privébalans.
  5. Flexibiliteit bieden: Overweeg aanpassingen zoals glijdende werkuren of thuiswerkmogelijkheden.
  6. Duidelijke werkafspraken: Maak afspraken die zowel voor de werknemer als voor het bedrijf voordelig zijn.
  7. Positief voorbeeld voor collega's: Informeer en motiveer collega's om ondersteunend te zijn.
  8. Duidelijk afwezigheidsbeleid: Wees begripvol en helder over afwezigheden door medische afspraken.
  9. Betrek de vertrouwenspersoon: Zorg ervoor dat deze persoon geïnformeerd is over de situatie.
  10. Ondersteuning van arbeidsarts: Zoek advies bij complexe situaties.
  11. Specifieke beleidslijn ontwikkelen: Dit toont aan dat het bedrijf het onderwerp serieus neemt en biedt duidelijkheid.

 

Begrip van het behandelingstraject

Voor een beter begrip van de impact van vruchtbaarheidsbehandelingen op het werk, zijn schematische overzichten nuttig. Deze geven de gemiddelde duur en fasen van behandelingen zoals IVF en IUI weer.

 

Afbeelding: Intra Uteriene Inseminatie (IUI) praktisch begrijpen. Bron: De Verdwaalde Ooievaar.

 

In een eerdere brochure van De Verdwaalde Ooievaar “Als eenkindje krijgen op zich laat wachten” kwam de impact op de werksituatie al aan bod, maar ze was gericht tot de werknemer. Deze nieuwe brochure is gericht op de werkgever. Door proactief beleid en empathie te integreren in de bedrijfscultuur, bouwen we samen aan een meer inclusieve en mensgerichte werkomgeving. Dit draagt bij aan zowel de persoonlijke als professionele groei binnen de organisatie, terwijl het tegelijkertijd de uitdagingen rond vruchtbaarheidsbehandelingen respectvol adresseert.

 

Bronnen:

De Verdwaalde Ooievaar – Vruchtbaarheidsbehandelingenoptimaal integreren in de werksituatie 

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels