Doorgaan naar hoofdcontent

Vernieuwde afspraken voor distributie van jodiumtabletten

Op vrijdag 15 december 2023 heeft de ministerraad, geleid door minister van Binnenlandse Zaken, een nieuwe overeenkomst goedgekeurd met apothekersverenigingen voor de distributie van kaliumjodidetabletten, een belangrijke maatregel in de bescherming tegen nucleaire incidenten.

 

 

Achtergrond en noodzaak van de nieuwe overeenkomst

Deze stap volgt op een eerdere overeenkomst uit 2018, die de predistributie van deze tabletten via apotheken regelde. Deze eerdere overeenkomst was tijdelijk en gericht op een nationale campagne die eind 2023 tot begin 2024 zou plaatsvinden. Met het naderen van deze termijn, is een nieuwe overeenkomst noodzakelijk om de distributie en beschikbaarheid van jodiumtabletten te blijven garanderen.

 

Taken en verantwoordelijkheden van apotheken

  1. Binnen noodplanningszones: Apotheken in de nabijheid van klasse 1 nucleaire sites of grensgebieden zullen actief burgers benaderen om te controleren of zij al jodiumtabletten bezitten. Indien niet, worden deze tabletten (geproduceerd in 2017) aangeboden en afgeleverd van december 2023 tot en met april 2024. Na april 2024 blijft het mogelijk voor burgers en collectiviteiten om deze tabletten op aanvraag te ontvangen.
  2. Buiten noodplanningszones: Hier zullen apotheken eveneens jodiumtabletten (geproduceerd in 2017) verstrekken aan burgers en collectiviteiten die hierom vragen.
  3. Inzameling en vernietiging: Apotheken verzamelen ingeleverde tabletten met een productiedatum van 2010 of eerder. Deze worden volgens gestandaardiseerde procedures vernietigd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de gele containers voor de inzameling van ongebruikte medicatie.
  4. Informatieverstrekking en registratie: Apotheken zullen informatie verstrekken over het gebruik van de tabletten en elke verstrekking registreren met de CNK-code.
  5. Continuïteit en voorraadbeheer: De apotheken zorgen voor een continue voorraad en informatieverstrekking tot aan de volgende overheidsdistributiecampagne. Elke apotheek houdt een minimale voorraad aan van één transportverpakking van 240 doosjes voor snelle reactie bij een nucleair incident.
  6. Aanpassing van voorraad op verzoek van de overheid: In het kader van de nationale strategie kan de overheid verzoeken de voorraad in apotheken aan te passen. Dit kan zowel een verhoging als verlaging zijn, afhankelijk van de situatie en dreigingsniveau.

 

Het belang van nucleaire voorbereiding voor werkgevers

Ook werkgevers spelen een rol in de voorbereiding op mogelijke nucleaire incidenten. Elke organisatie in een binnen 20 km van een nucleaire site (10 km voor IRE Fleurus) en elke “collectiviteit” – een plaats waar meerdere personen voor langere tijd samenkomen zoals bedrijven, scholen, supermarkten – dient passende maatregelen te nemen om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Een van de maatregelen is het ter beschikking stellen van jodiumtabletten.


Afbeelding: Nucleaire noodplanningszones in België. Bron: nucleairrisico.be.

 

Deze vernieuwde overeenkomst benadrukt de toewijding van de overheid en apothekersverenigingen aan de veiligheid van burgers in het geval van een nucleair incident. Door deze maatregelen wordt er proactief gehandeld in de distributie van kaliumjodidetabletten, een essentieel onderdeel van de noodplanning voor nucleaire veiligheid.

 

Bronnen:

News.Belgium - Preventieve distributie van kaliumjodidetabletten


Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels