Doorgaan naar hoofdcontent

Vernieuwde afspraken voor distributie van jodiumtabletten

Op vrijdag 15 december 2023 heeft de ministerraad, geleid door minister van Binnenlandse Zaken, een nieuwe overeenkomst goedgekeurd met apothekersverenigingen voor de distributie van kaliumjodidetabletten, een belangrijke maatregel in de bescherming tegen nucleaire incidenten.

 

 

Achtergrond en noodzaak van de nieuwe overeenkomst

Deze stap volgt op een eerdere overeenkomst uit 2018, die de predistributie van deze tabletten via apotheken regelde. Deze eerdere overeenkomst was tijdelijk en gericht op een nationale campagne die eind 2023 tot begin 2024 zou plaatsvinden. Met het naderen van deze termijn, is een nieuwe overeenkomst noodzakelijk om de distributie en beschikbaarheid van jodiumtabletten te blijven garanderen.

 

Taken en verantwoordelijkheden van apotheken

  1. Binnen noodplanningszones: Apotheken in de nabijheid van klasse 1 nucleaire sites of grensgebieden zullen actief burgers benaderen om te controleren of zij al jodiumtabletten bezitten. Indien niet, worden deze tabletten (geproduceerd in 2017) aangeboden en afgeleverd van december 2023 tot en met april 2024. Na april 2024 blijft het mogelijk voor burgers en collectiviteiten om deze tabletten op aanvraag te ontvangen.
  2. Buiten noodplanningszones: Hier zullen apotheken eveneens jodiumtabletten (geproduceerd in 2017) verstrekken aan burgers en collectiviteiten die hierom vragen.
  3. Inzameling en vernietiging: Apotheken verzamelen ingeleverde tabletten met een productiedatum van 2010 of eerder. Deze worden volgens gestandaardiseerde procedures vernietigd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de gele containers voor de inzameling van ongebruikte medicatie.
  4. Informatieverstrekking en registratie: Apotheken zullen informatie verstrekken over het gebruik van de tabletten en elke verstrekking registreren met de CNK-code.
  5. Continuïteit en voorraadbeheer: De apotheken zorgen voor een continue voorraad en informatieverstrekking tot aan de volgende overheidsdistributiecampagne. Elke apotheek houdt een minimale voorraad aan van één transportverpakking van 240 doosjes voor snelle reactie bij een nucleair incident.
  6. Aanpassing van voorraad op verzoek van de overheid: In het kader van de nationale strategie kan de overheid verzoeken de voorraad in apotheken aan te passen. Dit kan zowel een verhoging als verlaging zijn, afhankelijk van de situatie en dreigingsniveau.

 

Het belang van nucleaire voorbereiding voor werkgevers

Ook werkgevers spelen een rol in de voorbereiding op mogelijke nucleaire incidenten. Elke organisatie in een binnen 20 km van een nucleaire site (10 km voor IRE Fleurus) en elke “collectiviteit” – een plaats waar meerdere personen voor langere tijd samenkomen zoals bedrijven, scholen, supermarkten – dient passende maatregelen te nemen om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Een van de maatregelen is het ter beschikking stellen van jodiumtabletten.


Afbeelding: Nucleaire noodplanningszones in België. Bron: nucleairrisico.be.

 

Deze vernieuwde overeenkomst benadrukt de toewijding van de overheid en apothekersverenigingen aan de veiligheid van burgers in het geval van een nucleair incident. Door deze maatregelen wordt er proactief gehandeld in de distributie van kaliumjodidetabletten, een essentieel onderdeel van de noodplanning voor nucleaire veiligheid.

 

Bronnen:

News.Belgium - Preventieve distributie van kaliumjodidetabletten


Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...