Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top 10 2023

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde.


Hal Brands - Danger Zone: The Coming Conflict with China

In dit urgente werk analyseert Brands de groeiende geopolitieke spanningen tussen grote mogendheden. Het boek biedt een diepgaand inzicht in de complexe dynamiek van internationale betrekkingen en de potentiële conflicten die onze wereld kunnen vormgeven.


André Pelgrims - Dansen Naar Vrijheid

In dit inspirerende werk verkent André Pelgrims een zoektocht naar je volle en vrije zelf, naar authentiek en persoonlijk leiderschap door de metafoor van dans. Met een combinatie van persoonlijke anekdotes, filosofische inzichten en praktische adviezen, biedt "Dansen naar vrijheid" een uniek perspectief op hoe men een rijker en meer authentiek leven kan leiden.


Randall Munroe - What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions

Munroe combineert humor met wetenschap om bizarre en hypothetische vragen te beantwoorden. Dit boek is een onweerstaanbare mix van vermakelijke anekdotes en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden die de lezer zowel informeren als vermaken.


Kate Murphy - You're Not Listening: What You're Missing and Why It Matters

Murphy benadrukt het belang van luisteren in onze hyperverbonden wereld. Dit boek onthult hoe we door echt te luisteren niet alleen betere relaties kunnen opbouwen, maar ook ons eigen begrip en empathie kunnen vergroten.


Dalton Kehoe - Effective Communication Skills

Kehoe biedt praktische strategieën om communicatievaardigheden te verbeteren, essentieel in zowel persoonlijke als professionele relaties. Dit boek is een must-read voor iedereen die de communicatieve vaardigheden wil aanscherpen.


Benjamin P. Hardy - Personality Isn't Permanent: Break Free from Self-Limiting Beliefs and Rewrite Your Story

Hardy daagt de lezer uit om voorbij vaste persoonlijkheidskenmerken te kijken en de kracht van verandering en persoonlijke groei te omarmen. Dit boek biedt een nieuw perspectief op persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing.


Blake Snyder - Save the Cat: The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need

Dit is een essentieel handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in scenarioschrijven, of schrijven van verhalen in het algemeen. Snyder deelt onmisbare inzichten en technieken die zowel beginners als ervaren schrijvers zullen waarderen.


Adrian Tchaikovsky - Shards of Earth

Tchaikovsky neemt ons mee op een episch sciencefictionavontuur, vol unieke personages en een rijk ontwikkelde wereld. Dit boek is het eerste deel in een trilogie dat de verbeelding prikkelt en de lezer meesleept in een onvergetelijk verhaal.


Robert Galbraith - The Running Grave

Alweer het zevende boek uit de Cormoran Strike-reeks van J.K. Rowling, onder de pennaam Robert Galbraith. Een meeslepende detective die de lezer vanaf de eerste pagina grijpt. Galbraith weeft een complex web van intriges en suspense, waardoor dit boek moeilijk weg te leggen is.


Carissa Véliz - Privacy is Power: Why and How You Should Take Back Control of Your Data

Véliz biedt een tijdige en relevante analyse van de moderne privacyproblematiek. Het boek is een oproep tot actie om bewuster om te gaan met onze persoonlijke gegevens en de controle terug te nemen in een digitale wereld.


Elk van deze boeken heeft mij op unieke wijze geïnspireerd, geïnformeerd of vermaakt, en verdient een plek in mijn jaarlijkse top-10.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski