Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top 10 2023

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde.


Hal Brands - Danger Zone: The Coming Conflict with China

In dit urgente werk analyseert Brands de groeiende geopolitieke spanningen tussen grote mogendheden. Het boek biedt een diepgaand inzicht in de complexe dynamiek van internationale betrekkingen en de potentiële conflicten die onze wereld kunnen vormgeven.


André Pelgrims - Dansen Naar Vrijheid

In dit inspirerende werk verkent André Pelgrims een zoektocht naar je volle en vrije zelf, naar authentiek en persoonlijk leiderschap door de metafoor van dans. Met een combinatie van persoonlijke anekdotes, filosofische inzichten en praktische adviezen, biedt "Dansen naar vrijheid" een uniek perspectief op hoe men een rijker en meer authentiek leven kan leiden.


Randall Munroe - What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions

Munroe combineert humor met wetenschap om bizarre en hypothetische vragen te beantwoorden. Dit boek is een onweerstaanbare mix van vermakelijke anekdotes en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden die de lezer zowel informeren als vermaken.


Kate Murphy - You're Not Listening: What You're Missing and Why It Matters

Murphy benadrukt het belang van luisteren in onze hyperverbonden wereld. Dit boek onthult hoe we door echt te luisteren niet alleen betere relaties kunnen opbouwen, maar ook ons eigen begrip en empathie kunnen vergroten.


Dalton Kehoe - Effective Communication Skills

Kehoe biedt praktische strategieën om communicatievaardigheden te verbeteren, essentieel in zowel persoonlijke als professionele relaties. Dit boek is een must-read voor iedereen die de communicatieve vaardigheden wil aanscherpen.


Benjamin P. Hardy - Personality Isn't Permanent: Break Free from Self-Limiting Beliefs and Rewrite Your Story

Hardy daagt de lezer uit om voorbij vaste persoonlijkheidskenmerken te kijken en de kracht van verandering en persoonlijke groei te omarmen. Dit boek biedt een nieuw perspectief op persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing.


Blake Snyder - Save the Cat: The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need

Dit is een essentieel handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in scenarioschrijven, of schrijven van verhalen in het algemeen. Snyder deelt onmisbare inzichten en technieken die zowel beginners als ervaren schrijvers zullen waarderen.


Adrian Tchaikovsky - Shards of Earth

Tchaikovsky neemt ons mee op een episch sciencefictionavontuur, vol unieke personages en een rijk ontwikkelde wereld. Dit boek is het eerste deel in een trilogie dat de verbeelding prikkelt en de lezer meesleept in een onvergetelijk verhaal.


Robert Galbraith - The Running Grave

Alweer het zevende boek uit de Cormoran Strike-reeks van J.K. Rowling, onder de pennaam Robert Galbraith. Een meeslepende detective die de lezer vanaf de eerste pagina grijpt. Galbraith weeft een complex web van intriges en suspense, waardoor dit boek moeilijk weg te leggen is.


Carissa Véliz - Privacy is Power: Why and How You Should Take Back Control of Your Data

Véliz biedt een tijdige en relevante analyse van de moderne privacyproblematiek. Het boek is een oproep tot actie om bewuster om te gaan met onze persoonlijke gegevens en de controle terug te nemen in een digitale wereld.


Elk van deze boeken heeft mij op unieke wijze geïnspireerd, geïnformeerd of vermaakt, en verdient een plek in mijn jaarlijkse top-10.

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels