Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top 10 2023

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde.


Hal Brands - Danger Zone: The Coming Conflict with China

In dit urgente werk analyseert Brands de groeiende geopolitieke spanningen tussen grote mogendheden. Het boek biedt een diepgaand inzicht in de complexe dynamiek van internationale betrekkingen en de potentiële conflicten die onze wereld kunnen vormgeven.


André Pelgrims - Dansen Naar Vrijheid

In dit inspirerende werk verkent André Pelgrims een zoektocht naar je volle en vrije zelf, naar authentiek en persoonlijk leiderschap door de metafoor van dans. Met een combinatie van persoonlijke anekdotes, filosofische inzichten en praktische adviezen, biedt "Dansen naar vrijheid" een uniek perspectief op hoe men een rijker en meer authentiek leven kan leiden.


Randall Munroe - What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions

Munroe combineert humor met wetenschap om bizarre en hypothetische vragen te beantwoorden. Dit boek is een onweerstaanbare mix van vermakelijke anekdotes en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden die de lezer zowel informeren als vermaken.


Kate Murphy - You're Not Listening: What You're Missing and Why It Matters

Murphy benadrukt het belang van luisteren in onze hyperverbonden wereld. Dit boek onthult hoe we door echt te luisteren niet alleen betere relaties kunnen opbouwen, maar ook ons eigen begrip en empathie kunnen vergroten.


Dalton Kehoe - Effective Communication Skills

Kehoe biedt praktische strategieën om communicatievaardigheden te verbeteren, essentieel in zowel persoonlijke als professionele relaties. Dit boek is een must-read voor iedereen die de communicatieve vaardigheden wil aanscherpen.


Benjamin P. Hardy - Personality Isn't Permanent: Break Free from Self-Limiting Beliefs and Rewrite Your Story

Hardy daagt de lezer uit om voorbij vaste persoonlijkheidskenmerken te kijken en de kracht van verandering en persoonlijke groei te omarmen. Dit boek biedt een nieuw perspectief op persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing.


Blake Snyder - Save the Cat: The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need

Dit is een essentieel handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in scenarioschrijven, of schrijven van verhalen in het algemeen. Snyder deelt onmisbare inzichten en technieken die zowel beginners als ervaren schrijvers zullen waarderen.


Adrian Tchaikovsky - Shards of Earth

Tchaikovsky neemt ons mee op een episch sciencefictionavontuur, vol unieke personages en een rijk ontwikkelde wereld. Dit boek is het eerste deel in een trilogie dat de verbeelding prikkelt en de lezer meesleept in een onvergetelijk verhaal.


Robert Galbraith - The Running Grave

Alweer het zevende boek uit de Cormoran Strike-reeks van J.K. Rowling, onder de pennaam Robert Galbraith. Een meeslepende detective die de lezer vanaf de eerste pagina grijpt. Galbraith weeft een complex web van intriges en suspense, waardoor dit boek moeilijk weg te leggen is.


Carissa Véliz - Privacy is Power: Why and How You Should Take Back Control of Your Data

Véliz biedt een tijdige en relevante analyse van de moderne privacyproblematiek. Het boek is een oproep tot actie om bewuster om te gaan met onze persoonlijke gegevens en de controle terug te nemen in een digitale wereld.


Elk van deze boeken heeft mij op unieke wijze geïnspireerd, geïnformeerd of vermaakt, en verdient een plek in mijn jaarlijkse top-10.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels