Doorgaan naar hoofdcontent

Plan je dag

In When: The Scientific Secrets of Perfect Timing beschrijft Daniel H. Pink hoe belangrijk timing is. Hij geeft raad hoe je de verborgen patronen van de dag kunt gebruiken om het ideale werkschema te maken. Dit wordt bijvoorbeeld ook aangestipt in The Productivity Project van Chris Bailey of Own the Day, Own your Life van Marcus Aubrey, en ik pas dat ook effectief toe in mijn dagdagelijkse leven.


Iedereen heeft een individueel circadiaan ritme*. Natuurlijk verlopen die interne biologische klokken grosso modo voor iedereen analoog; met pieken 's ochtends en in de late namiddag, en kleine en grotere dips 's middags en 's avonds / 's nachts. Maar je hebt grote individuele variaties hierop, die in een populatie van mensen over een Gausscurve verdeeld zijn. De uitschieters worden bestempeld als vroege vogels of nachtuilen; de meesten zitten ergens tussenin. Zelf was ik vroeger een duidelijke nachtuil, maar gaandeweg ben ik door externe prikkels meer en meer een vroege vogel geworden.

Zo heb ik gemerkt dat mijn grootste piek tussen 6u en 10u 's morgens ligt. Deze uren probeer ik dan ook te reserveren voor taken die meer mentale energie vereisen; het schrijven van een blogartikel bijvoorbeeld :-), of het werken aan een project. De tijdsblokken tussen 10u tot 17u besteed ik aan vergaderingen, overleg en opvolgpunten. Meer routinetaken dus. Wanneer ik eens probeer om in de namiddag iets origineels te schrijven, blijkt dat doorgaans gewoonweg niet te lukken. Wanneer ik dan iets wil opzoeken, ben ik plots een half uur kwijtgespeeld met het doorklikken naar nieuwsartikels die steeds minder te maken hebben met het onderwerp waarmee ik bezig ben ("The cutest puppies you won't believe"? Laat ik dat toch maar eens bekijken).

Dus wil je effectiever zijn? Hou dan een aantal weken elk kwartier conscientieus bij houden wat je doet, en hoe effectief je bent. Hier heb ik het bvb. al over gehad in 672 kwartieren. Als je hier vervolgens rekening mee houdt, kun je inplannen wanneer je het beste van jezelf gaat geven, en wanneer je in je agenda de routinetaken plant.


* Dit is niet hetzelfde als een bioritme. Deze hypothese beweert dat iedereen een intellectuele, emotionele en fysieke cyclus heeft die vanaf de geboorte op en neer gaat, en perfect te voorspellen valt. Het is ongesubstantieerde bullshit.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...