Doorgaan naar hoofdcontent

Zoethoudertje

De broer van mijn vrouw houdt van uitgaan. Regelmatig (maar al een stuk minder sinds hij getrouwd is - whipped!) schuimt hij met een aantal van zijn goede kameraden de cafés af, op zoek naar troostrijk vocht. En de eropvolgende dag, wanneer mijn vrouw en ik mijn schoonouders bezoeken, zie ik aan de zware wallen onder de ogen, dat hij daadwerkelijk tot in de vroege uurtjes ernaar heeft moeten zoeken. Hij begint ook een dagje ouder te worden, mijn schoonbroer, en de zoektocht begint een steeds grotere tol te eisen van zijn nu al aftakelend lichaam. Aan de vooravond van zijn overgang naar de grote "drie-nul" zag het er zelfs bijna naar uit dat hij zijn geliefde nachtelijke uitspattingen zou moeten opgeven.

Maar nu heeft hij een ontdekking gedaan, die hem naar eigen zeggen een heropleving heeft bezorgd: zoethoutthee. Als een trouwe waakhond houdt dit middel bij hem de anders onvermijdelijke kater op afstand. Zijn doorgaans zo wispelturige darmen worden rustiger onder de invloed van dit zoethoudertje. Hij voelt zich dankzij zoethoutthee als herboren, een nieuwe mens - dit alles aan de binnenkant, wel te verstaan. Van buiten gaat de aftakeling - helaas - onverminderd verder.

Jubilant over zijn tijdelijk herwonnen jeugd, wil hij dit wondermiddel delen met de rest van de mensheid. Dus komt hij bij mij terecht. "Edelhart," zegt hij, "ik weet dat jouw blog door duizenden, misschien wel miljoenen mensen wordt gelezen. Kun je het niet eens hebben over zoethoutthee?" En in mijn oneindige barmhartigheid heb ik hierin toegestemd.


Zoethout is in essentie de wortel van Glycyrrhiza Glabra. Het bevat de zoetstof glycyrrhizinezuur, waardoor het (vooral in het verleden) geliefd was als "snoepgoed" bij kinderen. Nu nog wordt zoethout gebruikt bij de productie van drop, wat vooral bij onze Noorderburen een grote afzetmarkt heeft.

Biochemische studies geven aanwijzingen dat glycyrrizinezuur 11-beta-hydroxysteroïd dehydrogenase inhibeert. En dit enzym inactiveert cortisol. Wat doet zoethout dus? Het geeft een hypermineralocorticoïd-achtig effect. Of om het eenvoudiger te stellen: het lijkt alsof je cortisone neemt. Maar het gaat om lichaamseigen cortisol, dat is dus niet zo slecht als het klinkt. Het kan als dusdanig bvb. astmaklachten verminderen. De effecten zijn ook volkomen omkeerbaar zodra je stopt met het nemen van het glycyrrizinezuur.

Bij zowel zoethout als het gezuiverde glycyrrizinezuur zijn bovendien nog een aantal andere positieve werkingen geobjectiveerd:
  • Het heeft een beschermend effect tegen maagzweren, mogelijk door een remming van de productie van maagzuur en waarschijnlijk ook door een effect op het virus H. Pylori
  • Het heeft een antivirale werking; dit kan van nut zijn bij keelontstekingen en bronchitiden - zoethout wordt al eeuwenlang bij de behandeling hiervan toegepast, maar ook als adjuvanstherapie (ja kijk, ik gebruik graag moeilijke woorden) van HIV, of als behandeling van een chronische virale hepatitis
  • Het heeft een beschermend effect op de lever - kan dus gebruikt worden als preventieve bescherming tegen leverkanker, en ook bvb. bij een virale hepatitis
  • En uit een zeer recent onderzoek is bovendien nog gebleken dat het ook een spierontspannend effect heeft (wat mijn schoonbroer dus al eerder wist)
Glycyrrizinezuur lijkt op basis van de onderzoeken niet teratogeen of mutageen te zijn, en kan onder bepaalde omstandigheden zelfs anti-genotoxisch werken.

Bij dit alles moet wel vermeld worden dat deze effecten voornamelijk gevonden zijn bij het gezuiverde glycyrrizinezuur. De beschikbaarheid van deze stof ligt lager bij de consumptie als zoethout.

Toch nog even een waarschuwing: glycyrrizinezuur heeft ook wel een bloeddrukverhogend effect. Niet verschrikkelijk gevaarlijk, maar best wordt toch de dagelijkse hoeveelheid drop onder de 200 gram te houden. Mensen met een te hoge bloeddruk blijven er misschien best geheel van af.

Maar als algemeen besluit kan ik zeggen dat zoethoutthee inderdaad een goed idee is.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal