Doorgaan naar hoofdcontent

Go bio

Voedsel waarbij geen kunstmatige stoffen worden gebruikt, is heel veel gezonder, zo is gebleken uit een Europees onderzoek.
Organisch geteelde groenten en fruit bevatten veel meer goede ingrediënten, zoals 40 percent meer antioxidanten, dan bespoten exemplaren. Het eten van organisch voedsel is blijkbaar hetzelfde als het eten van één extra portie groente of fruit per dag.

Antioxidanten, ik moet niet uitleggen wat dat zijn, neem ik aan. Er wordt de laatste jaren zoveel over gepraat. Nu, dat spul zit voornamelijk in de schil, als bescherming tegen de schadelijke invloed van het ultraviolette licht - enfin, dat denk ik toch (ik zou het eigenlijk moeten opzoeken, maar what the hell - ik word hier niet voor betaald :-p). En bij het besproeien krijgt net de schil de volle laag. Met als gevolg mooi, glanzend fruit en kleurige groenten, maar dus ook minder "goed spul".

Tja, elke medaille heeft zijn keerzijde. Dankzij het gebruik van pesticiden ogen de groenten en het fruit veel beter. Geen vlekje op de appel te bespeuren. En maar goed ook, of de kieskeurige consument laat het liggen. Ieuw, een zwart plekje. Die appel heeft zeker kanker. Op naar het volgend stuk fruit om te bepotelen. Nee mevrouw, let maar niet op mij. Ik wacht wel.

Alles bio dan maar? Zo simpel ligt dat ook weer niet. Er zijn gewoonweg teveel mensen op deze aardkluit. Organisch geteelde groenten en fruit hebben gewoonweg een te lage opbrengst.

Weet je wat wel een oplossing zou zijn? Genetisch gemanipuleerd voedsel. Eigenlijk is dat gewoon een versnelde manier van telen. Wat vroeger tientallen, honderden jaren duurde - het selecteren van de plantjes die er nét iets beter uitzien dan andere, nét iets grotere vruchten produceren... wat gewoonweg een gevolg is van willekeurige mutaties in de genen, dat wordt nu doelbewust gedaan, door het actief inbrengen van die genen die de plantjes beter beschermen tegen bepaalde insecten of ziektes. Waardoor je minder pesticiden moet gebruiken. Op zich niets bijzonders, we doen dit dus al duizenden jaren (heb je al eens wild graan bekeken, of bosaardbeien?), maar door een Frankenstein-complex wordt er vies naar gekeken. Attack of the killer tomatoes. Toegegeven, zo simpel ligt het niet helemaal (maar ik wou dat woord "Frankenstein-complex" eens gebruiken). Het gevaar zit hem er bijvoorbeeld in dat die genetisch aangepaste plantjes "bezit" worden van grote bedrijven, die dan de kleine zelfstandige boeren genadeloos kunnen wegconcurreren. Maar ik begin veel te ver uit te weiden hierover.

Wat ik eigenlijk maar wil zeggen: Biofood is good.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal