Doorgaan naar hoofdcontent

Nooit meer ham, worst of gehakt!

Een uitgebreid project van het World Cancer Research Fund, waarbij 7000 onderzoeken over het verband tussen voeding en kanker werden geëvalueerd, heeft geleid tot een advies over gezonde eetgewoontes.

De onderzoekers adviseren geen ham, worst of gehakt te eten. Dranken met suiker en voedsel met veel vet moeten worden gemeden. Verder is het beter de consumptie van rood vlees en alcohol te beperken. Ook het drinken van betrekkelijk kleine hoeveelheden (meer dan twee glazen bij mannen, meer dan een glas bij vrouwen) verhoogt het risico op kanker.


Het klinkt wel wat belachelijk. Geen ham, worst of gehakt meer eten? Rood vlees beperken? We eten al miljoenen jaren rood vlees. En nu zou het ineens allemaal niet meer mogen. Rare jongens, die onderzoekers. Wat mag je uiteindelijk nog eten? Rood vlees geeft darmkanker. In gevogelte zit dioxine. In vis zit kwik. Groenten en fruit zijn besproeid met pesticiden. Al de rest bevat suiker (diabetes) of bewaarmiddelen (kanker). En zwijg me stil over de harddrug alcohol.

Maar de mensen leven nu wel veel langer dan vroeger. De gemiddelde levensverwachting is meer dan verdubbeld. En hoe langer je leeft, hoe groter de kans dat er ergens iets misloopt met die waterzak die je je lichaam noemt. De doorsnee Neanderthaler was al lang vertrappeld door een norse mammoet, voordat hij darmkanker kon ontwikkelen.

Bovendien zullen bij de relatief moderne "uitvindingen" als ham, worst en gehakt de bewaarmiddelen en kleurstoffen die hieraan toegevoegd worden, hun steentje wel bijdragen tot de ontwikkeling van een venijnige tumor van de dikke darm.

Maar het verband met kanker bij het eten van hoger vernoemde voedingsmiddelen is natuurlijk veel minder uitgesproken dan bijvoorbeeld bij roken, dat zo'n 90% van alle longkankers veroorzaakt. Er spreken allerlei andere factoren mee: genetische voorbeschiktheid, sporten, andere voedingselementen... en in tegenstelling tot roken, dat enkel negatieve effecten heeft, zijn er natuurlijk ook voordelen verbonden aan het eten van vlees.


Om maar te zeggen: ze hebben wel gelijk hoor, die onderzoekers. Als je maar lang genoeg leeft, ga je uiteindelijk de prijs moeten betalen voor een aantal geneugten des levens.

Maar af en toe gaat er niets boven een lekkere gehaktbal.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee