Doorgaan naar hoofdcontent

Nooit meer ham, worst of gehakt!

Een uitgebreid project van het World Cancer Research Fund, waarbij 7000 onderzoeken over het verband tussen voeding en kanker werden geëvalueerd, heeft geleid tot een advies over gezonde eetgewoontes.

De onderzoekers adviseren geen ham, worst of gehakt te eten. Dranken met suiker en voedsel met veel vet moeten worden gemeden. Verder is het beter de consumptie van rood vlees en alcohol te beperken. Ook het drinken van betrekkelijk kleine hoeveelheden (meer dan twee glazen bij mannen, meer dan een glas bij vrouwen) verhoogt het risico op kanker.


Het klinkt wel wat belachelijk. Geen ham, worst of gehakt meer eten? Rood vlees beperken? We eten al miljoenen jaren rood vlees. En nu zou het ineens allemaal niet meer mogen. Rare jongens, die onderzoekers. Wat mag je uiteindelijk nog eten? Rood vlees geeft darmkanker. In gevogelte zit dioxine. In vis zit kwik. Groenten en fruit zijn besproeid met pesticiden. Al de rest bevat suiker (diabetes) of bewaarmiddelen (kanker). En zwijg me stil over de harddrug alcohol.

Maar de mensen leven nu wel veel langer dan vroeger. De gemiddelde levensverwachting is meer dan verdubbeld. En hoe langer je leeft, hoe groter de kans dat er ergens iets misloopt met die waterzak die je je lichaam noemt. De doorsnee Neanderthaler was al lang vertrappeld door een norse mammoet, voordat hij darmkanker kon ontwikkelen.

Bovendien zullen bij de relatief moderne "uitvindingen" als ham, worst en gehakt de bewaarmiddelen en kleurstoffen die hieraan toegevoegd worden, hun steentje wel bijdragen tot de ontwikkeling van een venijnige tumor van de dikke darm.

Maar het verband met kanker bij het eten van hoger vernoemde voedingsmiddelen is natuurlijk veel minder uitgesproken dan bijvoorbeeld bij roken, dat zo'n 90% van alle longkankers veroorzaakt. Er spreken allerlei andere factoren mee: genetische voorbeschiktheid, sporten, andere voedingselementen... en in tegenstelling tot roken, dat enkel negatieve effecten heeft, zijn er natuurlijk ook voordelen verbonden aan het eten van vlees.


Om maar te zeggen: ze hebben wel gelijk hoor, die onderzoekers. Als je maar lang genoeg leeft, ga je uiteindelijk de prijs moeten betalen voor een aantal geneugten des levens.

Maar af en toe gaat er niets boven een lekkere gehaktbal.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h