Doorgaan naar hoofdcontent

Nooit meer ham, worst of gehakt!

Een uitgebreid project van het World Cancer Research Fund, waarbij 7000 onderzoeken over het verband tussen voeding en kanker werden geëvalueerd, heeft geleid tot een advies over gezonde eetgewoontes.

De onderzoekers adviseren geen ham, worst of gehakt te eten. Dranken met suiker en voedsel met veel vet moeten worden gemeden. Verder is het beter de consumptie van rood vlees en alcohol te beperken. Ook het drinken van betrekkelijk kleine hoeveelheden (meer dan twee glazen bij mannen, meer dan een glas bij vrouwen) verhoogt het risico op kanker.


Het klinkt wel wat belachelijk. Geen ham, worst of gehakt meer eten? Rood vlees beperken? We eten al miljoenen jaren rood vlees. En nu zou het ineens allemaal niet meer mogen. Rare jongens, die onderzoekers. Wat mag je uiteindelijk nog eten? Rood vlees geeft darmkanker. In gevogelte zit dioxine. In vis zit kwik. Groenten en fruit zijn besproeid met pesticiden. Al de rest bevat suiker (diabetes) of bewaarmiddelen (kanker). En zwijg me stil over de harddrug alcohol.

Maar de mensen leven nu wel veel langer dan vroeger. De gemiddelde levensverwachting is meer dan verdubbeld. En hoe langer je leeft, hoe groter de kans dat er ergens iets misloopt met die waterzak die je je lichaam noemt. De doorsnee Neanderthaler was al lang vertrappeld door een norse mammoet, voordat hij darmkanker kon ontwikkelen.

Bovendien zullen bij de relatief moderne "uitvindingen" als ham, worst en gehakt de bewaarmiddelen en kleurstoffen die hieraan toegevoegd worden, hun steentje wel bijdragen tot de ontwikkeling van een venijnige tumor van de dikke darm.

Maar het verband met kanker bij het eten van hoger vernoemde voedingsmiddelen is natuurlijk veel minder uitgesproken dan bijvoorbeeld bij roken, dat zo'n 90% van alle longkankers veroorzaakt. Er spreken allerlei andere factoren mee: genetische voorbeschiktheid, sporten, andere voedingselementen... en in tegenstelling tot roken, dat enkel negatieve effecten heeft, zijn er natuurlijk ook voordelen verbonden aan het eten van vlees.


Om maar te zeggen: ze hebben wel gelijk hoor, die onderzoekers. Als je maar lang genoeg leeft, ga je uiteindelijk de prijs moeten betalen voor een aantal geneugten des levens.

Maar af en toe gaat er niets boven een lekkere gehaktbal.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal