Doorgaan naar hoofdcontent

Feel the burn

Een aantal dagen geleden deed ik nog een bedrijfsbezoek. Mijn contactpersoon, de interne preventieadviseur, zat op zijn bureau op de derde verdieping op me te wachten.
De lift in dat gebouw is nogal traag, dus besloot ik om, zoals ik in mijn roemrijke verleden nogal eens placht te doen, gezwind de trap op te lopen.

Toen ik weer bij bewustzijn kwam, moest ik met tegenzin de conclusie trekken dat mijn conditie niet meer is wat het moet zijn. Ik zou wat meer moeten bewegen, dan zou mijn gestaag in volume toenemende buik terug een halt worden toegeroepen.  O, en sporten is ook goed voor de gezondheid. Go figure.
In feite, moest het een pil zijn, zou iedereen het nemen. Want er is geen ander middel dat zulk een bevorderend effect heeft op de algemene gezondheid en het welzijn. Het verlaagt het risico op cardiovasculaire aandoeningen en suikerziekte, beschermt tegen borstkanker en colonkanker, verstevigt het beenderstelsel en het vermindert de kans op vroegtijdige sterfte met maar liefst 30 percent. Het bevordert ook je gemoedstoestand en geeft een algemeen gevoel van welbehagen. En de lijst gaat zo maar door.

Ik zou écht meer aan sport moeten doen. Maar ik ben niet de enige die tekortschiet. Want tweederde van de bevolking doet te weinig aan sport, zo heeft een onderzoek nog maar eens uitgewezen. En elke 15 minuten sterft iemand omdat hij te weinig aan sport heeft gedaan. Tja, eigen schuld, dikke bult...

Wat moet je nu doen om die laatste trip naar het kerkhof nog een tijdje uit te stellen? Het goede nieuws: het vergt volgens bijna alle adviezen slechts 30 minuten per dag matig inspannende sportoefening om je levenskansen significant te verbeteren! En zelfs vijf maal per week zou ook al voldoende zijn, zolang er maar niet meer dan twee dagen tussen de individuele sportsessies ligt, want dan zou het opgebouwde voordeel weer helemaal verdwijnen.
Maar hier komt het slechte nieuws. Dat is in feite niet voldoende. Ik weet het, al jaren zegt men vanuit allerlei bronnen, o, je moet maar een half uurtje wandelen, dat is zelfs nog beter dan tot het uiterste gaan, of eens het huis stofzuigen, of wat werken in de tuin, blah blah.
Niet dus. O, het is natuurlijk beter dan niets, maar om echt een optimaal effect op de gezondheid te hebben, moet je er zwaar tegenaan gaan. Joggen, of competitief sporten.

De boodschap is dus: Feel the burn. En dan leef je veel langer en voel je je veel beter!

Maar ik word daar zo moe van...

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h