Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamientjes voor iedereen

Onlangs heb ik op verzoek wat informatie opgezocht over Redoxon, een tablet met vitamine C. Als conclusie had ik gezegd dat, wanner je geen tekort hebt aan vitamine C, het nemen van extra dosissen geen zin heeft. Maar dat het wel mogelijk is dat bij bepaalde aandoeningen de vitaminebehoefte wat groter is. Ik heb uiteindelijk geadviseerd om supplementen van 200, maximaal 500 mg per dag te gaan nemen. 1000 mg en meer geven een aantal onaangename nevenwerkingen, en hebben, wat allerlei spammailtjes ook mogen beweren, geen zin.
Er worden vaak magische eigenschappen toegemeten aan vitamines, omdat dat nu eenmaal een gemakkelijke marketingstruc is. Maar vitamines zijn gewoonweg een groep van stoffen die we zelf niet kunnen maken, en dus uit onze voeding moeten halen. Dat laatste blijkt nu echter de kritische factor te zijn voor vele moderne mensen. Door onze meer en meer ongezonde eetgewoonten, overgewaaid uit de USA, krijgen we te weinig micronutriënten (bepaalde vitamines en mineralen) binnen, of zo beweert toch een professor uit Berkeley. Dit zou ook het geval zijn bij ondervoeding (well deuh).
Enfin, de moderne mens eet dus voedsel met een hoog caloriegehalte, maar met een tekort aan vitamines en mineralen. Het lichaam gaat dat tekort compenseren om ons metabolisme in evenwicht te houden. Op korte termijn werkt dat, maar op langere termijn richt dat proces schade aan in het DNA. Dit kan leiden tot kwaadaardige tumoren, een verminderd immuniteitssysteem en een aantasting van de mitochondria (de energiefabriekjes in onze cellen). Dat mondt dan weer uit in een versneld verouderingsproces. Ai chihuahua!
In de loop van de volgende dagen ga ik me dus wat vitaminesupplementjes halen in Het Kruidvat - als ik dat tenminste nog haal, het klinkt allemaal zo serieus. Ga ik nog dr. Lecompte achterna, en word ik 1000 jaar (of wacht, die heeft uiteindelijk toch 922 jaar te vroeg verstek moeten geven).
Nee maar serieus, als je niet altijd even gezond eet (guilty as charged), toch maar effe een multivitaminepilletje pakken.

---
Redoxon bevat (afhankelijk van de dosis) 500 tot 1000 mg ascorbinezuur (wordt omgezet in vitamine C). De bruistablet bevat ook natrium en aspartaam/fenylalanine (= zoetmiddel).

Bij normaal gebruik zal het geen bijwerkingen geven. Bij hoge doseringen (meer dan 1000 à 1500 mg per dag) kun je last krijgen van misselijkheid en diarree, en (minder vaak) hoofdpijn en huiduitslag. Als je aanleg hebt voor nierstenen, kan je hier eerder last van krijgen.

Extra vitamine C is te gebruiken bij een gebrek aan vitamine C en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede. Een gebrek aan vitamine C komt nauwelijks meer voor, omdat het lichaam een voorraad opbouwt voor minimaal drie maanden. Een gebrek is te merken aan gewichtsverlies, verminderde weerstand, vermoeidheid, gewrichtsklachten, een slechtere genezing van verwondingen en blauwe plekken. Een extreme vorm van vitamine-C-gebrek is scheurbuik. Een tekort aan vitamine C kan bvb. gewrichtspijn geven, maar dit betekent niet dat een hoge dosis vitamine C gewrichtspijn door andere oorzaken gaat milderen. Ik probeer een ander voorbeeld te geven: bij dehydratatie, een tekort aan water, krijg je hoofdpijn. Maar als je geen tekort hebt aan water, ga je bij hoofdpijn geen verbetering van de klachten hebben door het drinken van enkele liters water.
Als ik deze vergelijking nog verder doortrek: je hebt per dag ongeveer 1,5 liter water nodig. Zo heb je ook per dag gemiddeld 50 mg vitamine C nodig. Als je dan een dosis neemt van 1000 mg vitamine C, zou je ook kunnen zeggen dat je per dag 30 liter van het levensnoodzakelijke water moet gaan drinken. Dat is natuurlijk nonsens, je hebt gewoonweg een bepaalde hoeveelheid van een stof nodig. Teveel is teveel, en dat geldt voor àlle stoffen.

Heden ten dage is de "orthomoleculaire geneeskunde" populair. Die gaat ervan uit dat grote dosissen vitamines verschillende ernstige kwalen kunnen voorkomen of zelfs genezen. Er wordt meestal een combinatie van de vitamines A, C, en E aangeraden, met de bewering dat hiermee het algemeen welzijn verbetert en het immuunsysteem versterkt wordt. Hoge doseringen van vitamine C worden ook gebruikt bij verkoudheid, griep, kanker en om wonden sneller te laten genezen. Het nut van deze toepassingen is echter niet overtuigend aangetoond.
Dat vitamine C bvb. kanker zou kunnen voorkomen of zelfs genezen, is nooit bewezen. Uit recent onderzoek blijkt nu dat het tegendeel wel eens waar zou kunnen zijn. Hoge doses vitamine C zouden het risico op kanker zelfs kunnen verhogen i.p.v. verlagen, doordat het een biologische verandering in de cellen veroorzaakt die het DNA beschadigt. Meerdere onderzoeken wijzen in die richting.

Je kunt je vitamines halen uit een uitgebalanceerde, gezonde en gevarieerde voeding met voldoende groenten en fruit. Een glaasje sinaasappelsap van 200 ml alleen al bevat ongeveer 50 mg vitamine C, maar er zit ook veel vitamine C in tomaten, aardbeien, paprika, broccoli. De meeste groenten bevatten ook vitamine C. Met een gebalanceerd voedingspatroon heb je al ongeveer 80 mg per dag op.

...(besluit weggelaten)...

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin