Doorgaan naar hoofdcontent

Gsm's doden tieners!

Recent heb ik een artikel gelezen met ontstellend nieuws. Tieners die voortdurend hun gsm gebruiken, slapen slechter en zijn sneller gestresst en vermoeid dan weinig bellende leeftijdgenoten. Een tijd geleden had ik al gelezen dat gsm's mogelijk interfereren met het normale slaappatroon, dus las ik dit artikel vol interesse.


De Zweedse onderzoekers deelden 21 jongeren tussen 14 en 20 jaar oud in twee groepen in: een controlegroep die per dag minder dan vijf telefoontjes of sms-sen pleegden, en een experimentele groep die meer dan 15 telefoontjes en/of sms-sen afhandelden. Wat bleek dus: de groep die veel belde, voelde zich onrustiger, ging meer stimulerende drankjes drinken, had meer moeite om in slaap te vallen en sliep slechter. Ook waren de veel bellende tieners vatbaarder voor stress en vermoeidheid.
De Zweedse onderzoeker dr. Gaby Badre meent dat er een verband lijkt te bestaan tussen intensief gebruik van een mobiele telefoon en ongezond gedrag zoals roken, snuiven en het gebruik van alcohol. Hij wil jongeren waarschuwen voor de negatieve gevolgen van veel bellen.

Wat mij dus in eerste instantie bijbleef is dat de gsm zo ongezond is als roken, snuiven en (overmatig) drinken. Ik stond al bijna op het punt om het onding uit het raam van de tweede verdieping te kieperen, toen me het aantal proefpersonen opviel. 21! Dus op basis van de opmerkingen van eenentwintig pubers is zulk een studie gebaseerd? Sorry hoor, maar 21 proefpersonen is gewoonweg belachelijk weinig. Dit aantal wordt dan nog verdeeld over twee groepen. Op groepen van tien en elf proefpersonen kun je voor zulke dingen geen statistiek doen. Compleet objectiveerbare laboresultaten, celonderzoeken, tot daar aan toe. Vragenlijsten ingevuld door subjectieve proefpersonen, no way. Het is niet eens een dubbelblind studie, want de proefpersonen weten maar al te goed of ze al dan niet gebruik maken van de gsm. En dan zijn het nog tieners ook, waarvan vijftien meisjes! Ik weet uit eigen ervaring dat tienermeisjes ver-schrik-ke-lijk theatraal kunnen zijn (zie bvb. mijn blogartikel "Ik haat bloedafnames"). "Heb je meer stress nu je veel hebt gebeld?" "O, ja! Ik heb geen oog dichtgedaan! Ik ben keimoe!"

De populaire pers gaat een artikel nogal eens verkeerd interpreteren, of een artikel van bedenkelijke kwaliteit opvissen uit de anonieme poel van onderzoeken. Als klap op de vuurpijl geven ze het onderwerp een spectaculaire titel, en verkondigen het als de absolute waarheid. Zo was er bijvoorbeeld het artikel "laserprinter even schadelijk als sigaret" (zie mijn blogartikel "rokende printers"). Nu, het artikel over de gsm's had een minder spectaculaire titel, "Excessive Mobile Phone Use Affects Sleep In Teens, Study Finds". Vandaar mijn innovatiever alternatief.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee