Doorgaan naar hoofdcontent

Gsm's doden tieners!

Recent heb ik een artikel gelezen met ontstellend nieuws. Tieners die voortdurend hun gsm gebruiken, slapen slechter en zijn sneller gestresst en vermoeid dan weinig bellende leeftijdgenoten. Een tijd geleden had ik al gelezen dat gsm's mogelijk interfereren met het normale slaappatroon, dus las ik dit artikel vol interesse.


De Zweedse onderzoekers deelden 21 jongeren tussen 14 en 20 jaar oud in twee groepen in: een controlegroep die per dag minder dan vijf telefoontjes of sms-sen pleegden, en een experimentele groep die meer dan 15 telefoontjes en/of sms-sen afhandelden. Wat bleek dus: de groep die veel belde, voelde zich onrustiger, ging meer stimulerende drankjes drinken, had meer moeite om in slaap te vallen en sliep slechter. Ook waren de veel bellende tieners vatbaarder voor stress en vermoeidheid.
De Zweedse onderzoeker dr. Gaby Badre meent dat er een verband lijkt te bestaan tussen intensief gebruik van een mobiele telefoon en ongezond gedrag zoals roken, snuiven en het gebruik van alcohol. Hij wil jongeren waarschuwen voor de negatieve gevolgen van veel bellen.

Wat mij dus in eerste instantie bijbleef is dat de gsm zo ongezond is als roken, snuiven en (overmatig) drinken. Ik stond al bijna op het punt om het onding uit het raam van de tweede verdieping te kieperen, toen me het aantal proefpersonen opviel. 21! Dus op basis van de opmerkingen van eenentwintig pubers is zulk een studie gebaseerd? Sorry hoor, maar 21 proefpersonen is gewoonweg belachelijk weinig. Dit aantal wordt dan nog verdeeld over twee groepen. Op groepen van tien en elf proefpersonen kun je voor zulke dingen geen statistiek doen. Compleet objectiveerbare laboresultaten, celonderzoeken, tot daar aan toe. Vragenlijsten ingevuld door subjectieve proefpersonen, no way. Het is niet eens een dubbelblind studie, want de proefpersonen weten maar al te goed of ze al dan niet gebruik maken van de gsm. En dan zijn het nog tieners ook, waarvan vijftien meisjes! Ik weet uit eigen ervaring dat tienermeisjes ver-schrik-ke-lijk theatraal kunnen zijn (zie bvb. mijn blogartikel "Ik haat bloedafnames"). "Heb je meer stress nu je veel hebt gebeld?" "O, ja! Ik heb geen oog dichtgedaan! Ik ben keimoe!"

De populaire pers gaat een artikel nogal eens verkeerd interpreteren, of een artikel van bedenkelijke kwaliteit opvissen uit de anonieme poel van onderzoeken. Als klap op de vuurpijl geven ze het onderwerp een spectaculaire titel, en verkondigen het als de absolute waarheid. Zo was er bijvoorbeeld het artikel "laserprinter even schadelijk als sigaret" (zie mijn blogartikel "rokende printers"). Nu, het artikel over de gsm's had een minder spectaculaire titel, "Excessive Mobile Phone Use Affects Sleep In Teens, Study Finds". Vandaar mijn innovatiever alternatief.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...