Doorgaan naar hoofdcontent

Een geval van fileleed

Nog maar eens een casus...

Een bediende in zijn penopauze (dus rond de 50 jaar) vroeg een consult aan bij een collega arbeidsgeneesheer, omdat hij problemen had met de verplaatsingen van en naar het werk. De trek van zijn woonst in stad A naar het werk in stad B duurde doorgaans een half uur. Maar als er file was, kon de verplaatsingstijd enorm oplopen, tot - wait for it - een gans uur!

Hij vroeg een overplaatsing om medische redenen naar een kantoor dichter bij huis. Een jaar geleden had hij namelijk een hartinfarct doorgemaakt, met nadien een bypass operatie. Vijf maanden later had hij het werk hervat. Sindsdien jaagde hij zich tijdens zijn rit van en naar het werk enorm op, zeker wanneer hij in die eindeloze file zat. Hij kreeg last van hartkloppingen, hoge bloeddruk, maagklachten en slaapstoornissen. De huisarts volgde zijn patiënt in diens verhaal, en stelde een medisch attest op met het advies voor overplaatsing.

Mijn collega arbeidsgeneesheer legde dit dossier aan me voor. "Bekijk met de personeelsverantwoordelijke wat haalbaar is," zei ik. "Maar een dwingend arbeidsgeneeskundig advies tot overplaatsing vind ik een brug te ver."

De collega nam contact op met de chef van de werknemer. Maar helaas pindakaas, er was geen plaatsje vrij in het kantoor dichter bij huis. De man zou enkel overgeplaatst kunnen worden als wij hem ongeschikt verklaarden voor het maken van lange afstanden. Dan zou men vanuit het hoofdkantoor namelijk een extra functie voorzien in het kantoor in stad A. Maar dit deden we dus niet. Gevolg: de man moest blijven werken in de exotische Stad B.

De werknemer was "not amused". Hij schakelde de vakbond in, en orakelde dat "als er iets zou gebeuren", zijn werkgever het gelag zou betalen (voeg hier dramatische muziek toe). Mijn collega arbeidsgeneesheer werd gecontacteerd door het lokale kantoor, want zij maakten zich nu wel zorgen. Wat als ze iets te hard goeiemorgen zouden roepen? Met zijn zwakke hart, en de opgebouwde stress na een extra venijnige file, zou dat misschien net de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn! Kon mijn collega toch niet een aanbeveling doen tot overplaatsing om medische redenen? (En dan waren zij ook verlost van die tikkende tijdbom).

De collega kwam opnieuw bij mij voor een second opinion. Moest hij nu toch een overplaatsing aanbevelen? Het huidige "probleem" zou hiermee ontmijnd zijn, maar hij vreesde een stormloop van medewerknemers die in de voetsporen zouden willen treden van hun moedige voorganger. "Ik heb een maagzweer! Het kantoor is te ver rijden!" Mijn collega had bovendien eens gekeken op Google Maps. De werknemer kon met een rechtstreekse trein op een half uur de verbinding maken, en het kantoor was op tien minuten wandelafstand van het station. "Dit zou hem nog wat extra beweging geven ook", zei mijn collega nog.

Ik ging volledig akkoord met deze inschatting. Ik vond het niet zinvol voor de werkgever of voor ons, om een werkoverplaatsing aan te bevelen, gewoon omdat de werknemer hard op de tafel klopte.

Uiteraard is het minder stresserend om tien minuten van het werk te wonen dan een zesvoud hiervan, well deuh. Maar voor wie geldt dat niet? Onze gestresseerde bediende leert best relaxatietechnieken aan. Of hij kan gebruik maken van het openbaar vervoer. Dan kan hij op zijn gemak een krantje lezen. En het is nog beter voor het milieu ook.

Ja, we worden steeds vaker ingeschakeld voor adviezen die in feite neerkomen op "geef me minder stresserend werk". Maar waar is de grens? Het wordt er voor ons niet eenvoudiger op om de lijn te trekken.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h