Doorgaan naar hoofdcontent

Vrijstelling van vakbekwaamheid

Wow, mijn aantal blogberichten is de laatste jaren exponentieel gedaald! Met deze tekst evenaar ik alvast het resultaat van 2010 *yay*.
Ja, ik heb besloten om mijn ouwe blog weer wat nieuw leven in te blazen. Pure egotripperij hoor, ik heb gewoon de laatste tijd weer gemerkt dat de oude artikels nog steeds veel gelezen worden en ik dacht "waarom niet opnieuw een aantal nieuwe schrijven". Mijn uitgebreide schare fans kan dus een gezamenlijke zucht van verlichting slaken :-P.

Ik zal beginnen met een kort bericht dat ik nog in een schuif liggen had, over het KB van 25 Januari 2011 tot wijziging van het KB van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D + E en de subcategorieën C1, C1 + E, D1, D1+E, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 7.2.2011.
Als je dit al een lange en moeilijke zin vond, wacht dan op de volgende.

Want krachtens dit KB zijn bestuurders van voertuigen (of combinaties van voertuigen) met een maximaal toegelaten massa van meer dan 7,5 ton die gebruikt worden voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft en waarbij dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is (en daaronder vallen ook de medische cars), voortaan vrijgesteld van de vakbekwaamheidsvereisten.

Wat betekent dit nu precies?

Wel, een paar jaar geleden zijn er op basis van een Europese Richtlijn extra eisen gesteld aan het behalen van het rijbewijs voor nieuwe beroepschauffeurs. Deze richtlijn verplicht actieve vrachtwagenchauffeurs (rijbewijs C) en buschauffeurs (rijbewijs D) onder meer om nascholing te volgen in een erkend opleidingscentrum: 35 uur over een periode van 5 jaar. Dit is dus het principe van de vakbekwaamheid. Dit is NIET hetzelfde als de medische schifting! De laatste wijzigingen hiervan heb ik uitgelegd in mijn blogartikel "niet meer geschift".

Maar terug naar de vakbekwaamheid. Dit gaf ellende alom natuurlijk. De rijscholen kregen opeens een hoop extra werk, de bedrijven wisten niet wat er gebeurde, en de vrachtwagen- en buschauffeurs nog minder. Ze doen het werk al 30 jaar, en nu moeten ze ineens bijscholing gaan volgen? Ja, het was hilarisch. Tot je het uit moet leggen aan een kwade, bezwete vrachtwagenchauffeur van 120 kg die van kop tot teen bedekt is met tatoeages van bebloede doodskoppen. Dat was minder leuk.
Enfin, er is nog behoorlijk wat aan gesleuteld aan de originele richtlijn. Ik ga niet uitweiden over alle details hiervan (voornamelijk omdat ik ze niet ken). Ik geef je enkel de huidige richtlijnen.

De eis tot vakbekwaamheid geldt voor alle professionele bestuurders van voertuigen bestemd voor goederen- of personenvervoer. Maar voor de volgende voertuigen dient de bestuurder GEEN vakbekwaamheid te hebben en volstaat dus het gewone rijbewijs (al dan niet met medische schifting):
  • voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur (welke ze, van mijn part, gewoonweg mochten verbieden - bloody tractors);
  • voertuigen in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer en diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde;
  • voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie, onderhoud, en nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer zijn gebracht;
  • voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties;
  • voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel goederen- en personenvervoer voor privé-doeleinden;
  • voertuigen of combinaties van voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft en op voorwaarde dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is.
En wat is er nu recent precies veranderd? De laatste categorie hierboven, voertuigen of combinaties van (blah blah), dit geldt nu dus voor ALLE voertuigen in plaats van, tot voor kort, voertuigen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 7,5 ton.

Saai he? Wel, hiermee hebben wij dus dagelijks te maken. Wel, misschien niet dagelijks, maar toch vaak. Mijn volgende artikel zal minder saai zijn. Hoop ik.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i