Doorgaan naar hoofdcontent

Dit is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen

De eerste maal dat ik las over dit sublieme concept was, of all things, in een kortverhaal van de horrorauteur Stephen King. En recent verneem ik in een TEDx-talk door de bekende psychologieprofessor Dan Ariely dat er in Amerika een organisatie dit principe toepaste – maar er mee is moeten stoppen omwille van “human rights violations”.

Stephen King's kortverhaal Quitters, Inc., heb ik in mijn jeugd gelezen, en het is me altijd bijgebleven. Het ging over een man die wilt stoppen met roken. Hij wordt door een kennis doorverwezen naar een bedrijf met een succesratio van 98%. Premisse van het verhaal is, dat hij op regelmatige basis zal worden gecontroleerd. Wanneer hij hervalt en betrapt wordt, zal zijn vrouw gemarteld worden, met een escalatie van de straffen en een uitbreiding naar zijn zoon. Na een tiende overtreding zal hij worden doodgeschoten. Wil je weten hoe het verhaal afloopt? Dan moet je maar zijn boek “Night Shift” lezen, dit bevat het kortverhaal in kwestie.
Dan Ariely heeft onder meer de sublieme boeken “Predicatbly Irrational”, “The Upside of Irrationality” en “The Honest Truth About Dishonesty” geschreven. In de TEDx-talk “Self control” (zie onder deze paragraaf) vertelt hij over een organisatie, het “Denver Drug Program”. Heroïneverslaafden die wilden stoppen, konden zich vrij aanmelden.
Het idee, dat mij heel erg aan het concept uit Quitters, Inc deed denken, is dat ze een brief afgeven aan de organisatie waarin ze openlijk vertellen over hun verslaving en de gevolgen ervan. Ze worden op regelmatige basis gecontroleerd op druggebruik, en wanneer een test positief is, verzenden ze de brief naar een vooraf afgesproken persoon. Dat kan bvb. de partner zijn van de verslaafde, of de ouders, of de werkgever. Alleszins iemand van wie de verslaafde absoluut niet wilt dat die de verslaving te weten komt.
Wanneer de drang te groot wordt, kan men wel terug uit het programma stappen. “Okee,” zeggen ze bij het Denver Drug Program dan, “binnen drie weken krijg je de brief terug. Maar tot dan, omdat we weten dat de drang heel groot is, gaan we je elke dag testen, en bij een positieve test alsnog de brief verzenden.” Drie weken geheelonthouding is meestal voldoende om af te kicken van heroïne.
Maar ze zijn dus met het programma moeten stoppen omdat het de mensenrechten zou schenden. Pussies.

Het concept vind ik alleszins briljant. Iedereen weet wel welke lange-termijn doelstellingen je moet opvolgen voor een lang en gezond leven. Meestal leef je gewoonweg in het moment. “Ja, ik zou moeten afvallen” (verre, vage toekomst), “maar die taart ziet er echt overheerlijk uit” (nu). Maar met de juiste incentive zal je die taartpunt toch laten voor wat ze is.
Het gebruiken van een potentieel lijden van je partner als motivator vind ik wel een wat zwakker punt – ik weet niet zeker of een marteling van je wederhelft voldoende is als afschrikmiddel, wanneer het gaat om chocoladetaart.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h