Doorgaan naar hoofdcontent

Dit is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen

De eerste maal dat ik las over dit sublieme concept was, of all things, in een kortverhaal van de horrorauteur Stephen King. En recent verneem ik in een TEDx-talk door de bekende psychologieprofessor Dan Ariely dat er in Amerika een organisatie dit principe toepaste – maar er mee is moeten stoppen omwille van “human rights violations”.

Stephen King's kortverhaal Quitters, Inc., heb ik in mijn jeugd gelezen, en het is me altijd bijgebleven. Het ging over een man die wilt stoppen met roken. Hij wordt door een kennis doorverwezen naar een bedrijf met een succesratio van 98%. Premisse van het verhaal is, dat hij op regelmatige basis zal worden gecontroleerd. Wanneer hij hervalt en betrapt wordt, zal zijn vrouw gemarteld worden, met een escalatie van de straffen en een uitbreiding naar zijn zoon. Na een tiende overtreding zal hij worden doodgeschoten. Wil je weten hoe het verhaal afloopt? Dan moet je maar zijn boek “Night Shift” lezen, dit bevat het kortverhaal in kwestie.
Dan Ariely heeft onder meer de sublieme boeken “Predicatbly Irrational”, “The Upside of Irrationality” en “The Honest Truth About Dishonesty” geschreven. In de TEDx-talk “Self control” (zie onder deze paragraaf) vertelt hij over een organisatie, het “Denver Drug Program”. Heroïneverslaafden die wilden stoppen, konden zich vrij aanmelden.
Het idee, dat mij heel erg aan het concept uit Quitters, Inc deed denken, is dat ze een brief afgeven aan de organisatie waarin ze openlijk vertellen over hun verslaving en de gevolgen ervan. Ze worden op regelmatige basis gecontroleerd op druggebruik, en wanneer een test positief is, verzenden ze de brief naar een vooraf afgesproken persoon. Dat kan bvb. de partner zijn van de verslaafde, of de ouders, of de werkgever. Alleszins iemand van wie de verslaafde absoluut niet wilt dat die de verslaving te weten komt.
Wanneer de drang te groot wordt, kan men wel terug uit het programma stappen. “Okee,” zeggen ze bij het Denver Drug Program dan, “binnen drie weken krijg je de brief terug. Maar tot dan, omdat we weten dat de drang heel groot is, gaan we je elke dag testen, en bij een positieve test alsnog de brief verzenden.” Drie weken geheelonthouding is meestal voldoende om af te kicken van heroïne.
Maar ze zijn dus met het programma moeten stoppen omdat het de mensenrechten zou schenden. Pussies.

Het concept vind ik alleszins briljant. Iedereen weet wel welke lange-termijn doelstellingen je moet opvolgen voor een lang en gezond leven. Meestal leef je gewoonweg in het moment. “Ja, ik zou moeten afvallen” (verre, vage toekomst), “maar die taart ziet er echt overheerlijk uit” (nu). Maar met de juiste incentive zal je die taartpunt toch laten voor wat ze is.
Het gebruiken van een potentieel lijden van je partner als motivator vind ik wel een wat zwakker punt – ik weet niet zeker of een marteling van je wederhelft voldoende is als afschrikmiddel, wanneer het gaat om chocoladetaart.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski