Doorgaan naar hoofdcontent

For the want of a nail

In een co-creatie workshop (ja kijk, het kind moet een naam krijgen) met een belangrijke klant, is het concept van bevlogen werknemers meermalen ter sprake gekomen. En belangrijk om hiertoe te komen, zijn duidelijke doelstellingen. Wat is de visie van de onderneming, op welke wijze wilt ze deze visie verwezenlijken, en last but definitely not least, hoe passen de individuele werknemers in dit geheel? Als voorbeeld van een dergelijke gepassioneerde werknemer werd het verhaal gebracht van de werknemer van NASA uit de jaren ‘60, die op de vraag wat hij aan het doen was, antwoordde: “I’m helping put a man on the moon!”
 
 
Wat ben ik aan het doen, en waarom doe ik dit? Het is imperatief voor een innoverende onderneming dat ze ervoor zorgt dat elke werknemer vervuld is van een besef dat hij of zij onmisbaar is in het hele proces van de organisatie. Dit geeft een gevoel van ownership. Niet enkel nuttig voor de organisatie, maar ook een bron van zingeving voor het individu.
 
Op de vraag "wat ben ik aan het doen", zou de NASA-werknemer kunnen antwoorden, dat hij de vloer aan het vegen is. In vele ondernemingen is dat ook de boodschap die gegeven wordt, en dat is op zich al heel wat; op zijn minst is het voor de werknemer duidelijk wat van hem verwacht wordt. “Je moet die en die en die taak doen van dat tot dat uur”, en men controleert of die taken ook naar behoren worden uitgevoerd. Check, check, check = paycheck.

Een aantal ondernemingen zit op een nog hoger niveau, en weet haar werknemers te begeesteren tot een zicht op een einddoel van de individuele taakvervulling. De vloerkuisende NASA-werknemer die zegt dat hij de werkplaats proper houdt, gaat zich niet meer blindstaren op de gedefinieerde taken die hij moet invullen, maar ziet voor zichzelf de rol die hij vervult, en zal (hopelijk) ook zelf initiatief nemen wanneer hij merkt dat hij acties moet nemen die buiten zijn taakomschrijving vallen, om zijn einddoel (hier een propere werkomgeving) te bereiken.

Maar in de meest innoverende ondernemingen gaat men nog een stapje hoger, en zijn alle werknemers bewust van het gezamenlijke einddoel. De vloervegende NASA-medewerker die mee een mens op de maan helpt zetten. Een prachtig recent voorbeeld van een dergelijke organisatie is Elon Musk’s SpaceX. Zowel voor de buitenwereld als voor de werknemers is het einddoel gekend: het plaatsen van een duurzame menselijke kolonie op Mars. Een miljoen mensen op de Rode Planeet, met de eerste vlucht met passagiers tegen eind 2022*. En iedereen draagt via zijn of haar dagelijkse jobinvulling een steentje bij.
 
Zal ik als laatste argument over het belang van ownership afsluiten met deze uitspraak van Benjamin Franklin, over de dood van koning Richard III bij de Slag bij Bosworth:
For the want of a nail the shoe was lost,
For the want of a shoe the horse was lost,
For the want of a horse the rider was lost,
For the want of a rider the battle was lost,
For the want of a battle the kingdom was lost,
And all for the want of a horseshoe-nail.
 
* Of ik geloof dat deze deadline gehaald gaat worden, Musk’s eerder vooropgestelde (en gefaalde) deadlines indachtig, is een ander paar mouwen.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn