Doorgaan naar hoofdcontent

For the want of a nail

In een co-creatie workshop (ja kijk, het kind moet een naam krijgen) met een belangrijke klant, is het concept van bevlogen werknemers meermalen ter sprake gekomen. En belangrijk om hiertoe te komen, zijn duidelijke doelstellingen. Wat is de visie van de onderneming, op welke wijze wilt ze deze visie verwezenlijken, en last but definitely not least, hoe passen de individuele werknemers in dit geheel? Als voorbeeld van een dergelijke gepassioneerde werknemer werd het verhaal gebracht van de werknemer van NASA uit de jaren ‘60, die op de vraag wat hij aan het doen was, antwoordde: “I’m helping put a man on the moon!”
 
 
Wat ben ik aan het doen, en waarom doe ik dit? Het is imperatief voor een innoverende onderneming dat ze ervoor zorgt dat elke werknemer vervuld is van een besef dat hij of zij onmisbaar is in het hele proces van de organisatie. Dit geeft een gevoel van ownership. Niet enkel nuttig voor de organisatie, maar ook een bron van zingeving voor het individu.
 
Op de vraag "wat ben ik aan het doen", zou de NASA-werknemer kunnen antwoorden, dat hij de vloer aan het vegen is. In vele ondernemingen is dat ook de boodschap die gegeven wordt, en dat is op zich al heel wat; op zijn minst is het voor de werknemer duidelijk wat van hem verwacht wordt. “Je moet die en die en die taak doen van dat tot dat uur”, en men controleert of die taken ook naar behoren worden uitgevoerd. Check, check, check = paycheck.

Een aantal ondernemingen zit op een nog hoger niveau, en weet haar werknemers te begeesteren tot een zicht op een einddoel van de individuele taakvervulling. De vloerkuisende NASA-werknemer die zegt dat hij de werkplaats proper houdt, gaat zich niet meer blindstaren op de gedefinieerde taken die hij moet invullen, maar ziet voor zichzelf de rol die hij vervult, en zal (hopelijk) ook zelf initiatief nemen wanneer hij merkt dat hij acties moet nemen die buiten zijn taakomschrijving vallen, om zijn einddoel (hier een propere werkomgeving) te bereiken.

Maar in de meest innoverende ondernemingen gaat men nog een stapje hoger, en zijn alle werknemers bewust van het gezamenlijke einddoel. De vloervegende NASA-medewerker die mee een mens op de maan helpt zetten. Een prachtig recent voorbeeld van een dergelijke organisatie is Elon Musk’s SpaceX. Zowel voor de buitenwereld als voor de werknemers is het einddoel gekend: het plaatsen van een duurzame menselijke kolonie op Mars. Een miljoen mensen op de Rode Planeet, met de eerste vlucht met passagiers tegen eind 2022*. En iedereen draagt via zijn of haar dagelijkse jobinvulling een steentje bij.
 
Zal ik als laatste argument over het belang van ownership afsluiten met deze uitspraak van Benjamin Franklin, over de dood van koning Richard III bij de Slag bij Bosworth:
For the want of a nail the shoe was lost,
For the want of a shoe the horse was lost,
For the want of a horse the rider was lost,
For the want of a rider the battle was lost,
For the want of a battle the kingdom was lost,
And all for the want of a horseshoe-nail.
 
* Of ik geloof dat deze deadline gehaald gaat worden, Musk’s eerder vooropgestelde (en gefaalde) deadlines indachtig, is een ander paar mouwen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m