Doorgaan naar hoofdcontent

Het gebruik van stappentellers verbetert je seksleven

Maar voordat ik het dààr over heb, zal ik toch nog even uitweiden over de recente Amerikaanse studie die heeft gevonden dat het gebruik van stappentellers niet leidt tot een gewichtsverlies.

Ik ben zelf een fervent voorstander van het gebruik van stappentellers. Dit is geen geheim, ik heb er meermaals over verhaald met bijvoorbeeld concrete stappenplannen (haha) op Preventiekronkels in de blogartikels “10.000 stappen” en “3.000.000 stappen”. Ik geef dus toe, ik hoor het niet graag als stappentellers dan negatief in het nieuws komen. Zeker wanneer ik een aantal vrienden heb die me monkelend (beeld ik me toch in) mails met een link naar zulke artikels doorsturen. “Blijkbaar toch niet zo fantastisch, hè, jouw stappenteller?”. Assholes.

De berichtgeving in de populaire pers gaat van een nog voorzichtig “'Geen bewijs' dat stappentellers helpen afvallen” (de Standaard) tot een meer confronterend “Onderzoekers: afvallen gaat beter zonder activity tracker” (RTL Nieuws).

Wat is er nu in de JAMA (the Journal of the American Medical Association) verschenen? Onderzoekers van de University of Pittsburgh hebben gedurende twee jaar 470 mensen met een BMI tussen de 25 en 40 gevolgd. 237 van hen kregen een stappenteller, de anderen niet. Wat bleek? De groep zónder stappenteller was zelfs iets meer afgevallen (gemiddeld 5,9 kilo) dan die mét de stappenteller (gemiddeld 3,6 kilo).

Et alors?

Stappentellers zijn bedoeld om aan te zetten tot een gezondere levensstijl met meer beweging. Meer beweging leidt tot een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten, een betere spiermassa/vetverhouding, minder vermoeidheidsgevoel en een betere slaapkwaliteit. Niet noodzakelijk tot gewichtsverlies. Je moet al heel intensief gaan sporten vooraleer je énkel via verhoging van je fysieke activiteit een verschil in je gewicht gaat zien. Je zou zelfs wat kunnen bijkomen, want spieren wegen meer dan vet. En fysieke activiteit kan een hongergevoel stimuleren, dus moet je er ook op gaan letten dat je die extra beweging niet gaat afsluiten met een snack. Eén Snickers doet een uur stevig doorwandelen teniet.

Dus ja inderdaad, stappentellers leiden niet tot een gewichtsverlies. Maar daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Ze leiden wel tot meer beweging. En in combinatie met een gezonde voeding en een goede slaaphygiëne leidt dat tot een algemene verbetering van je levenskwaliteit en levensverwachting.

En om te besluiten, mijn bewering in de titel van dit artikel? Wel, wanneer je meer beweegt, geraak je in een betere conditie met een grotere spiermassa, krijg je meer energie en een opgefriste geest. Hierdoor krijg je meer zin in seks, en kun je het ook beter volhouden. Dus: stappentellers leiden tot meer en betere seks. Bewijs maar eens dat het niet waar is.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i