Doorgaan naar hoofdcontent

Het gebruik van stappentellers verbetert je seksleven

Maar voordat ik het dààr over heb, zal ik toch nog even uitweiden over de recente Amerikaanse studie die heeft gevonden dat het gebruik van stappentellers niet leidt tot een gewichtsverlies.

Ik ben zelf een fervent voorstander van het gebruik van stappentellers. Dit is geen geheim, ik heb er meermaals over verhaald met bijvoorbeeld concrete stappenplannen (haha) op Preventiekronkels in de blogartikels “10.000 stappen” en “3.000.000 stappen”. Ik geef dus toe, ik hoor het niet graag als stappentellers dan negatief in het nieuws komen. Zeker wanneer ik een aantal vrienden heb die me monkelend (beeld ik me toch in) mails met een link naar zulke artikels doorsturen. “Blijkbaar toch niet zo fantastisch, hè, jouw stappenteller?”. Assholes.

De berichtgeving in de populaire pers gaat van een nog voorzichtig “'Geen bewijs' dat stappentellers helpen afvallen” (de Standaard) tot een meer confronterend “Onderzoekers: afvallen gaat beter zonder activity tracker” (RTL Nieuws).

Wat is er nu in de JAMA (the Journal of the American Medical Association) verschenen? Onderzoekers van de University of Pittsburgh hebben gedurende twee jaar 470 mensen met een BMI tussen de 25 en 40 gevolgd. 237 van hen kregen een stappenteller, de anderen niet. Wat bleek? De groep zónder stappenteller was zelfs iets meer afgevallen (gemiddeld 5,9 kilo) dan die mét de stappenteller (gemiddeld 3,6 kilo).

Et alors?

Stappentellers zijn bedoeld om aan te zetten tot een gezondere levensstijl met meer beweging. Meer beweging leidt tot een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten, een betere spiermassa/vetverhouding, minder vermoeidheidsgevoel en een betere slaapkwaliteit. Niet noodzakelijk tot gewichtsverlies. Je moet al heel intensief gaan sporten vooraleer je énkel via verhoging van je fysieke activiteit een verschil in je gewicht gaat zien. Je zou zelfs wat kunnen bijkomen, want spieren wegen meer dan vet. En fysieke activiteit kan een hongergevoel stimuleren, dus moet je er ook op gaan letten dat je die extra beweging niet gaat afsluiten met een snack. Eén Snickers doet een uur stevig doorwandelen teniet.

Dus ja inderdaad, stappentellers leiden niet tot een gewichtsverlies. Maar daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Ze leiden wel tot meer beweging. En in combinatie met een gezonde voeding en een goede slaaphygiëne leidt dat tot een algemene verbetering van je levenskwaliteit en levensverwachting.

En om te besluiten, mijn bewering in de titel van dit artikel? Wel, wanneer je meer beweegt, geraak je in een betere conditie met een grotere spiermassa, krijg je meer energie en een opgefriste geest. Hierdoor krijg je meer zin in seks, en kun je het ook beter volhouden. Dus: stappentellers leiden tot meer en betere seks. Bewijs maar eens dat het niet waar is.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni