Doorgaan naar hoofdcontent

Advies voor werknemers met huisstofmijtallergie

Om het mezelf gemakkelijk te maken, ga ik een advies dat ik snel even voor een klant had opgesteld, in een werkomgeving met vast tapijt, hier hergebruiken.
 
 
 
Wanneer iemand een huisstofmijtallergie heeft, dan kan die zelfs bij werken in een omgeving met hypoallergeen tapijt hinder ondervinden. Deze tapijten bevatten namelijk nog steeds huisstofmijt, zij het minder, en bovendien worden de beloftes van de leveranciers van dergelijke tapijten pas echt waargemaakt wanneer de tapijten wekelijks gestofzuigd worden (met stofzuigers met een HEPA-filter, want anders wordt de huisstofmijt de lucht ingeblazen).
 
 
In werkomgevingen met tapijt is er ook meer stof in de lucht, waardoor deze patiënten aspecifieke hinder kunnen ondervinden. Hiermee bedoel ik dat ze door blootstelling in de thuisomgeving aan huisstofmijt overgevoelige luchtwegen krijgen, waardoor ze bij blootstelling aan stof (en andere aspecifieke triggers zoals temperatuurverschillen, airconditioning en mistig weer) irritatie krijgen van de luchtwegen.
 
 
Idealiter is een oplossing aan de bron = niet tewerkstellen in een werkomgeving met tapijt (door overplaatsing naar een andere locatie of verwijderen van het tapijt).
 
Overige maatregelen die op de werkvloer genomen kunnen worden: 
 • Regelmatig dweilen en afstoffen met een vochtige doek.
 • Stofzuigen enkel met een speciale hepa-filter.
 • Was gordijnen minstens 1x per jaar.
 • Bestrijd vocht (behandel vochtplekken).
 • Verlucht regelmatig het kantoor (twee maal per dag). 
 
De werkomgeving aanpassen is uiteraard niet altijd zo evident! Dus bij deze ook een aantal maatregelen die de werknemer thuis kan nemen.
 
 
In de woning (algemeen):
 • Verwijder tapijten, pluche dieren en dergelijke.
 • Dweilen en afstoffen met een vochtige doek.
 • Stofzuigen enkel met een speciale hepa-filter.
 • Was gordijnen minstens 1x per jaar.
 • Bestrijd vocht (behandel vochtplekken, laat was buiten drogen of zorg voor een afvoer van de droogkast naar buiten).
 • Verlucht regelmatig het huis (twee maal per dag).
 • Stop met roken, ook passief (dus de partner moet buiten roken). 
 
In de slaapkamer (specifiek):
 • Voorzie anti-allergische kussen- en matrashoezen.
 • Was alle bedlinnen minstens 1x per week op 60 °C.
 • Was kussens en dekbedden minstens 4x per jaar op 60°C.
 • Leg het dekbed overdag open om het lichaamsvocht uit de matras te laten verdampen.
 • Houd de temperatuur in de kamer laag (< 18 °C).
 • Houd de vochtigheidsgraad in de kamer laag (< 60%).
 
 
Hiernaast zijn er ook symptomatische behandelmogelijkheden. Dit gaat de aandoening niet aan de bron aanpakken, en is dus enkel aangewezen wanneer bovenstaande maatregelen al waar mogelijk zijn toegepast. Doorgaans omvat dit antihistaminica zoals Zyrtec, Xyzall, Aerius.
 
In uiterste gevallen kan een hyposensibilisatietherapie overwogen worden, waarbij men in gecontroleerde settings wordt blootgesteld aan steeds hogere dosissen huisstofmijt, om op deze wijze een verlaagde reactie op het allergeen te bekomen.
 
Maar deze opties zijn op indicatie van een behandelende huisarts of specialist.
 

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski