Doorgaan naar hoofdcontent

Advies voor werknemers met huisstofmijtallergie

Om het mezelf gemakkelijk te maken, ga ik een advies dat ik snel even voor een klant had opgesteld, in een werkomgeving met vast tapijt, hier hergebruiken.
 
 
 
Wanneer iemand een huisstofmijtallergie heeft, dan kan die zelfs bij werken in een omgeving met hypoallergeen tapijt hinder ondervinden. Deze tapijten bevatten namelijk nog steeds huisstofmijt, zij het minder, en bovendien worden de beloftes van de leveranciers van dergelijke tapijten pas echt waargemaakt wanneer de tapijten wekelijks gestofzuigd worden (met stofzuigers met een HEPA-filter, want anders wordt de huisstofmijt de lucht ingeblazen).
 
 
In werkomgevingen met tapijt is er ook meer stof in de lucht, waardoor deze patiënten aspecifieke hinder kunnen ondervinden. Hiermee bedoel ik dat ze door blootstelling in de thuisomgeving aan huisstofmijt overgevoelige luchtwegen krijgen, waardoor ze bij blootstelling aan stof (en andere aspecifieke triggers zoals temperatuurverschillen, airconditioning en mistig weer) irritatie krijgen van de luchtwegen.
 
 
Idealiter is een oplossing aan de bron = niet tewerkstellen in een werkomgeving met tapijt (door overplaatsing naar een andere locatie of verwijderen van het tapijt).
 
Overige maatregelen die op de werkvloer genomen kunnen worden: 
  • Regelmatig dweilen en afstoffen met een vochtige doek.
  • Stofzuigen enkel met een speciale hepa-filter.
  • Was gordijnen minstens 1x per jaar.
  • Bestrijd vocht (behandel vochtplekken).
  • Verlucht regelmatig het kantoor (twee maal per dag). 
 
De werkomgeving aanpassen is uiteraard niet altijd zo evident! Dus bij deze ook een aantal maatregelen die de werknemer thuis kan nemen.
 
 
In de woning (algemeen):
  • Verwijder tapijten, pluche dieren en dergelijke.
  • Dweilen en afstoffen met een vochtige doek.
  • Stofzuigen enkel met een speciale hepa-filter.
  • Was gordijnen minstens 1x per jaar.
  • Bestrijd vocht (behandel vochtplekken, laat was buiten drogen of zorg voor een afvoer van de droogkast naar buiten).
  • Verlucht regelmatig het huis (twee maal per dag).
  • Stop met roken, ook passief (dus de partner moet buiten roken). 
 
In de slaapkamer (specifiek):
  • Voorzie anti-allergische kussen- en matrashoezen.
  • Was alle bedlinnen minstens 1x per week op 60 °C.
  • Was kussens en dekbedden minstens 4x per jaar op 60°C.
  • Leg het dekbed overdag open om het lichaamsvocht uit de matras te laten verdampen.
  • Houd de temperatuur in de kamer laag (< 18 °C).
  • Houd de vochtigheidsgraad in de kamer laag (< 60%).
 
 
Hiernaast zijn er ook symptomatische behandelmogelijkheden. Dit gaat de aandoening niet aan de bron aanpakken, en is dus enkel aangewezen wanneer bovenstaande maatregelen al waar mogelijk zijn toegepast. Doorgaans omvat dit antihistaminica zoals Zyrtec, Xyzall, Aerius.
 
In uiterste gevallen kan een hyposensibilisatietherapie overwogen worden, waarbij men in gecontroleerde settings wordt blootgesteld aan steeds hogere dosissen huisstofmijt, om op deze wijze een verlaagde reactie op het allergeen te bekomen.
 
Maar deze opties zijn op indicatie van een behandelende huisarts of specialist.
 

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal