Doorgaan naar hoofdcontent

Advies voor werknemers met huisstofmijtallergie

Om het mezelf gemakkelijk te maken, ga ik een advies dat ik snel even voor een klant had opgesteld, in een werkomgeving met vast tapijt, hier hergebruiken.
 
 
 
Wanneer iemand een huisstofmijtallergie heeft, dan kan die zelfs bij werken in een omgeving met hypoallergeen tapijt hinder ondervinden. Deze tapijten bevatten namelijk nog steeds huisstofmijt, zij het minder, en bovendien worden de beloftes van de leveranciers van dergelijke tapijten pas echt waargemaakt wanneer de tapijten wekelijks gestofzuigd worden (met stofzuigers met een HEPA-filter, want anders wordt de huisstofmijt de lucht ingeblazen).
 
 
In werkomgevingen met tapijt is er ook meer stof in de lucht, waardoor deze patiënten aspecifieke hinder kunnen ondervinden. Hiermee bedoel ik dat ze door blootstelling in de thuisomgeving aan huisstofmijt overgevoelige luchtwegen krijgen, waardoor ze bij blootstelling aan stof (en andere aspecifieke triggers zoals temperatuurverschillen, airconditioning en mistig weer) irritatie krijgen van de luchtwegen.
 
 
Idealiter is een oplossing aan de bron = niet tewerkstellen in een werkomgeving met tapijt (door overplaatsing naar een andere locatie of verwijderen van het tapijt).
 
Overige maatregelen die op de werkvloer genomen kunnen worden: 
 • Regelmatig dweilen en afstoffen met een vochtige doek.
 • Stofzuigen enkel met een speciale hepa-filter.
 • Was gordijnen minstens 1x per jaar.
 • Bestrijd vocht (behandel vochtplekken).
 • Verlucht regelmatig het kantoor (twee maal per dag). 
 
De werkomgeving aanpassen is uiteraard niet altijd zo evident! Dus bij deze ook een aantal maatregelen die de werknemer thuis kan nemen.
 
 
In de woning (algemeen):
 • Verwijder tapijten, pluche dieren en dergelijke.
 • Dweilen en afstoffen met een vochtige doek.
 • Stofzuigen enkel met een speciale hepa-filter.
 • Was gordijnen minstens 1x per jaar.
 • Bestrijd vocht (behandel vochtplekken, laat was buiten drogen of zorg voor een afvoer van de droogkast naar buiten).
 • Verlucht regelmatig het huis (twee maal per dag).
 • Stop met roken, ook passief (dus de partner moet buiten roken). 
 
In de slaapkamer (specifiek):
 • Voorzie anti-allergische kussen- en matrashoezen.
 • Was alle bedlinnen minstens 1x per week op 60 °C.
 • Was kussens en dekbedden minstens 4x per jaar op 60°C.
 • Leg het dekbed overdag open om het lichaamsvocht uit de matras te laten verdampen.
 • Houd de temperatuur in de kamer laag (< 18 °C).
 • Houd de vochtigheidsgraad in de kamer laag (< 60%).
 
 
Hiernaast zijn er ook symptomatische behandelmogelijkheden. Dit gaat de aandoening niet aan de bron aanpakken, en is dus enkel aangewezen wanneer bovenstaande maatregelen al waar mogelijk zijn toegepast. Doorgaans omvat dit antihistaminica zoals Zyrtec, Xyzall, Aerius.
 
In uiterste gevallen kan een hyposensibilisatietherapie overwogen worden, waarbij men in gecontroleerde settings wordt blootgesteld aan steeds hogere dosissen huisstofmijt, om op deze wijze een verlaagde reactie op het allergeen te bekomen.
 
Maar deze opties zijn op indicatie van een behandelende huisarts of specialist.
 

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h