Om het mezelf gemakkelijk te maken, ga ik een advies dat ik snel even voor een klant had opgesteld, in een werkomgeving met vast tapijt, hier hergebruiken.
Wanneer iemand een huisstofmijtallergie heeft, dan kan die zelfs bij werken in een omgeving met hypoallergeen tapijt hinder ondervinden. Deze tapijten bevatten namelijk nog steeds huisstofmijt, zij het minder, en bovendien worden de beloftes van de leveranciers van dergelijke tapijten pas echt waargemaakt wanneer de tapijten wekelijks gestofzuigd worden (met stofzuigers met een HEPA-filter, want anders wordt de huisstofmijt de lucht ingeblazen).
In werkomgevingen met tapijt is er ook meer stof in de lucht, waardoor deze patiënten aspecifieke hinder kunnen ondervinden. Hiermee bedoel ik dat ze door blootstelling in de thuisomgeving aan huisstofmijt overgevoelige luchtwegen krijgen, waardoor ze bij blootstelling aan stof (en andere aspecifieke triggers zoals temperatuurverschillen, airconditioning en mistig weer) irritatie krijgen van de luchtwegen.
Idealiter is een oplossing aan de bron = niet tewerkstellen in een werkomgeving met tapijt (door overplaatsing naar een andere locatie of verwijderen van het tapijt).
Overige maatregelen die op de werkvloer genomen kunnen worden:
- Regelmatig dweilen en afstoffen met een vochtige doek.
- Stofzuigen enkel met een speciale hepa-filter.
- Was gordijnen minstens 1x per jaar.
- Bestrijd vocht (behandel vochtplekken).
- Verlucht regelmatig het kantoor (twee maal per dag).
De werkomgeving aanpassen is uiteraard niet altijd zo evident! Dus bij deze ook een aantal maatregelen die de werknemer thuis kan nemen.
In de woning (algemeen):
- Verwijder tapijten, pluche dieren en dergelijke.
- Dweilen en afstoffen met een vochtige doek.
- Stofzuigen enkel met een speciale hepa-filter.
- Was gordijnen minstens 1x per jaar.
- Bestrijd vocht (behandel vochtplekken, laat was buiten drogen of zorg voor een afvoer van de droogkast naar buiten).
- Verlucht regelmatig het huis (twee maal per dag).
- Stop met roken, ook passief (dus de partner moet buiten roken).
In de slaapkamer (specifiek):
- Voorzie anti-allergische kussen- en matrashoezen.
- Was alle bedlinnen minstens 1x per week op 60 °C.
- Was kussens en dekbedden minstens 4x per jaar op 60°C.
- Leg het dekbed overdag open om het lichaamsvocht uit de matras te laten verdampen.
- Houd de temperatuur in de kamer laag (< 18 °C).
- Houd de vochtigheidsgraad in de kamer laag (< 60%).
Hiernaast zijn er ook symptomatische behandelmogelijkheden. Dit gaat de aandoening niet aan de bron aanpakken, en is dus enkel aangewezen wanneer bovenstaande maatregelen al waar mogelijk zijn toegepast. Doorgaans omvat dit antihistaminica zoals Zyrtec, Xyzall, Aerius.
In uiterste gevallen kan een hyposensibilisatietherapie overwogen worden, waarbij men in gecontroleerde settings wordt blootgesteld aan steeds hogere dosissen huisstofmijt, om op deze wijze een verlaagde reactie op het allergeen te bekomen.
Maar deze opties zijn op indicatie van een behandelende huisarts of specialist.