Doorgaan naar hoofdcontent

Werkgevers geven wél aangepast werk! En ik kan het bewijzen.

Het re-integratiebeleid faalt. Werkgevers geven veel te weinig aangepast werk! Ze zijn enkel geïnteresseerd in ontslag via medische overmacht. De bedrijfsartsen spelen dit spelletje mee. En de cijfers bewijzen het!

We worden de laatste tijd gebombardeerd met dergelijke berichtgeving. En de beweringen lijken inderdaad bevestigd te worden door kille, objectieve data.
 
Maar de interpretatie van de data is verkeerd. De statistische fout is een mooi voorbeeld van survivorship bias. Ik leg het hieronder uit.
 
 

First, the data

Zoals ik in een recent blogartikel al heb vermeld, heeft Co-prev cijfers gepubliceerd over de re-integratietrajecten in het eerste kwartaal van 2017. En wat blijkt? In zeven op de tien gevallen leidt zulk een traject tot optie D = onmiddellijk ontslag om medische redenen.
 
 
 
Conclusie: de werkgever biedt geen aangepast of ander werk aan, maar gebruikt het KB Re-integratie om zijn langdurig ziek werknemers linea recta buiten te zetten. Niet? Niet.
 

Next, an example

Een prachtig voorbeeld uit David McRaney’s “You Are Not So Smart”.
 
De tweede wereldoorlog. De vliegtuigen van de Geallieerden werden door de Nazi’s uit de lucht geschoten. Slechts een handvol haalden het tot over het Kanaal. Men onderzocht deze vliegtuigen, om te kijken waar men extra bepantsering moest plaatsen. Je kon uiteraard niet het héle vliegtuig bepantseren, dan zou het te zwaar worden.
 
Wat bleek? Voornamelijk de vleugels, de romp en de staart waren getroffen met kogelgaten.
Conclusie: hier moet je de extra bepantsering plaatsen. Niet? Niet.
 
 
Want men keek enkel naar de vliegtuigen die het gehaald hadden. Een voorbeeld van survivorship bias: de vliegtuigen die boven het Duitse luchtruim neergehaald werden, kon men niet bestuderen. De conclusie die de statisticus Abraham Wald correct maakte, was dat je de vleugels, de  romp en de staart niet moest bepantseren. Want het vliegtuig raakte nog thuis, ondanks de kogelgaten.
 
Bepantsering werd daarentegen geplaatst rond de cockpit en de motor.
 

Finally, the data reviewed

Een re-integratietraject is een vliegtuig dat niet neergehaald is. Wat wil ik hiermee zeggen? Een "officieel" re-integratietraject wordt enkel gebruikt wanneer het niet anders kan, met name bij een ontslag om medische redenen. Werknemers die willen en kunnen re-integreren in de onderneming, en werkgevers die een actief verzuim- en re-integratiebeleid voeren, hebben hier geen nood aan. Integendeel, het geeft enkel extra administratieve last. Vraag het aan eender welke bedrijfsarts: werkgevers passen al jaar en dag (en dus nog steeds) succesvolle re-integraties toe via telefonische contacten met de werknemer, bezoeken voorafgaand aan de werkhervatting en werkhervattingsonderzoeken van de werknemer met de bedrijfsarts, en een actieve begeleiding bij hervatting.
 
 
Don't believe me? Onlangs heb ik voor een grote klant in detail gekeken niet alleen naar de re-integratietrajecten, maar naar alle adviezen die er in het eerste kwartaal van 2017 zijn gesteld. Dus ik heb ook de neergehaalde vliegtuigen bestudeerd.
 
Er waren acht re-integratiedossiers. Zes hiervan hadden conclusie D op het formulier voor de re-integratiebeoordeling (FRB), dus de “klassieke” medische overmacht. Tot dusver lijkt het de conclusie te bevestigen, dat de werkgever gewoon zijn personeel wilt buitenzetten.
 
  • A: 0 (tijdelijk ongeschikt, aangepast werk mogelijk)
  • B: 1 (tijdelijk ongeschikt, geen aangepast werk mogelijk)
  • C: 1 (definitief ongeschikt, aangepast werk mogelijk)
  • D: 6 (definitief ongeschikt, geen aangepast werk mogelijk = medische overmacht)
  • E: 0 (nog geen opstart traject mogelijk)
 
 
 
Maar in dezelfde periode zijn er ook 148 “gewone” werkhervattingsonderzoeken geweest van werknemers die minstens een maand met ziekteverlof waren, met aanbevelingen tot progressieve werkhervattingen in tijdelijk of definitief aangepast werk. En wanneer ik de aanbevelingen “vertaal” naar de categorieën van het FRB, dan kom ik tot heel andere bevindingen. In driekwart van de gevallen heeft de bedrijfsarts tijdelijk of definitief aangepast of ander werk voorgesteld. Ontslag om medische redenen wordt enkel in een luttele 4% toegepast.
 
  • A: 77 (tijdelijk ongeschikt, aangepast werk mogelijk)
  • B: 22 (tijdelijk ongeschikt, geen aangepast werk mogelijk)
  • C: 41 (definitief ongeschikt, aangepast werk mogelijk)
  • D: 6 (definitief ongeschikt, geen aangepast werk mogelijk = medische overmacht)
  • E: 10 (nog geen opstart traject mogelijk)
 
 
 
 
Dus, de werkgevers geven wel degelijk aangepast werk! En bedrijfsartsen en andere preventieadviseurs spelen hierin een belangrijke rol. Maar om dit te beseffen, moet je de cijfers wel kunnen plaatsen in het groter kader.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i