Doorgaan naar hoofdcontent

Werkgevers geven wél aangepast werk! En ik kan het bewijzen.

Het re-integratiebeleid faalt. Werkgevers geven veel te weinig aangepast werk! Ze zijn enkel geïnteresseerd in ontslag via medische overmacht. De bedrijfsartsen spelen dit spelletje mee. En de cijfers bewijzen het!

We worden de laatste tijd gebombardeerd met dergelijke berichtgeving. En de beweringen lijken inderdaad bevestigd te worden door kille, objectieve data.
 
Maar de interpretatie van de data is verkeerd. De statistische fout is een mooi voorbeeld van survivorship bias. Ik leg het hieronder uit.
 
 

First, the data

Zoals ik in een recent blogartikel al heb vermeld, heeft Co-prev cijfers gepubliceerd over de re-integratietrajecten in het eerste kwartaal van 2017. En wat blijkt? In zeven op de tien gevallen leidt zulk een traject tot optie D = onmiddellijk ontslag om medische redenen.
 
 
 
Conclusie: de werkgever biedt geen aangepast of ander werk aan, maar gebruikt het KB Re-integratie om zijn langdurig ziek werknemers linea recta buiten te zetten. Niet? Niet.
 

Next, an example

Een prachtig voorbeeld uit David McRaney’s “You Are Not So Smart”.
 
De tweede wereldoorlog. De vliegtuigen van de Geallieerden werden door de Nazi’s uit de lucht geschoten. Slechts een handvol haalden het tot over het Kanaal. Men onderzocht deze vliegtuigen, om te kijken waar men extra bepantsering moest plaatsen. Je kon uiteraard niet het héle vliegtuig bepantseren, dan zou het te zwaar worden.
 
Wat bleek? Voornamelijk de vleugels, de romp en de staart waren getroffen met kogelgaten.
Conclusie: hier moet je de extra bepantsering plaatsen. Niet? Niet.
 
 
Want men keek enkel naar de vliegtuigen die het gehaald hadden. Een voorbeeld van survivorship bias: de vliegtuigen die boven het Duitse luchtruim neergehaald werden, kon men niet bestuderen. De conclusie die de statisticus Abraham Wald correct maakte, was dat je de vleugels, de  romp en de staart niet moest bepantseren. Want het vliegtuig raakte nog thuis, ondanks de kogelgaten.
 
Bepantsering werd daarentegen geplaatst rond de cockpit en de motor.
 

Finally, the data reviewed

Een re-integratietraject is een vliegtuig dat niet neergehaald is. Wat wil ik hiermee zeggen? Een "officieel" re-integratietraject wordt enkel gebruikt wanneer het niet anders kan, met name bij een ontslag om medische redenen. Werknemers die willen en kunnen re-integreren in de onderneming, en werkgevers die een actief verzuim- en re-integratiebeleid voeren, hebben hier geen nood aan. Integendeel, het geeft enkel extra administratieve last. Vraag het aan eender welke bedrijfsarts: werkgevers passen al jaar en dag (en dus nog steeds) succesvolle re-integraties toe via telefonische contacten met de werknemer, bezoeken voorafgaand aan de werkhervatting en werkhervattingsonderzoeken van de werknemer met de bedrijfsarts, en een actieve begeleiding bij hervatting.
 
 
Don't believe me? Onlangs heb ik voor een grote klant in detail gekeken niet alleen naar de re-integratietrajecten, maar naar alle adviezen die er in het eerste kwartaal van 2017 zijn gesteld. Dus ik heb ook de neergehaalde vliegtuigen bestudeerd.
 
Er waren acht re-integratiedossiers. Zes hiervan hadden conclusie D op het formulier voor de re-integratiebeoordeling (FRB), dus de “klassieke” medische overmacht. Tot dusver lijkt het de conclusie te bevestigen, dat de werkgever gewoon zijn personeel wilt buitenzetten.
 
  • A: 0 (tijdelijk ongeschikt, aangepast werk mogelijk)
  • B: 1 (tijdelijk ongeschikt, geen aangepast werk mogelijk)
  • C: 1 (definitief ongeschikt, aangepast werk mogelijk)
  • D: 6 (definitief ongeschikt, geen aangepast werk mogelijk = medische overmacht)
  • E: 0 (nog geen opstart traject mogelijk)
 
 
 
Maar in dezelfde periode zijn er ook 148 “gewone” werkhervattingsonderzoeken geweest van werknemers die minstens een maand met ziekteverlof waren, met aanbevelingen tot progressieve werkhervattingen in tijdelijk of definitief aangepast werk. En wanneer ik de aanbevelingen “vertaal” naar de categorieën van het FRB, dan kom ik tot heel andere bevindingen. In driekwart van de gevallen heeft de bedrijfsarts tijdelijk of definitief aangepast of ander werk voorgesteld. Ontslag om medische redenen wordt enkel in een luttele 4% toegepast.
 
  • A: 77 (tijdelijk ongeschikt, aangepast werk mogelijk)
  • B: 22 (tijdelijk ongeschikt, geen aangepast werk mogelijk)
  • C: 41 (definitief ongeschikt, aangepast werk mogelijk)
  • D: 6 (definitief ongeschikt, geen aangepast werk mogelijk = medische overmacht)
  • E: 10 (nog geen opstart traject mogelijk)
 
 
 
 
Dus, de werkgevers geven wel degelijk aangepast werk! En bedrijfsartsen en andere preventieadviseurs spelen hierin een belangrijke rol. Maar om dit te beseffen, moet je de cijfers wel kunnen plaatsen in het groter kader.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels