Doorgaan naar hoofdcontent

Diëten: een easy way out

Recent heb ik op Netflix de zeer entertainende wetenschappelijke serie “Bill Nye saves the world” uitgekeken. In 13 afleveringen van een half uur legt de ingenieur Bill Nye uiteenlopende onderwerpen op een heel visuele manier uit.
 
In "Do Some Shots, Save the World" legt hij bijvoorbeeld uit met velcro ballen waarom vaccins belangrijk zijn, en in "Tune Your Quack-o-Meter" maakt hij op een grappige manier gehakt van alternatieve geneeskunde.
 
Maar in "This Diet is Bananas", waar de zin en onzin van diëten werd besproken, heb ik me blauw geërgerd aan de uitspraken van één van de panelleden. Voldoende om er een blogartikel aan te wijden.
 
 
Het was Traci Mann, professor van Sociale en Gezondheidspsychologie aan de universiteit van Minnesota die mijn haren ten berge deed rijzen. Zij beweerde dat het zinloos is om te letten op wat je eet, omdat je gewicht genetisch is bepaald. Dus je kunt diëten zoveel als je wilt, en zoveel als je kunt je beroepen op je wilskracht; uiteindelijk kom je toch terug op je genetisch bepaald gewicht.
Deze uitspraak werd wel aangevochten door Jennifer Widerstrom, de fitnesscoach in “The Biggest Loser”. Ze wees op haar gestroomlijnd lichaam, en zei “this isn't an accident!”. Ze let elke dag op wat ze eet, en doet voldoende aan beweging. En op die manier bereikt en behoudt ze haar ideale gewicht.
 
Het is natuurlijk zo, dat zowel genetische als epigenetische factoren een belangrijke invloed hebben op je gewicht. Zo hebben inwoners van Polynesië veel meer neiging tot overgewicht. Men vermoedt dat de oorzaak hiervan ligt bij de oorspronkelijke inwijkelingen. Enkel diegenen die een zeer zuinig metabolisme hebben, overleefden de lange overtocht naar de eilandengroep vanop het vasteland, en konden hun genen voortplanten. Ook epigenetische factoren zijn belangrijk. Zo bleek in Nederland dat kinderen van moeders die zwanger waren tijdens de hongersnood in de tweede wereldoorlog, meer neiging hebben tot overgewicht. In de baarmoeder al leerde de foetus dat voedsel schaars was, en dat ze best de calorieën die ze binnenkrijgen, optimaal benutten.
 
Maar het is onzin om te beweren dat deze mensen gedoemd zijn tot overgewicht; ze gaan enkel meer moeten (blijven) opletten met wat ze eten. En daar zit hem wel degelijk het probleem. Ik betwijfel dat er in de voorbije vijftig jaar een belangrijke (epi)genetische shift heeft plaatsgevonden in de USA, die de enorme obesitasepidemie verklaart, en die ook aan het overwaaien is naar Europa. De verklaring ligt in de gewijzigde eetgewoontes. De calorierijke fast foods en comfort foods, waar we steeds vaker en in steeds grotere mate naar grijpen.
 
Ik vind de fatalistische houding van mevr. Mann dus niet alleen onjuist, maar ook gevaarlijk. Het is slechts menselijk om te zoeken naar een easy way out. En de gedachte “ik kan er toch niets aan doen, het zijn mijn genen” is de ideale uitvlucht, maar net wat we niét nodig hebben.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin