Doorgaan naar hoofdcontent

Diëten: een easy way out

Recent heb ik op Netflix de zeer entertainende wetenschappelijke serie “Bill Nye saves the world” uitgekeken. In 13 afleveringen van een half uur legt de ingenieur Bill Nye uiteenlopende onderwerpen op een heel visuele manier uit.
 
In "Do Some Shots, Save the World" legt hij bijvoorbeeld uit met velcro ballen waarom vaccins belangrijk zijn, en in "Tune Your Quack-o-Meter" maakt hij op een grappige manier gehakt van alternatieve geneeskunde.
 
Maar in "This Diet is Bananas", waar de zin en onzin van diëten werd besproken, heb ik me blauw geërgerd aan de uitspraken van één van de panelleden. Voldoende om er een blogartikel aan te wijden.
 
 
Het was Traci Mann, professor van Sociale en Gezondheidspsychologie aan de universiteit van Minnesota die mijn haren ten berge deed rijzen. Zij beweerde dat het zinloos is om te letten op wat je eet, omdat je gewicht genetisch is bepaald. Dus je kunt diëten zoveel als je wilt, en zoveel als je kunt je beroepen op je wilskracht; uiteindelijk kom je toch terug op je genetisch bepaald gewicht.
Deze uitspraak werd wel aangevochten door Jennifer Widerstrom, de fitnesscoach in “The Biggest Loser”. Ze wees op haar gestroomlijnd lichaam, en zei “this isn't an accident!”. Ze let elke dag op wat ze eet, en doet voldoende aan beweging. En op die manier bereikt en behoudt ze haar ideale gewicht.
 
Het is natuurlijk zo, dat zowel genetische als epigenetische factoren een belangrijke invloed hebben op je gewicht. Zo hebben inwoners van Polynesië veel meer neiging tot overgewicht. Men vermoedt dat de oorzaak hiervan ligt bij de oorspronkelijke inwijkelingen. Enkel diegenen die een zeer zuinig metabolisme hebben, overleefden de lange overtocht naar de eilandengroep vanop het vasteland, en konden hun genen voortplanten. Ook epigenetische factoren zijn belangrijk. Zo bleek in Nederland dat kinderen van moeders die zwanger waren tijdens de hongersnood in de tweede wereldoorlog, meer neiging hebben tot overgewicht. In de baarmoeder al leerde de foetus dat voedsel schaars was, en dat ze best de calorieën die ze binnenkrijgen, optimaal benutten.
 
Maar het is onzin om te beweren dat deze mensen gedoemd zijn tot overgewicht; ze gaan enkel meer moeten (blijven) opletten met wat ze eten. En daar zit hem wel degelijk het probleem. Ik betwijfel dat er in de voorbije vijftig jaar een belangrijke (epi)genetische shift heeft plaatsgevonden in de USA, die de enorme obesitasepidemie verklaart, en die ook aan het overwaaien is naar Europa. De verklaring ligt in de gewijzigde eetgewoontes. De calorierijke fast foods en comfort foods, waar we steeds vaker en in steeds grotere mate naar grijpen.
 
Ik vind de fatalistische houding van mevr. Mann dus niet alleen onjuist, maar ook gevaarlijk. Het is slechts menselijk om te zoeken naar een easy way out. En de gedachte “ik kan er toch niets aan doen, het zijn mijn genen” is de ideale uitvlucht, maar net wat we niét nodig hebben.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal