Doorgaan naar hoofdcontent

Wie loopt in België het risico op mazelen?

Mazelen is een van de meest besmettelijke infectieziekten. En toch was de ziekte bijna volledig onder controle in België, dankzij gestructureerde en efficiënte vaccinatiecampagnes.

Dit is niet langer het geval.
 
 

Wat is de huidige status?

Sinds december 2016 wordt Wallonië getroffen door een uitbraak van mazelen. Tot en met 16 april zijn 288 gevallen gemeld. Hiervan zijn er 163 bevestigd, 81 zijn waarschijnlijke gevallen en 44 zijn mogelijke gevallen. Voor 111 (38%) patiënten was een hospitalisatie nodig. 37 van de gevallen zijn gezondheidswerkers die besmet werden via nosocomiale weg. Tot nu toe zijn twee gevallen van acute encefalitis geregistreerd, er deed zich geen enkel sterfgeval voor. Vier Waalse provincies zijn getroffen; in de provincie Luxemburg is enkel een importgeval uit Frankrijk gerapporteerd.
 
In Vlaanderen zijn er ook enkele meldingen in 3 provincies en blijft de verhoogde waakzaamheid bestaan.

Verder wordt ook een significante stijging van mazelen in Europa waargenomen. Voornamelijk Roemenië en Italië zijn het zwaarst getroffen.

De epidemie lijkt nu wel in ons land in dalende lijn te evolueren.
 
 

Waardoor komt het nu dat Vlaanderen minder getroffen is?

Wel, baby’s en kinderen worden sinds 1985 systematisch ingeënt tegen de mazelen. Maar vooral in Vlaanderen is de vaccinatiegraad bijzonder goed, met meer dan 96% van de kinderen die gevaccineerd worden. Slechts een kleine 2% van de ouders weigert om hun kinderen te laten vaccineren. Die hoge vaccinatiegraad heeft tot gevolg dat de ziekte nog wel kan voorkomen, maar zich moeilijk kan verspreiden. Op deze wijze worden ook kinderen beschermd die niet gevaccineerd kunnen worden, bijvoorbeeld omdat ze een immuunstoornis hebben. Dit effect heet de kudde-immuniteit of groepsimmuniteit. Hierdoor zijn er sinds het begin van dit jaar minder dan 10 gevallen in Vlaanderen, op 6 miljoen inwoners.

Vergelijk dit met bijvoorbeeld Italië: De vaccinatiegraad van 2-jarigen ligt er onder de 85 procent. Gevolg: op 60 miljoen inwoners zijn er tot dusver 2240 gevallen van mazelen bekend. En het werkelijke aantal ligt mogelijk nog hoger, aangezien alleen meldingen via de huisarts worden meegeteld.
 


Wie loopt in België het risico om mazelen te krijgen (en dus ook besmettelijk te zijn)?

Vanzelfsprekend lopen alle kinderen die niet gevaccineerd werden, het risico. Maar ook welbepaalde groepen van volwassenen kunnen besmet raken, en op hun beurt anderen aansteken.

Ben je vóór 1970 geboren? Dan heb je in meer dan 95% van de gevallen mazelen als kind doorgemaakt, en kun je het dus niet opnieuw doormaken.

Ben je na 1995 geboren? Dan heb je normaal altijd twee vaccinaties tegen mazelen gehad, en ben je levenslang beschermd.

Maar ben je tussen 1970 en 1995 geboren? Dan heb je mogelijk slechts één vaccinatie tegen mazelen gehad, en ben je misschien niet voldoende beschermd. Je kunt je titer controleren via een bloedafname, en bij onvoldoende immuniteit een booster te laten zetten.

Zeker wanneer je zelf een kinderwens hebt of dit voorzien is in de nabije familie, zou het als preventieve maatregel wel nuttig zijn om de bescherming na te gaan en wanneer nodig, te boosteren. Let wel: na vaccinatie mag je minstens een maand niet zwanger worden.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski