Doorgaan naar hoofdcontent

Droge ogen

Regelmatig krijg ik een interessant nieuwtje in mijn mailbox. "Hey, is dat niet interessant voor je blog?"
Zo wees Danny De Baere, adviseur bij de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid me onlangs op een nieuwsbericht over de "Dry Eye Disease". Dus daar ga ik het even over hebben.

Het personage uit A Clockwork Orange kreeg gelukkig oogdruppeltjes toegediend, om KCS te voorkomen...

Steeds meer mensen beginnen last te krijgen van keratoconjunctivitis sicca (KCS) of droge ogen (ICD-10 H19.3, M35.0). Deze aandoening wordt doorgaans veroorzaakt door een verminderde traanproductie of een onjuiste samenstelling van de traancomponenten.

De ernstige vormen ervan zijn te wijten aan onderliggende aandoeningen zoals het syndroom van Sjögren of als nevenwerking van bepaalde medicatie.

Mildere vormen zie je meestal bij oudere mensen en bij ongeveer de helft van dragers van contactlenzen.

Maar het aantal mensen dat droge, branderige of jeukende ogen vermeldt is in stijgende lijn, en niet door een van bovenstaande factoren. Het zou eerder te wijten zijn aan luchtvervuiling (hot item!), luchtstromen van airconditioning (klassieker) en last but not least, het te lang staren naar je computer-, tablet- of smartphonescherm.

Wanneer je naar een beeldscherm staart, ga je minder met je ogen knipperen. Hierdoor raken je ogen vermoeid, wat ook leidt tot een andere oogaandoening, Computer Vision Syndrome (daar heb ik geen specifieke ICD-10 code voor teruggevonden, maar zal wellicht nog het best passen onder H53.8: Other visual disturbances, blurred vision). En het blauwe licht van dezebeeldschermen resulteren ook nog eens tot een gedaalde melatonineproductie, met dus een gestoorde slaap.*

In ieder geval, bij knipperen van de ogen vernieuw je de traanfilm op je ogen. Minder knipperen = je ogen drogen uit.

Er bestaan natuurlijk lapmiddelen zoals kunsttranen, maar dat is eigenlijk een vicieuze cirkel. Dergelijke middeltjes hebben slechts een tijdelijk effect en kunnen op hun beurt leiden tot een onderdrukking van de traanproductie. Toch maar niet doen dus.

De beste oplossing? Af en toe een pauze nemen en even in het oneindige staren of beter nog, een beetje bewegen, zo wend je ook je nakende sitting disease weer voor een tijdje af. En daarna kun je er weer even tegenaan.



*Jeezes, je moet maar beeldschermwerker zijn. Misschien best ook laten erkennen als zwaar beroep...

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn