Doorgaan naar hoofdcontent

Droge ogen

Regelmatig krijg ik een interessant nieuwtje in mijn mailbox. "Hey, is dat niet interessant voor je blog?"
Zo wees Danny De Baere, adviseur bij de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid me onlangs op een nieuwsbericht over de "Dry Eye Disease". Dus daar ga ik het even over hebben.

Het personage uit A Clockwork Orange kreeg gelukkig oogdruppeltjes toegediend, om KCS te voorkomen...

Steeds meer mensen beginnen last te krijgen van keratoconjunctivitis sicca (KCS) of droge ogen (ICD-10 H19.3, M35.0). Deze aandoening wordt doorgaans veroorzaakt door een verminderde traanproductie of een onjuiste samenstelling van de traancomponenten.

De ernstige vormen ervan zijn te wijten aan onderliggende aandoeningen zoals het syndroom van Sjögren of als nevenwerking van bepaalde medicatie.

Mildere vormen zie je meestal bij oudere mensen en bij ongeveer de helft van dragers van contactlenzen.

Maar het aantal mensen dat droge, branderige of jeukende ogen vermeldt is in stijgende lijn, en niet door een van bovenstaande factoren. Het zou eerder te wijten zijn aan luchtvervuiling (hot item!), luchtstromen van airconditioning (klassieker) en last but not least, het te lang staren naar je computer-, tablet- of smartphonescherm.

Wanneer je naar een beeldscherm staart, ga je minder met je ogen knipperen. Hierdoor raken je ogen vermoeid, wat ook leidt tot een andere oogaandoening, Computer Vision Syndrome (daar heb ik geen specifieke ICD-10 code voor teruggevonden, maar zal wellicht nog het best passen onder H53.8: Other visual disturbances, blurred vision). En het blauwe licht van dezebeeldschermen resulteren ook nog eens tot een gedaalde melatonineproductie, met dus een gestoorde slaap.*

In ieder geval, bij knipperen van de ogen vernieuw je de traanfilm op je ogen. Minder knipperen = je ogen drogen uit.

Er bestaan natuurlijk lapmiddelen zoals kunsttranen, maar dat is eigenlijk een vicieuze cirkel. Dergelijke middeltjes hebben slechts een tijdelijk effect en kunnen op hun beurt leiden tot een onderdrukking van de traanproductie. Toch maar niet doen dus.

De beste oplossing? Af en toe een pauze nemen en even in het oneindige staren of beter nog, een beetje bewegen, zo wend je ook je nakende sitting disease weer voor een tijdje af. En daarna kun je er weer even tegenaan.



*Jeezes, je moet maar beeldschermwerker zijn. Misschien best ook laten erkennen als zwaar beroep...

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...