Doorgaan naar hoofdcontent

Lies, damned lies, and statistics

De laatste weken ben ik weer enorm veel bezig met het opstellen van allerhande rapporten. Stress en re-integratie en aandoeningen, oh my.

Uitgebreide analyses over allerhande gezondheidsparameters en verzuimcijfers. Inzichten voor de  werkgever in wat leeft in hun bedrijf. De juiste richting aanwijzen naar de pijnpunten, opdat ze de nodige beleidsmaatregelen kunnen nemen.

Ik probeer hier altijd zo transparent mogelijk in te zijn. Duidelijke grafieken die enkel objectieve waarheden verkondigen.

En toch, en toch. Ik moet dan telkens denken aan de uitspraak die Mark Twain heeft gepopulariseerd: "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics".Wil je bijvoorbeeld een stijging van het ziekteverzuim laten zien, maar die is er enkel in het voorbije jaar an een sterke daling in de voorgaande jaren? Dan kun je enkel de cijfers van het laatste jaar weergeven. Kijk eens wat een stijging! Feitelijk correct, maar geen waarheidsgetrouwe weergave van deze feiten. 

Ik bezondig me niet in zulk opzettelijk manipuleren van de cijfers. Maar ik tweak wel nogal eens de Y-as. Uiteraard alleen om een duidelijker grafiek weer te geven, maar uiteindelijk beïnvloed je zo wel je publiek. 

Het afkappen van de Y-as is iets wat ik vaak doe. Zitten alle waarden bijvoorbeeld tussen 15 en 17%? Dan ga ik nogal eens starten vanaf 15%, tot 17%; oogt visueel veel mooier, en je kunt kleine schommelingen beter visualiseren. Maar die kleine schommelingen lijken dan natuurlijk ook veel dramatischer dan dat ze misschien zijn. - De stressklachten escaleren verontrustwekkend! - Eh, nou nee, ze zijn lichtjes gestegen van 15,6 naar 16,4%.

Of soms laat ik bij staafdiagrammen soms de balk verder stijgen dan de Y-as. Het resultaat lijkt dan spectaculair hoog. - O mijn god, het aantal werknemers met rugklachten is zo hoog dat het niet meer in de tabel past! He, als het voor Al Gore werkte in An Incovenient Truth, waarom dan niet voor mij.


Voor het geval dat er toch enige werkgevers, HR-verantwoordelijken, interne preventieadviseurs of werknemersvertegenwoordigers zijn die rapporten van mij ontvangen hebben en nu met stijgende verontrusting dit blogartikel lezen: alle gekheid op een stokje, uiteraard ga ik steeds een zo getrouw mogelijke interpretatie van de feiten weergeven. Die zijn op zich zeker interessant genoeg.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn