Doorgaan naar hoofdcontent

Lies, damned lies, and statistics

De laatste weken ben ik weer enorm veel bezig met het opstellen van allerhande rapporten. Stress en re-integratie en aandoeningen, oh my.

Uitgebreide analyses over allerhande gezondheidsparameters en verzuimcijfers. Inzichten voor de  werkgever in wat leeft in hun bedrijf. De juiste richting aanwijzen naar de pijnpunten, opdat ze de nodige beleidsmaatregelen kunnen nemen.

Ik probeer hier altijd zo transparent mogelijk in te zijn. Duidelijke grafieken die enkel objectieve waarheden verkondigen.

En toch, en toch. Ik moet dan telkens denken aan de uitspraak die Mark Twain heeft gepopulariseerd: "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics".



Wil je bijvoorbeeld een stijging van het ziekteverzuim laten zien, maar die is er enkel in het voorbije jaar an een sterke daling in de voorgaande jaren? Dan kun je enkel de cijfers van het laatste jaar weergeven. Kijk eens wat een stijging! Feitelijk correct, maar geen waarheidsgetrouwe weergave van deze feiten. 

Ik bezondig me niet in zulk opzettelijk manipuleren van de cijfers. Maar ik tweak wel nogal eens de Y-as. Uiteraard alleen om een duidelijker grafiek weer te geven, maar uiteindelijk beïnvloed je zo wel je publiek. 

Het afkappen van de Y-as is iets wat ik vaak doe. Zitten alle waarden bijvoorbeeld tussen 15 en 17%? Dan ga ik nogal eens starten vanaf 15%, tot 17%; oogt visueel veel mooier, en je kunt kleine schommelingen beter visualiseren. Maar die kleine schommelingen lijken dan natuurlijk ook veel dramatischer dan dat ze misschien zijn. - De stressklachten escaleren verontrustwekkend! - Eh, nou nee, ze zijn lichtjes gestegen van 15,6 naar 16,4%.

Of soms laat ik bij staafdiagrammen soms de balk verder stijgen dan de Y-as. Het resultaat lijkt dan spectaculair hoog. - O mijn god, het aantal werknemers met rugklachten is zo hoog dat het niet meer in de tabel past! He, als het voor Al Gore werkte in An Incovenient Truth, waarom dan niet voor mij.


Voor het geval dat er toch enige werkgevers, HR-verantwoordelijken, interne preventieadviseurs of werknemersvertegenwoordigers zijn die rapporten van mij ontvangen hebben en nu met stijgende verontrusting dit blogartikel lezen: alle gekheid op een stokje, uiteraard ga ik steeds een zo getrouw mogelijke interpretatie van de feiten weergeven. Die zijn op zich zeker interessant genoeg.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...