Doorgaan naar hoofdcontent

Lies, damned lies, and statistics

De laatste weken ben ik weer enorm veel bezig met het opstellen van allerhande rapporten. Stress en re-integratie en aandoeningen, oh my.

Uitgebreide analyses over allerhande gezondheidsparameters en verzuimcijfers. Inzichten voor de  werkgever in wat leeft in hun bedrijf. De juiste richting aanwijzen naar de pijnpunten, opdat ze de nodige beleidsmaatregelen kunnen nemen.

Ik probeer hier altijd zo transparent mogelijk in te zijn. Duidelijke grafieken die enkel objectieve waarheden verkondigen.

En toch, en toch. Ik moet dan telkens denken aan de uitspraak die Mark Twain heeft gepopulariseerd: "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics".Wil je bijvoorbeeld een stijging van het ziekteverzuim laten zien, maar die is er enkel in het voorbije jaar an een sterke daling in de voorgaande jaren? Dan kun je enkel de cijfers van het laatste jaar weergeven. Kijk eens wat een stijging! Feitelijk correct, maar geen waarheidsgetrouwe weergave van deze feiten. 

Ik bezondig me niet in zulk opzettelijk manipuleren van de cijfers. Maar ik tweak wel nogal eens de Y-as. Uiteraard alleen om een duidelijker grafiek weer te geven, maar uiteindelijk beïnvloed je zo wel je publiek. 

Het afkappen van de Y-as is iets wat ik vaak doe. Zitten alle waarden bijvoorbeeld tussen 15 en 17%? Dan ga ik nogal eens starten vanaf 15%, tot 17%; oogt visueel veel mooier, en je kunt kleine schommelingen beter visualiseren. Maar die kleine schommelingen lijken dan natuurlijk ook veel dramatischer dan dat ze misschien zijn. - De stressklachten escaleren verontrustwekkend! - Eh, nou nee, ze zijn lichtjes gestegen van 15,6 naar 16,4%.

Of soms laat ik bij staafdiagrammen soms de balk verder stijgen dan de Y-as. Het resultaat lijkt dan spectaculair hoog. - O mijn god, het aantal werknemers met rugklachten is zo hoog dat het niet meer in de tabel past! He, als het voor Al Gore werkte in An Incovenient Truth, waarom dan niet voor mij.


Voor het geval dat er toch enige werkgevers, HR-verantwoordelijken, interne preventieadviseurs of werknemersvertegenwoordigers zijn die rapporten van mij ontvangen hebben en nu met stijgende verontrusting dit blogartikel lezen: alle gekheid op een stokje, uiteraard ga ik steeds een zo getrouw mogelijke interpretatie van de feiten weergeven. Die zijn op zich zeker interessant genoeg.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h