Doorgaan naar hoofdcontent

Het soepsteendieet

Als kind las ik graag verhalen (nog steeds trouwens). Zo was er bijvoorbeeld het volksverhaal over de soepsteen.

Een hongerige vreemdeling klopte aan bij een huis waar vuur brandde. Hier zag hij een paar gezinnen bij elkaar zitten.
"Ik zou graag soep op het vuur willen koken", zei hij. "Hebben jullie een grote pan voor me?" Verbaasd keken de mensen hem aan en vroegen: "Waar wil je soep van koken? Je rugzak is bijna leeg, daar kan niet veel in zitten om soep van te koken."
De man haalde een mooie steen uit zijn zak en zei: "Dit is een heel bijzondere steen. Een soepsteen. Als jullie een pan met water op het vuur zetten, kan ik van deze steen soep koken."
Voorzichtig legde de vreemdeling de steen in de pan met water, die op het vuur was gezet. Toen zei hij: "Nu zou er eigenlijk een beetje zout aan toegevoegd moeten worden."
Een vrouw stond op en haalde wat zout uit de kast. "Ik heb ook nog een laurierblaadje", zei ze, "zal ik dat er ook in doen?"
"Goed", zei de man, " en een stukje vlees zou de soep nog lekkerder maken."
De buurvrouw zei: "Ik heb in de kelder nog wat soepvlees voor het avondeten bewaard." Ze haalde het vlees en nam ook een paar worteltjes uit de tuin mee.
"Een ui en een prei zouden er ook goed in smaken", zei de vreemdeling.
"Die heb ik nog in mijn tuin", zei de overbuurman.
"Ik heb nog een restje bonen en wat selderij", zei een ander.
Even later hing er een heerlijke geur in de kamer. "De soep is klaar", zei de man en schepte de borden vol.
Ze aten samen de hele pan leeg. Alleen de soepsteen lag er nog in. De vreemdeling stond op en wilde vertrekken.
"Uw soepsteen ligt nog in de pan", riep een kind.
"Die mogen jullie houden", zei de man, "daarmee kunnen jullie nog wel duizendmaal soep koken, als je 't maar zo doet als we het nu gedaan hebben."
Buiten het dorp gekomen, zocht de vreemdeling een mooie ronde steen, stopte hem in zijn rugzak en liep fluitend verder.

Ik moet regelmatig aan deze parabel denken, wanneer ik weer een artikel lees dat een bepaald voedingsmiddel linkt aan een lang leven. "Waarom je zeker twee potjes yoghurt per week moet eten," titelt het Nieuwsblad bijvoorbeeld, naar aanleiding van een nieuw verschenen onderzoek. Dat onderzoek vermeldt echter wel dat het bestudeerde cardiovasculair risico voornamelijk daalt wanneer dergelijke yoghurt wordt geconsumeerd als onderdeel van een gezond dieet.

Staar je dus niet blind op dergelijke "soepsteenverhalen". Het is niet de Griekse yoghurt die het verschil maakt, het zijn evenmin de Nepalese gojibessen of de Nieuw-Zeelandse kiwis. Het geheim van een lang en gezond leven ligt in een gezond en evenwichtig dieet, waar dergelijke zogenaamde "superfoods" uiteraard wel een onderdeel van kunnen uitmaken.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal