Doorgaan naar hoofdcontent

Het soepsteendieet

Als kind las ik graag verhalen (nog steeds trouwens). Zo was er bijvoorbeeld het volksverhaal over de soepsteen.

Een hongerige vreemdeling klopte aan bij een huis waar vuur brandde. Hier zag hij een paar gezinnen bij elkaar zitten.
"Ik zou graag soep op het vuur willen koken", zei hij. "Hebben jullie een grote pan voor me?" Verbaasd keken de mensen hem aan en vroegen: "Waar wil je soep van koken? Je rugzak is bijna leeg, daar kan niet veel in zitten om soep van te koken."
De man haalde een mooie steen uit zijn zak en zei: "Dit is een heel bijzondere steen. Een soepsteen. Als jullie een pan met water op het vuur zetten, kan ik van deze steen soep koken."
Voorzichtig legde de vreemdeling de steen in de pan met water, die op het vuur was gezet. Toen zei hij: "Nu zou er eigenlijk een beetje zout aan toegevoegd moeten worden."
Een vrouw stond op en haalde wat zout uit de kast. "Ik heb ook nog een laurierblaadje", zei ze, "zal ik dat er ook in doen?"
"Goed", zei de man, " en een stukje vlees zou de soep nog lekkerder maken."
De buurvrouw zei: "Ik heb in de kelder nog wat soepvlees voor het avondeten bewaard." Ze haalde het vlees en nam ook een paar worteltjes uit de tuin mee.
"Een ui en een prei zouden er ook goed in smaken", zei de vreemdeling.
"Die heb ik nog in mijn tuin", zei de overbuurman.
"Ik heb nog een restje bonen en wat selderij", zei een ander.
Even later hing er een heerlijke geur in de kamer. "De soep is klaar", zei de man en schepte de borden vol.
Ze aten samen de hele pan leeg. Alleen de soepsteen lag er nog in. De vreemdeling stond op en wilde vertrekken.
"Uw soepsteen ligt nog in de pan", riep een kind.
"Die mogen jullie houden", zei de man, "daarmee kunnen jullie nog wel duizendmaal soep koken, als je 't maar zo doet als we het nu gedaan hebben."
Buiten het dorp gekomen, zocht de vreemdeling een mooie ronde steen, stopte hem in zijn rugzak en liep fluitend verder.

Ik moet regelmatig aan deze parabel denken, wanneer ik weer een artikel lees dat een bepaald voedingsmiddel linkt aan een lang leven. "Waarom je zeker twee potjes yoghurt per week moet eten," titelt het Nieuwsblad bijvoorbeeld, naar aanleiding van een nieuw verschenen onderzoek. Dat onderzoek vermeldt echter wel dat het bestudeerde cardiovasculair risico voornamelijk daalt wanneer dergelijke yoghurt wordt geconsumeerd als onderdeel van een gezond dieet.

Staar je dus niet blind op dergelijke "soepsteenverhalen". Het is niet de Griekse yoghurt die het verschil maakt, het zijn evenmin de Nepalese gojibessen of de Nieuw-Zeelandse kiwis. Het geheim van een lang en gezond leven ligt in een gezond en evenwichtig dieet, waar dergelijke zogenaamde "superfoods" uiteraard wel een onderdeel van kunnen uitmaken.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m