Doorgaan naar hoofdcontent

Hittegolf - welke dranken zijn het beste

Als tussendoortje, onlangs de vraag gehad van een werkgever of ze sport- of energiedranken ter beschikking mogen/moeten stellen van hun medewerkers bij een hittegolf.

Mijn antwoord in het kort: water blijft de beste optie. Isotone (sport)dranken mogen zeker, maar zijn niet echt nodig. Energiedranken zijn niet aan te raden.


Het officiële advies van het Voedingscentrum: de hoeveelheid zout die van nature in ons voedsel zit, is voldoende. Zelfs bij overmatig zweten in uitzonderlijk warme omstandigheden (zoals de huidige hittegolf) heeft men niet significant meer zout nodig. Er is dus geen risico op tekorten wanneer men voldoende (gewoon) water drinkt.

Niet dat het uit den boze is om isotone sportdranken ter beschikking te stellen. Een teveel aan zout verhoogt dan wel het risico op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierziekten, maar de hoeveelheid die er in deze dranken zit, is zeker niet zo hoog dat er een gezondheidsrisico is. Maar uitgebreide studies hebben aan de andere kant ook niet echt een meerwaarde aangetoond van deze dranken; ze hebben uiteindelijk voornamelijk een commerciële bestaansreden. Pas bij intensieve sporters, die langer dan een uur aanhoudende inspanningen leveren, zou het een licht voordeel geven naar prestaties. En ook in deze gevallen is er zeker geen nadelig gezondheidseffect om dergelijke drankjes achterwege te laten. Dus: het mag, maar moet niet.

Een gezondheidsrisico is er dan weer wel bij energiedranken. Die bevatten veel suikers, niet zozeer zout en andere mineralen. Dergelijke gesuikerde dranken gaan dus minder de dorst lessen, en leiden door de suikerpiek tot een (over)compenserende insulinepiek met suikerdip. Bij een hittegolf met al meer risico op vermoeidheid en concentratiestoornissen niet zo handig. En op langere termijn geven ze dan nog eens meer risico op overgewicht en suikerziekte. Deze zijn dus zeker niet aan te raden.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h