Doorgaan naar hoofdcontent

Hittegolf - welke dranken zijn het beste

Als tussendoortje, onlangs de vraag gehad van een werkgever of ze sport- of energiedranken ter beschikking mogen/moeten stellen van hun medewerkers bij een hittegolf.

Mijn antwoord in het kort: water blijft de beste optie. Isotone (sport)dranken mogen zeker, maar zijn niet echt nodig. Energiedranken zijn niet aan te raden.


Het officiële advies van het Voedingscentrum: de hoeveelheid zout die van nature in ons voedsel zit, is voldoende. Zelfs bij overmatig zweten in uitzonderlijk warme omstandigheden (zoals de huidige hittegolf) heeft men niet significant meer zout nodig. Er is dus geen risico op tekorten wanneer men voldoende (gewoon) water drinkt.

Niet dat het uit den boze is om isotone sportdranken ter beschikking te stellen. Een teveel aan zout verhoogt dan wel het risico op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierziekten, maar de hoeveelheid die er in deze dranken zit, is zeker niet zo hoog dat er een gezondheidsrisico is. Maar uitgebreide studies hebben aan de andere kant ook niet echt een meerwaarde aangetoond van deze dranken; ze hebben uiteindelijk voornamelijk een commerciële bestaansreden. Pas bij intensieve sporters, die langer dan een uur aanhoudende inspanningen leveren, zou het een licht voordeel geven naar prestaties. En ook in deze gevallen is er zeker geen nadelig gezondheidseffect om dergelijke drankjes achterwege te laten. Dus: het mag, maar moet niet.

Een gezondheidsrisico is er dan weer wel bij energiedranken. Die bevatten veel suikers, niet zozeer zout en andere mineralen. Dergelijke gesuikerde dranken gaan dus minder de dorst lessen, en leiden door de suikerpiek tot een (over)compenserende insulinepiek met suikerdip. Bij een hittegolf met al meer risico op vermoeidheid en concentratiestoornissen niet zo handig. En op langere termijn geven ze dan nog eens meer risico op overgewicht en suikerziekte. Deze zijn dus zeker niet aan te raden.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn