Doorgaan naar hoofdcontent

Re-integratiecasus - secretaresse in burn-out

Zoals aangegeven in een vorig blogartikel ga ik hier een aantal recente casussen bespreken van officiële re-integratietrajecten; dus welteverstaan casussen die naar mij geëscaleerd zijn omdat men er niet uit geraakt. 99% van de re-integraties verlopen zonder problemen; en hiermee bedoel ik niet enkel de officiële trajecten, maar ook het tienvoud hiervan, van officieuze trajecten in de vorm van "gewone" werkhervattingsonderzoeken met tijdelijk of definitief aangepast of ander werk.


Een secretaresse in een kleine onderneming (in feite is ze de enige werkneemster, van een advocaat) is sinds ruim een jaar in ziekteverlof, met de diagnose "burn-out". Ze volgt regelmatig sessies bij een psychotherapeut.

Ze vraagt nu een re-integratietraject aan. Dit is niet omdat ze zich hiertoe gedwongen voelt vanuit de mutualiteit of door de werkgever, maar uit eigen initiatief, om haar professioneel leven opnieuw op te pikken. Dit echter niet bij de huidige werkgever, ze heeft een attest mee van haar behandelend arts die verklaart dat ze definitief ongeschikt is voor haar huidige functie; een vraag tot ontslag om medische overmacht dus.

Bij navraag door de arbeidsarts blijkt dat de aanleiding van de ziekte eigenlijk een conflictsituatie is met haar werkgever. Het is niet het werk op zich dat haar een burn-out gegeven heeft, maar wel de arbeidsverhouding met haar directe leidinggevende. De advocaat is volgens haar een micro-manager die constant elk woord nakijkt, voortdurend corrigeert op onbelangrijke details en haar horendol maakt met zijn detaillistische eisen. Ze was hierdoor zo gespannen als een veer. Toen ze op een dag nét haar bus miste, was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Ze zakte als een pudding ineen en huilde als een kind. Een omstaander heeft voor haar een taxi gebeld, en die heeft haar naar huis gebracht.

Ze voelt zich nu opnieuw voldoende gesterkt om opnieuw een administratieve functie op te nemen, maar niet bij haar huidige werkgever. De gedachte alleen doet haar hyperventileren.

De arbeidsarts komt naar mij voor advies. In zijn ogen komt dit strikt gezien niet in aanmerking voor medische overmacht. Dit is geen definitieve medische beperking maar een functioneringsprobleem. Ze kan in overleg met de werkgever ook besluiten tot een onmiddellijke verbreking van de overeenkomst. Dit heeft hij ook zo aangegeven aan de werkneemster, die vervolgens in tranen uitbarstte. Want wat als haar werkgever dit niet ziet zitten? Want ze zou hiermee aan hem moeten aangeven dat hij volgens haar het probleem is, en dat ze ergens anders wilt gaan werken zonder nog één dag aan hem te moeten rapporteren. Gewoon de gedachte geeft haar stress. En wat als ze niet onmiddellijk ander werk vindt? Ja, ze zit nu nog op de mutualiteit, maar wat als ze binnenkort door een adviserend arts ervan af wordt gesmeten?

Het advies dat ik in dit dossier heb gegeven voor mijn collega, is om hier toch een beslissing "D" te geven, zijnde definitief ongeschikt en geen aangepast of ander werk mogelijk bij de huidige werkgever.

Ik besef uiteraard dat dit strictu sensu niet conform is. Maar het deblokkeert de situatie, en faciliteert een re-integratie op de arbeidsmarkt. En is dat uiteindelijk niet ons einddoel?


En nog een P.S.: best zouden we dit dan achteraf (mits akkoord van de werknemer) ook terugkoppelen aan de werkgever. Want anders riskeren we dat een volgende secretaresse bij die advocaat hetzelfde parcours gaat doorlopen. En ja, we horen ook slechts één klok luiden, dus misschien is zijn kant van het verhaal heel anders. Maar tja, onze tijd is beperkt, en soms moeten we gewoon de knoop doorhakken.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h