Doorgaan naar hoofdcontent

Re-integratiecasus - secretaresse in burn-out

Zoals aangegeven in een vorig blogartikel ga ik hier een aantal recente casussen bespreken van officiële re-integratietrajecten; dus welteverstaan casussen die naar mij geëscaleerd zijn omdat men er niet uit geraakt. 99% van de re-integraties verlopen zonder problemen; en hiermee bedoel ik niet enkel de officiële trajecten, maar ook het tienvoud hiervan, van officieuze trajecten in de vorm van "gewone" werkhervattingsonderzoeken met tijdelijk of definitief aangepast of ander werk.


Een secretaresse in een kleine onderneming (in feite is ze de enige werkneemster, van een advocaat) is sinds ruim een jaar in ziekteverlof, met de diagnose "burn-out". Ze volgt regelmatig sessies bij een psychotherapeut.

Ze vraagt nu een re-integratietraject aan. Dit is niet omdat ze zich hiertoe gedwongen voelt vanuit de mutualiteit of door de werkgever, maar uit eigen initiatief, om haar professioneel leven opnieuw op te pikken. Dit echter niet bij de huidige werkgever, ze heeft een attest mee van haar behandelend arts die verklaart dat ze definitief ongeschikt is voor haar huidige functie; een vraag tot ontslag om medische overmacht dus.

Bij navraag door de arbeidsarts blijkt dat de aanleiding van de ziekte eigenlijk een conflictsituatie is met haar werkgever. Het is niet het werk op zich dat haar een burn-out gegeven heeft, maar wel de arbeidsverhouding met haar directe leidinggevende. De advocaat is volgens haar een micro-manager die constant elk woord nakijkt, voortdurend corrigeert op onbelangrijke details en haar horendol maakt met zijn detaillistische eisen. Ze was hierdoor zo gespannen als een veer. Toen ze op een dag nét haar bus miste, was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Ze zakte als een pudding ineen en huilde als een kind. Een omstaander heeft voor haar een taxi gebeld, en die heeft haar naar huis gebracht.

Ze voelt zich nu opnieuw voldoende gesterkt om opnieuw een administratieve functie op te nemen, maar niet bij haar huidige werkgever. De gedachte alleen doet haar hyperventileren.

De arbeidsarts komt naar mij voor advies. In zijn ogen komt dit strikt gezien niet in aanmerking voor medische overmacht. Dit is geen definitieve medische beperking maar een functioneringsprobleem. Ze kan in overleg met de werkgever ook besluiten tot een onmiddellijke verbreking van de overeenkomst. Dit heeft hij ook zo aangegeven aan de werkneemster, die vervolgens in tranen uitbarstte. Want wat als haar werkgever dit niet ziet zitten? Want ze zou hiermee aan hem moeten aangeven dat hij volgens haar het probleem is, en dat ze ergens anders wilt gaan werken zonder nog één dag aan hem te moeten rapporteren. Gewoon de gedachte geeft haar stress. En wat als ze niet onmiddellijk ander werk vindt? Ja, ze zit nu nog op de mutualiteit, maar wat als ze binnenkort door een adviserend arts ervan af wordt gesmeten?

Het advies dat ik in dit dossier heb gegeven voor mijn collega, is om hier toch een beslissing "D" te geven, zijnde definitief ongeschikt en geen aangepast of ander werk mogelijk bij de huidige werkgever.

Ik besef uiteraard dat dit strictu sensu niet conform is. Maar het deblokkeert de situatie, en faciliteert een re-integratie op de arbeidsmarkt. En is dat uiteindelijk niet ons einddoel?


En nog een P.S.: best zouden we dit dan achteraf (mits akkoord van de werknemer) ook terugkoppelen aan de werkgever. Want anders riskeren we dat een volgende secretaresse bij die advocaat hetzelfde parcours gaat doorlopen. En ja, we horen ook slechts één klok luiden, dus misschien is zijn kant van het verhaal heel anders. Maar tja, onze tijd is beperkt, en soms moeten we gewoon de knoop doorhakken.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...