Doorgaan naar hoofdcontent

Volle teugen

Een tussendoortje.


Wanneer iemand het heeft over zijn of haar werkdruk, en al het werk dat nog te doen valt, moet ik denken aan een verhaal dat ik als kind gelezen heb.



Het verhaal gaat over Thor, god van de donder. Hij heeft zin om op avontuur te gaan en overtuigt de god Loki om hem te vergezellen.

Op hun reis ontdekken ze de burcht van een stel reuzen, en die overtuigen de goden tijdens een banket tot een vriendelijke wedstrijd.

Thor schept op dat hij als de beste kan drinken, dat niemand met hem hierover kan wedijveren.

Okee, zegt de gastheer Utgarda-Loki, ik heb een hoorn waaruit mijn onderdanen drinken. Als deze hoorn in één teug wordt geledigd, dan is er goed gedronken. Sommigen hebben twee teugen nodig, niemand is perfect. En drie teugen... nou, laat ons daar maar over zwijgen.

De hoorn lijkt niet zo groot, dus Thor neemt zonder kijken een diepe teug. Maar bij het neerzetten van de hoorn lijkt die nog even vol als ervoor. Met het schaamrood op de wangen zet Thor de hoorn opnieuw aan zijn  lippen, en drinkt zo lang en diep als hij kan. De hoorn is echter nog quasi even vol. De reuzen lachen bulderend. Is dat het beste wat de god aankan? Heel kwaad grijpt Thor een derde keer de hoorn, en dit maal drinkt en drinkt en drinkt hij, tot hij bijna barst. En bij het neerzetten ziet hij wel wat verschil, maar de hoorn is nog verre van leeg. Ik ga niet meer drinken, zegt Thor moedeloos.

Zo zijn er nog een aantal weddenschappen, en de goden verliezen ze allemaal.

Achteraf bekent Utgarda-Loki aan Thor dat hij vals heeft gespeeld. Zo was de hoorn verbonden met de zee. Thor heeft zoveel gedronken, dat hij het verschil tussen eb en vloed heeft veroorzaakt. Maar de zee krijgt hij uiteraard niet leeggedronken.


Dus daar denk ik aan, wanneer iemand het heeft over al het werk dat te doen valt. Zelfs de goden krijgen de zee niet leeggedronken. Verwacht dus ook niet dat je alle problemen opgelost krijgt; er zullen er altijd wel meer komen. Zo is het leven nu eenmaal. Dus drink met volle teugen, maar laat je niet verzuipen.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...