Doorgaan naar hoofdcontent

Volle teugen

Een tussendoortje.


Wanneer iemand het heeft over zijn of haar werkdruk, en al het werk dat nog te doen valt, moet ik denken aan een verhaal dat ik als kind gelezen heb.Het verhaal gaat over Thor, god van de donder. Hij heeft zin om op avontuur te gaan en overtuigt de god Loki om hem te vergezellen.

Op hun reis ontdekken ze de burcht van een stel reuzen, en die overtuigen de goden tijdens een banket tot een vriendelijke wedstrijd.

Thor schept op dat hij als de beste kan drinken, dat niemand met hem hierover kan wedijveren.

Okee, zegt de gastheer Utgarda-Loki, ik heb een hoorn waaruit mijn onderdanen drinken. Als deze hoorn in één teug wordt geledigd, dan is er goed gedronken. Sommigen hebben twee teugen nodig, niemand is perfect. En drie teugen... nou, laat ons daar maar over zwijgen.

De hoorn lijkt niet zo groot, dus Thor neemt zonder kijken een diepe teug. Maar bij het neerzetten van de hoorn lijkt die nog even vol als ervoor. Met het schaamrood op de wangen zet Thor de hoorn opnieuw aan zijn  lippen, en drinkt zo lang en diep als hij kan. De hoorn is echter nog quasi even vol. De reuzen lachen bulderend. Is dat het beste wat de god aankan? Heel kwaad grijpt Thor een derde keer de hoorn, en dit maal drinkt en drinkt en drinkt hij, tot hij bijna barst. En bij het neerzetten ziet hij wel wat verschil, maar de hoorn is nog verre van leeg. Ik ga niet meer drinken, zegt Thor moedeloos.

Zo zijn er nog een aantal weddenschappen, en de goden verliezen ze allemaal.

Achteraf bekent Utgarda-Loki aan Thor dat hij vals heeft gespeeld. Zo was de hoorn verbonden met de zee. Thor heeft zoveel gedronken, dat hij het verschil tussen eb en vloed heeft veroorzaakt. Maar de zee krijgt hij uiteraard niet leeggedronken.


Dus daar denk ik aan, wanneer iemand het heeft over al het werk dat te doen valt. Zelfs de goden krijgen de zee niet leeggedronken. Verwacht dus ook niet dat je alle problemen opgelost krijgt; er zullen er altijd wel meer komen. Zo is het leven nu eenmaal. Dus drink met volle teugen, maar laat je niet verzuipen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h