Doorgaan naar hoofdcontent

Vier tips om je vakantie goed voor te bereiden

Ga je op vakantie? Een goede voorbereiding op het werk kan je veel stress besparen. Ik geef enkele tips mee.


1 Voorzie een back-up

Is er een collega tot wie men zich zal kunnen wenden tijdens je vakantie? Stem dit onderling af, en communiceer dat duidelijk in en buiten de onderneming, biojvoorbeeld via je afwezigheidsbericht. Zo vermijd je dat je smartphone een tikkende tijdbom wordt in het geval van dringende vragen.

2 Denk goed na over je afwezigheidsbericht

Sowieso is het nodig om tijdens je afwezigheid een automatisch antwoord te voorzien. Niets vervelender voor je contactpersonen dan wekenlang wachten op een mail, niet wetend dat je weg bent. 

Die agent kun je al ruim op voorhand opmaken, en in de instellingen voorzien dat die in een welbepaalde periode actief wordt. Zo vermijd je dat je die in volle vakantiestemming vergeet aan te zetten (of omgekeerd dat een achterhaald afwezigheidsbericht je mailers blijft bestoken).

Vermeld in het bericht van/tot wanneer je met vakantie bent, of je je mails al dan niet gaat nakijken, en een eventuele andere contactpersoon voor dringende vragen (die back-up waar ik het eerder al over had).


3 Kondig je vakantie (ruim) op voorhand aan

Heb je het al voorgehad? Enkele minuten vóór je alles voor meerdere weken afsluit, krijg je nog een mail binnen van een collega (of nog erger, je baas) met een dringende vraag. Had die daar niet eerder mee kunnen afkomen? (of beter nog, iets later?) 

Je gaat natuurlijk niet alle dergelijke voorvallen kunnen vermijden, maar het helpt al wanneer je je afwezigheidsagent enkele dagen voorheen al aanzet met een proactieve heads-up à la "ik ben vanaf x met vakantie". Of vermeld het al een week (of waarom niet, een maand) ervoor in je elektronische handtekening; dan wel voldoende prominent aanwezig, anders leest men er losjes overheen.

4 Las administratieve blokken in net vóór en net na je vakantie

Voorzie voldoende tijd om je lopende zaken af te sluiten of over te dragen, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt vertrekken. 

En ook omgekeerd, voorzie bij terugkeer tijd om je wildgroei van binnengekomen mails bij te trimmen, idealiter een halve dag. Je kunt zelfs op voorhand in je afwezigheidsbericht die eerste terugkomdag ook nog meegeven als "nog afwezig"; dat verkleint de kans dat je tijdens dit administratief opruimwerk constant gestoord wordt met telefoontjes van je contactpersonen.Zin in nog meer mailtips? Dan kun je ook Inbox Zero of Vier onorthodoxe tips om je mailbox beter te beheren eens lezen.


Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal