Doorgaan naar hoofdcontent

Lose for life

Een tijd terug heb ik een opleiding gevolgd. Algemeen beschouwd was ze heel interessant, maar er was één oefening waarbij ik het volledig oneens was met een van de leerkrachten. 


De oefening die de econoom meegaf, was de volgende. "Ik heb een winnend Win for Life ticket. Hiermee heb je gegarandeerd 2.000 euro per maand, voor de rest van je leven. Ik wil het je verkopen. Hoeveel bied je?" Per tafel moesten we een bod uitbrengen, en op het eind van de oefening zou de leerkracht kiezen aan wie hij het winnend ticket gaf.

Op welke basis moet je de berekening van je bod maken? 

Laten we ervan uitgaan dat de gemiddelde resterende levensverwachting 40 jaar is (de gemiddelde leeftijd per tafel was rond de 40 jaar). Op 40 jaar krijg je 480 maandelijkse uitbetalingen van 2.000 euro, oftewel 960.000 euro. De meeste tafels hebben hun bod ingeschaald rond dat bedrag; het winnend bod was 1 miljoen euro. Het was een "risicoloze investering", vond de econoom. Je hebt een gegarandeerde "return on investment". Dus elk bedrag onder de 960.000 euro moét je gewoon nemen. De meeste mensen durven dat niet aan te gaan omdat het zo hoog lijkt, maar je moet het objectief bekijken. Hij illustreerde het aan de hand van een eenvoudige Excel spreadsheet, met berekeningstabel.

Het bod dat ik "mijn" tafel heb doen opgeven, was 300.000 euro. Het was veruit het laagste bedrag. Ik blijf hier nog steeds achter staan, ongeacht wat de gewaardeerde econoom ervan vond. Ik heb mijn motivatie toen gegeven, ik zal ze hier opnieuw uit de doeken doen.

Uiteraard begrijp ik de wiskunde erachter, het is een poepsimpele regel van drie. En ik vind het in principe een aanvaardbare benadering voor een onderneming, op voorwaarde dat die meerdere van dergelijke investeringen kan maken. Je gaat namelijk voor bovenstaande berekening uit van gemiddeldes. Maar je kunt verdrinken in een rivier die gemiddeld een halve meter diep is. Het lijkt me dat de bankencrisis mee veroorzaakt is door dergelijk spreadsheetdenken door economen. Hoe dan ook, zulke oefening vind ik een slechte benadering voor een individu. 

Het is natuurlijk gemakkelijk om abstracties te maken van dergelijke berekeningen. Maar beeld je eens in dat je een dergelijke oefening écht zou doen. Heb je 960.000 euro liggen? I don't think so. Dus je gaat een forse lening bij de bank moeten aangaan. Gelukkig zit de rente nogal laag, dus ga je niet zóveel extra intresten moeten betalen. En het geld dat je maandelijks binnenkrijgt, kun je ook laten opbrengen.

Bovendien, 2.000 euro per maand extra zou absoluut leuk zijn, maar uiteindelijk zou je dat toch niet echt hebben, of wel? Je hebt er namelijk 960.000 euro voor betaald. Pas na 40 jaar ga je écht 2.000 euro per maand winst beginnen maken; tot dan zit je gewoon je eigen schuld af te betalen.

En hoe gaat je leven er vanaf nu uitzien? Ik bijvoorbeeld ben perfect tevreden met mijn leven zoals het nu is. Maar met zulke investering zit je plots met een torenhoge schuld die pas over een periode van 40 jaar afbetaald zal zijn, en énkel als je blijft leven. Een gemiddelde levensverwachting van 40 jaar betekent dat de helft eerder zal doodvallen. En je nabestaanden blijven achter met de resterende schuldenlast. Misschien loop je morgen al onder een bus. Dan kunnen je echtgeno(o)t(e), je kinderen of je ouders een klein miljoen euro afbetalen. Enkel een psychopaat (of een econoom) zou daar geen probleem mee hebben.
Zelf zou ik de deur niet meer durven uitkomen, uit vrees voor een dergelijk ongeval. En bij elk kuchje of steekje zou ik hypochondrische reacties krijgen; zou het kanker zijn? De kwaliteit van ons leven zou er voor mijn gezin zeker niet op vooruit gaan.

Dus ik zou een maximale investering doen van 300.000 euro. Dat is nog behapbaar, zelfs in het geval ik plots zou overlijden; en ik zou hiertegen dan uiteraard een bijkomende levensverzekering opnemen. En vindt de verkoper van het winnend Win for Life ticket dat bedrag te laag? Geen probleem. Ik ken een econoom die hem meer dan driemaal mijn bedrag wilt betalen voor deze "risicoloze investering".

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee