Doorgaan naar hoofdcontent

Lose for life

Een tijd terug heb ik een opleiding gevolgd. Algemeen beschouwd was ze heel interessant, maar er was één oefening waarbij ik het volledig oneens was met een van de leerkrachten. 


De oefening die de econoom meegaf, was de volgende. "Ik heb een winnend Win for Life ticket. Hiermee heb je gegarandeerd 2.000 euro per maand, voor de rest van je leven. Ik wil het je verkopen. Hoeveel bied je?" Per tafel moesten we een bod uitbrengen, en op het eind van de oefening zou de leerkracht kiezen aan wie hij het winnend ticket gaf.

Op welke basis moet je de berekening van je bod maken? 

Laten we ervan uitgaan dat de gemiddelde resterende levensverwachting 40 jaar is (de gemiddelde leeftijd per tafel was rond de 40 jaar). Op 40 jaar krijg je 480 maandelijkse uitbetalingen van 2.000 euro, oftewel 960.000 euro. De meeste tafels hebben hun bod ingeschaald rond dat bedrag; het winnend bod was 1 miljoen euro. Het was een "risicoloze investering", vond de econoom. Je hebt een gegarandeerde "return on investment". Dus elk bedrag onder de 960.000 euro moét je gewoon nemen. De meeste mensen durven dat niet aan te gaan omdat het zo hoog lijkt, maar je moet het objectief bekijken. Hij illustreerde het aan de hand van een eenvoudige Excel spreadsheet, met berekeningstabel.

Het bod dat ik "mijn" tafel heb doen opgeven, was 300.000 euro. Het was veruit het laagste bedrag. Ik blijf hier nog steeds achter staan, ongeacht wat de gewaardeerde econoom ervan vond. Ik heb mijn motivatie toen gegeven, ik zal ze hier opnieuw uit de doeken doen.

Uiteraard begrijp ik de wiskunde erachter, het is een poepsimpele regel van drie. En ik vind het in principe een aanvaardbare benadering voor een onderneming, op voorwaarde dat die meerdere van dergelijke investeringen kan maken. Je gaat namelijk voor bovenstaande berekening uit van gemiddeldes. Maar je kunt verdrinken in een rivier die gemiddeld een halve meter diep is. Het lijkt me dat de bankencrisis mee veroorzaakt is door dergelijk spreadsheetdenken door economen. Hoe dan ook, zulke oefening vind ik een slechte benadering voor een individu. 

Het is natuurlijk gemakkelijk om abstracties te maken van dergelijke berekeningen. Maar beeld je eens in dat je een dergelijke oefening écht zou doen. Heb je 960.000 euro liggen? I don't think so. Dus je gaat een forse lening bij de bank moeten aangaan. Gelukkig zit de rente nogal laag, dus ga je niet zóveel extra intresten moeten betalen. En het geld dat je maandelijks binnenkrijgt, kun je ook laten opbrengen.

Bovendien, 2.000 euro per maand extra zou absoluut leuk zijn, maar uiteindelijk zou je dat toch niet echt hebben, of wel? Je hebt er namelijk 960.000 euro voor betaald. Pas na 40 jaar ga je écht 2.000 euro per maand winst beginnen maken; tot dan zit je gewoon je eigen schuld af te betalen.

En hoe gaat je leven er vanaf nu uitzien? Ik bijvoorbeeld ben perfect tevreden met mijn leven zoals het nu is. Maar met zulke investering zit je plots met een torenhoge schuld die pas over een periode van 40 jaar afbetaald zal zijn, en énkel als je blijft leven. Een gemiddelde levensverwachting van 40 jaar betekent dat de helft eerder zal doodvallen. En je nabestaanden blijven achter met de resterende schuldenlast. Misschien loop je morgen al onder een bus. Dan kunnen je echtgeno(o)t(e), je kinderen of je ouders een klein miljoen euro afbetalen. Enkel een psychopaat (of een econoom) zou daar geen probleem mee hebben.
Zelf zou ik de deur niet meer durven uitkomen, uit vrees voor een dergelijk ongeval. En bij elk kuchje of steekje zou ik hypochondrische reacties krijgen; zou het kanker zijn? De kwaliteit van ons leven zou er voor mijn gezin zeker niet op vooruit gaan.

Dus ik zou een maximale investering doen van 300.000 euro. Dat is nog behapbaar, zelfs in het geval ik plots zou overlijden; en ik zou hiertegen dan uiteraard een bijkomende levensverzekering opnemen. En vindt de verkoper van het winnend Win for Life ticket dat bedrag te laag? Geen probleem. Ik ken een econoom die hem meer dan driemaal mijn bedrag wilt betalen voor deze "risicoloze investering".

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...