Doorgaan naar hoofdcontent

Komt er een tweede piek van COVID-19 en zo ja, wanneer?

Zijn we in België aan het einde van een vanaf nu jaarlijks "coronavirusseizoen", zoals we gewoon zijn voor het griepvirus? Is het definitief achter de rug, zoals destijds met SARS en MERS? Of komt er dit jaar al een tweede golf, en wanneer dan? Omdat ik zowel van klanten als intern van collega's regelmatig deze vraag krijg voorgelegd, heb ik mijn voorspelling hierover even uitgeschreven.
Elk jaar zien we een griepseizoen optreden. Gedurende een tiental weken worden er een half miljoen mensen besmet, raken ze ziek, en verdwijnt het virus ook weer. Waarom verdwijnt het weer? Er is toch een reservoir van nog ruim 10 miljoen te infecteren Belgen? En die zijn zeker niet allemaal gevaccineerd. Een verklaring die soms wordt gegeven is de komst van de late lente, de wijzigingen van de weersomstandigheden. Gaan we hetzelfde beeld zien bij het SARS-CoV-2-virus?
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
In een vorig artikel heb ik al aangetoond dat de "tweede piek" van de peilingen naar grippaal klachtenbeeld door Sciensano (zie bovenstaande grafiek) in feite klachten door COVID-19 zijn. Hier zien we dat de epidemische verspreiding van het SARS-CoV-2-virus effectief een gelijkaardig beeld vertoont als het influenzavirus elk jaar doet: gedurende een vier à vijf weken een steile klim, een doorgaans scherpe piek, en dan weer gedurende vier à vijf weken een snelle daling tot onder de epidemische grens. Dat deed het al eerder in China, en is nu ook in de meeste Europese landen te zien. In een aantal Zuid-Amerikaanse landen is nu pas de klim gestart. Dus klimaat verklaart niet alles. Maar het geeft wel hoop dat het seizoen nu ook "achter de rug" is, ongeacht of er nu 10.000 manifestanten samenkomen of niet.
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Keerzijde van de medaille is dan wel dat er dan eigenlijk een min of meer gelijkaardig beeld is, ongeacht wat we doen, en er dan ook wederom een nieuw coronaseizoen op ons afkomt. Wanneer is nog niet zeker; misschien al tegen oktober/november, want dan voelen de vier gekende coronavirusstammen die de gewone verkoudheid veroorzaken, zich nog het best. Dit is een nieuw virus, misschien gaat het ook pas tegen december/januari zijn. Er zijn nu indicaties dat het SARS-CoV-2-virus al enkele maanden rondwaarde in China, en pas tegen eind december epidemische vormen is gaan aannemen. 
Er zijn wel sterke indicaties dat het wel degelijk uitmaakt welke maatregelen er getroffen worden. Correlatie is natuurlijk geen causatie, maar het lijkt toch duidelijk dat een snelle en kordate aanpak een duidelijke impact heeft. Ik heb de grafiek van Sciensano wat herwerkt, zie hieronder. Je kunt toch zien dat de exponentiële toename van coronagerelateerde klachten quasi onmiddellijk na de start van de "lockdown light" een halt wordt toegeroepen.
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Dat zou echter betekenen dat er telkens opnieuw een nieuwe golf aankomt van zodra de maatregelen gelost worden. Dit zien we tot dusver niet in België, en ook in andere Europese landen blijft de situatie tot dusver positief evolueren. Maar in Iran is het virus wel opnieuw aan een duidelijke opmars bezig zoals ook in onderstaande grafiek te zien is, en ook Zuid-Korea geeft aan dat er een tweede golf bezig is (ook al zijn het hier tot dusver eerder uitbraken). In enkele Duitse deelstaten worden er ook nieuwe uitbraken gezien… ik moet zeggen, dat lijken me toch belangrijke signalen.
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Het is zinvol om lessen te trekken uit het verleden. Tijdens de influenzapandemie in 1918-1919, de "Spaanse griep" (die trouwens in de USA is gestart) was er een tweede en derde golf te zien, zie ook de grafiek hieronder. 
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Het ene virus is het andere niet. Het SARS-CoV-2-virus zou een gelijkaardig beeld kunnen geven met een nog veel hogere piek dit najaar, het zou ook volledig kunnen verdwijnen zoals eerder het SARS-CoV-1-virus en het MERS-virus, en het zou ook nog een volledig ander effect kunnen hebben. Er zijn zoveel factoren die kunnen meespelen. Heeft misschien ruimschoots de helft van de bevolking al een gedeeltelijke immuniteit, zoals een recente studie suggereert? Is het effect van verspreiding via aerosol toch belangrijker dan momenteel ingeschat, zoals een aantal andere studies doen vermoeden (wat ik in deze video uitleg)? Is er een nu toenemend beschermend effect van vitamine D dat verklaart waarom coronavirussen doorgaans enkel in de late herfst tot de vroege lente circuleren? Er zijn nog zoveel ongekende factoren.
Conclusie is: uiteindelijk weten we niet wat de toekomst zal brengen. Maar ik verwacht wel een tweede golf, ja. Misschien pas tegen eind december / begin januari, maar het zou ook al in september prijs kunnen zijn. Dus tot wanneer er een effectief vaccin of geneesmiddel is, blijven we dit best zorgvuldig opvolgen, en wordt er op basis van voortschrijdend inzicht en up-to-date data snel en kordaat bijgestuurd. Mijn advies naar de bedrijven is alleszins al om ervan uit te gaan dat een tweede golf eraan komt, en de operationele werking hier nu al op te voorzien.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h