De weekgemiddeldes zijn weer lichtjes aan het stijgen. Een reden tot ongerustheid? Naar aanleiding van een vraag van Bart Vanraes ben ik nog eens gaan kijken naar de brondata die Sciensano ter beschikking stelt.
Ik geef in onderstaande grafiek voor de duidelijkheid enkel de bevestigde gevallen en besmettingen vanaf 1 juni. De globale resultaten heb ik eerder al besproken in een artikel waarin ik ook aantoon dat de échte piek van maart grotendeels onzichtbaar is.
Naar nieuwe besmettingen vanaf juni was een minimum in week 26 (week van 22 juni) met 603 nieuwe gevallen. De voorbije twee weken is er echter een lichte stijging te zien (621, 630). Het aantal testen is nochtans aan het dalen: van 70.709 in week 26 naar 61.808 en vorige week nog maar 54.102.
Weekgemiddeldes van minder dan 100 gevallen per dag zijn natuurlijk peanuts vergeleken met de piekperiode in april, toen we gemiddeld bijna 1600 gevallen per dag hadden (met een maximum van 2319 nieuwe gevallen op 10 april - en dus wederom, waarschijnlijk waren er nog véél meer effectieve nieuwe besmettingen in maart, maar ze werden gewoonweg niet bevestigd), dus de vraag stelt zich dan wel: waar maken we ons eigenlijk druk om? Of het nu 603 zijn of 630, het zijn slechts 27 bevestigde besmettingen meer op een ganse week.
Maar er is wel degelijk reden tot ongerustheid.
In ca. de helft van de landen waar de maatregelen zijn versoepeld, is een nieuwe stijging van het aantal gevallen zichtbaar. In een aantal landen is er zelfs sprake van een tweede golf. Of en wanneer ik die in België verwacht, heb ik ook in een eerder artikel al uitgelegd.
Het is net zoals die oefening met een vijver, waar waterlelies groeien die elke dag twee keer zo groot worden, en na 30 dagen zou de vijver helemaal bedekt zijn met waterlelies waardoor de vissen verstikken. Wanneer moeten we ingrijpen? Misschien pas van zodra de helft van de vijver bedekt is met waterlelies? En wanneer is dat dan precies?
In het begin lijkt er geen probleem te zijn, en blijft het bedekte oppervlak klein. Tegen dag 15 is slechts 0,03% bedekt; zelfs op dag 25 is het slechts 3%. Pas op dag 29 is 50% bedekt, en dan duurt het nog maar één dag voor de hele vijver gevuld is met verstikkende waterlelies.
Wat ik maar wil zeggen: nu lijkt het allemaal nog onbeduidend, maar het tij kan snel keren. Dus best dat we voorzichtig zijn. Hou dus afstand, was regelmatig je handen, en draag dat mondmasker!