Doorgaan naar hoofdcontent

De minimumtarieven van je externe dienst in 2021

De minimumtarieven van de externe diensten zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. Ze worden elk jaar op 1 januari aangepast aan de spilindex, voor het ganse lopende jaar.

De spilindex is in februari 2020 overschreden, dus de minimumtarieven voor 2021 zullen 2% hoger zijn dan die van 2020. Bijgevolg zijn onderstaande cijfers van toepassing.

Tariefgroep≤ 5 werknemers> 5 werknemers
Tariefgroep 138,43 EUR44,92 EUR
Tariefgroep 255,74 EUR65,49 EUR
Tariefgroep 369,27 EUR81,72 EUR
Tariefgroep 487,67 EUR103,37 EUR
Tariefgroep 5102,83 EUR121,23 EUR
Preventie-eenheidNVT162,36 EUR
Preventie-eenheid buiten budgetNVT124,48 EUR
Medisch onderzoek buiten budget83,92 EUR83,92 EUR


Hé, gingen die tariefregelingen niet grondig herzien worden?

Het advies nr. 215 van de Hoge Raad PBW uit 2018 vroeg om een wijziging van de tariefregeling van de externe diensten. De Belgische overheid is er anno 2021 nog niet toegekomen om dit onder de loep te nemen. 

Ze hebben sinds 2018 ook wel wat andere dingen aan hun hoofd gehad: eerst moest de formatie na het vertrek van de N-VA op 8 december 2018 zien te overleven tot de nieuwe verkiezingen op 26 mei 2019. Dan had je de 493 dagen tot er een nieuwe meerderheidsregering gevormd raakte. Hiertussen fietste de coronapandemie. En, tja, ondertussen zijn we alweer 2021. Time flies when you're having fun, no?

Dit jaar verwacht ik niet dat die tariefregeling op de schop zal gaan. Puur buikgevoel hoor. Nu, ook als dat toch effectief het geval zou zijn, dan zullen de nieuwe tariefregelingen sowieso pas in voege gaan vanaf 1 januari 2022. Theoretisch zou het ook eerder kunnen, maar dan zou je een aantal KB's inhoudelijk sterk moeten aanpassen, en het zou een dergelijke boekhoudkundige rotzooi geven, dat ik wel met stelligheid kan voorspellen dat men dat niet zal doen.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski