Doorgaan naar hoofdcontent

De minimumtarieven van je externe dienst in 2021

De minimumtarieven van de externe diensten zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. Ze worden elk jaar op 1 januari aangepast aan de spilindex, voor het ganse lopende jaar.

De spilindex is in februari 2020 overschreden, dus de minimumtarieven voor 2021 zullen 2% hoger zijn dan die van 2020. Bijgevolg zijn onderstaande cijfers van toepassing.

Tariefgroep≤ 5 werknemers> 5 werknemers
Tariefgroep 138,43 EUR44,92 EUR
Tariefgroep 255,74 EUR65,49 EUR
Tariefgroep 369,27 EUR81,72 EUR
Tariefgroep 487,67 EUR103,37 EUR
Tariefgroep 5102,83 EUR121,23 EUR
Preventie-eenheidNVT162,36 EUR
Preventie-eenheid buiten budgetNVT124,48 EUR
Medisch onderzoek buiten budget83,92 EUR83,92 EUR


Hé, gingen die tariefregelingen niet grondig herzien worden?

Het advies nr. 215 van de Hoge Raad PBW uit 2018 vroeg om een wijziging van de tariefregeling van de externe diensten. De Belgische overheid is er anno 2021 nog niet toegekomen om dit onder de loep te nemen. 

Ze hebben sinds 2018 ook wel wat andere dingen aan hun hoofd gehad: eerst moest de formatie na het vertrek van de N-VA op 8 december 2018 zien te overleven tot de nieuwe verkiezingen op 26 mei 2019. Dan had je de 493 dagen tot er een nieuwe meerderheidsregering gevormd raakte. Hiertussen fietste de coronapandemie. En, tja, ondertussen zijn we alweer 2021. Time flies when you're having fun, no?

Dit jaar verwacht ik niet dat die tariefregeling op de schop zal gaan. Puur buikgevoel hoor. Nu, ook als dat toch effectief het geval zou zijn, dan zullen de nieuwe tariefregelingen sowieso pas in voege gaan vanaf 1 januari 2022. Theoretisch zou het ook eerder kunnen, maar dan zou je een aantal KB's inhoudelijk sterk moeten aanpassen, en het zou een dergelijke boekhoudkundige rotzooi geven, dat ik wel met stelligheid kan voorspellen dat men dat niet zal doen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m