Doorgaan naar hoofdcontent

Goede voornemens? De drie basisstappen

Op deze blog heb ik het al vaak gehad over goede voornemens, waaronder de mijne. Welke je kunt kiezen, hoe je die moet opstellen, en nog het belangrijkst, op welke manier je die opvolgt en bijstuurt. Bij de start van een nieuw kalenderjaar, waarbij tal van mensen hun goede voornemens van het voorgaande jaar weer van onder het stof halen, hier nog even de basics.


1 Doelen: Begin met de "big picture"

Denk goed na over je doelstellingen. Wat wil je starten/verbeteren/behouden? 

Wat zijn uiteindelijk de basics?

  • Een fysiek gezond lichaam
  • Een gevoel van mentaal welzijn

Deze twee basisbeginselen kun je verder gaan opdelen. Wat begrijp je bijvoorbeeld onder fysieke gezondheid? Dat kan zijn 

  • Afwezigheid van ziektes
  • Afwezigheid van pijn
  • Gevoel van fitheid
  • Gezond gewicht

En mentaal welzijn bereik je, afhankelijk van je voorkeuren, door

  • kunnen omgaan met stresserende situaties
  • goede familiebanden
  • een uitgebreide vriendenkring
  • zelfontwikkeling

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Your mileage may vary.


2 Plannen: Stel een concreet actieplan op

Zie mijn eerdere artikelen, om naar die basisdoelen toe te werken moet je een aantal concrete doelstellingen opstellen. Die moeten "SMART" zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdsgebonden.

Dat gevoel van fitheid bijvoorbeeld, een mogelijke manier om daar naartoe te werken is, om een cliché te nemen, "10.000 stappen per dag". Die stappen zijn niet je einddoel, maar wel een nuttig, "smart" werkmiddel. Vergeet de A en R niet; als je nu 3.000 stappen zet, moet je niet direct naar 10.000 willen gaan want dat hou je niet vol. Zelf ben ik in 2015 ook gestart met een jaardoel van 8.000 stappen per dag.

Je werkt aan je mentaal welzijn en stresserende situaties via (onder meer) een dankbaarheidsdagboek. "Drie dingen waar ik dankbaar voor ben" elke dag kan zo'n concreet doel zijn. Je kunt ook beginnen met één ding. Het moet wel elke dag iets nieuws zijn, iets kleins maar concreet. Ook hier, less is more. 


3 Acties: Voer het uit en volg het op

Om je doelen te bereiken is het systeem dat je toepast om het uit te voeren essentieel. Dit gaat het verschil maken tussen succes en falen.

Wil je een marathon lopen vóór je veertigste? Fijn. Maar daarmee ben je er niet. Wat ga je concreet doen elke dag tot dat moment? Wat je je weekplanning? Wanneer en hoeveel ga je lopen, wat als er iets tussenkomt, wat als de motivatie vermindert?

Het is pas door iets systematisch toe te passen en op te volgen, dag in dag uit, tot het een gewoonte wordt en deel van jezelf, dat je je oorspronkelijk einddoel bereikt. 


Zie ook: 

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m