Op deze blog heb ik het al vaak gehad over goede voornemens, waaronder de mijne. Welke je kunt kiezen, hoe je die moet opstellen, en nog het belangrijkst, op welke manier je die opvolgt en bijstuurt. Bij de start van een nieuw kalenderjaar, waarbij tal van mensen hun goede voornemens van het voorgaande jaar weer van onder het stof halen, hier nog even de basics.
1 Doelen: Begin met de "big picture"
Denk goed na over je doelstellingen. Wat wil je starten/verbeteren/behouden?
Wat zijn uiteindelijk de basics?
- Een fysiek gezond lichaam
- Een gevoel van mentaal welzijn
Deze twee basisbeginselen kun je verder gaan opdelen. Wat begrijp je bijvoorbeeld onder fysieke gezondheid? Dat kan zijn
- Afwezigheid van ziektes
- Afwezigheid van pijn
- Gevoel van fitheid
- Gezond gewicht
En mentaal welzijn bereik je, afhankelijk van je voorkeuren, door
- kunnen omgaan met stresserende situaties
- goede familiebanden
- een uitgebreide vriendenkring
- zelfontwikkeling
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Your mileage may vary.
2 Plannen: Stel een concreet actieplan op
Zie mijn eerdere artikelen, om naar die basisdoelen toe te werken moet je een aantal concrete doelstellingen opstellen. Die moeten "SMART" zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdsgebonden.
Dat gevoel van fitheid bijvoorbeeld, een mogelijke manier om daar naartoe te werken is, om een cliché te nemen, "10.000 stappen per dag". Die stappen zijn niet je einddoel, maar wel een nuttig, "smart" werkmiddel. Vergeet de A en R niet; als je nu 3.000 stappen zet, moet je niet direct naar 10.000 willen gaan want dat hou je niet vol. Zelf ben ik in 2015 ook gestart met een jaardoel van 8.000 stappen per dag.
Je werkt aan je mentaal welzijn en stresserende situaties via (onder meer) een dankbaarheidsdagboek. "Drie dingen waar ik dankbaar voor ben" elke dag kan zo'n concreet doel zijn. Je kunt ook beginnen met één ding. Het moet wel elke dag iets nieuws zijn, iets kleins maar concreet. Ook hier, less is more.
3 Acties: Voer het uit en volg het op
Om je doelen te bereiken is het systeem dat je toepast om het uit te voeren essentieel. Dit gaat het verschil maken tussen succes en falen.
Wil je een marathon lopen vóór je veertigste? Fijn. Maar daarmee ben je er niet. Wat ga je concreet doen elke dag tot dat moment? Wat je je weekplanning? Wanneer en hoeveel ga je lopen, wat als er iets tussenkomt, wat als de motivatie vermindert?
Het is pas door iets systematisch toe te passen en op te volgen, dag in dag uit, tot het een gewoonte wordt en deel van jezelf, dat je je oorspronkelijk einddoel bereikt.
Zie ook: