Doorgaan naar hoofdcontent

Goede voornemens? De drie basisstappen

Op deze blog heb ik het al vaak gehad over goede voornemens, waaronder de mijne. Welke je kunt kiezen, hoe je die moet opstellen, en nog het belangrijkst, op welke manier je die opvolgt en bijstuurt. Bij de start van een nieuw kalenderjaar, waarbij tal van mensen hun goede voornemens van het voorgaande jaar weer van onder het stof halen, hier nog even de basics.


1 Doelen: Begin met de "big picture"

Denk goed na over je doelstellingen. Wat wil je starten/verbeteren/behouden? 

Wat zijn uiteindelijk de basics?

  • Een fysiek gezond lichaam
  • Een gevoel van mentaal welzijn

Deze twee basisbeginselen kun je verder gaan opdelen. Wat begrijp je bijvoorbeeld onder fysieke gezondheid? Dat kan zijn 

  • Afwezigheid van ziektes
  • Afwezigheid van pijn
  • Gevoel van fitheid
  • Gezond gewicht

En mentaal welzijn bereik je, afhankelijk van je voorkeuren, door

  • kunnen omgaan met stresserende situaties
  • goede familiebanden
  • een uitgebreide vriendenkring
  • zelfontwikkeling

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Your mileage may vary.


2 Plannen: Stel een concreet actieplan op

Zie mijn eerdere artikelen, om naar die basisdoelen toe te werken moet je een aantal concrete doelstellingen opstellen. Die moeten "SMART" zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdsgebonden.

Dat gevoel van fitheid bijvoorbeeld, een mogelijke manier om daar naartoe te werken is, om een cliché te nemen, "10.000 stappen per dag". Die stappen zijn niet je einddoel, maar wel een nuttig, "smart" werkmiddel. Vergeet de A en R niet; als je nu 3.000 stappen zet, moet je niet direct naar 10.000 willen gaan want dat hou je niet vol. Zelf ben ik in 2015 ook gestart met een jaardoel van 8.000 stappen per dag.

Je werkt aan je mentaal welzijn en stresserende situaties via (onder meer) een dankbaarheidsdagboek. "Drie dingen waar ik dankbaar voor ben" elke dag kan zo'n concreet doel zijn. Je kunt ook beginnen met één ding. Het moet wel elke dag iets nieuws zijn, iets kleins maar concreet. Ook hier, less is more. 


3 Acties: Voer het uit en volg het op

Om je doelen te bereiken is het systeem dat je toepast om het uit te voeren essentieel. Dit gaat het verschil maken tussen succes en falen.

Wil je een marathon lopen vóór je veertigste? Fijn. Maar daarmee ben je er niet. Wat ga je concreet doen elke dag tot dat moment? Wat je je weekplanning? Wanneer en hoeveel ga je lopen, wat als er iets tussenkomt, wat als de motivatie vermindert?

Het is pas door iets systematisch toe te passen en op te volgen, dag in dag uit, tot het een gewoonte wordt en deel van jezelf, dat je je oorspronkelijk einddoel bereikt. 


Zie ook: 

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal