Doorgaan naar hoofdcontent

Goede voornemens? De drie basisstappen

Op deze blog heb ik het al vaak gehad over goede voornemens, waaronder de mijne. Welke je kunt kiezen, hoe je die moet opstellen, en nog het belangrijkst, op welke manier je die opvolgt en bijstuurt. Bij de start van een nieuw kalenderjaar, waarbij tal van mensen hun goede voornemens van het voorgaande jaar weer van onder het stof halen, hier nog even de basics.


1 Doelen: Begin met de "big picture"

Denk goed na over je doelstellingen. Wat wil je starten/verbeteren/behouden? 

Wat zijn uiteindelijk de basics?

  • Een fysiek gezond lichaam
  • Een gevoel van mentaal welzijn

Deze twee basisbeginselen kun je verder gaan opdelen. Wat begrijp je bijvoorbeeld onder fysieke gezondheid? Dat kan zijn 

  • Afwezigheid van ziektes
  • Afwezigheid van pijn
  • Gevoel van fitheid
  • Gezond gewicht

En mentaal welzijn bereik je, afhankelijk van je voorkeuren, door

  • kunnen omgaan met stresserende situaties
  • goede familiebanden
  • een uitgebreide vriendenkring
  • zelfontwikkeling

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Your mileage may vary.


2 Plannen: Stel een concreet actieplan op

Zie mijn eerdere artikelen, om naar die basisdoelen toe te werken moet je een aantal concrete doelstellingen opstellen. Die moeten "SMART" zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdsgebonden.

Dat gevoel van fitheid bijvoorbeeld, een mogelijke manier om daar naartoe te werken is, om een cliché te nemen, "10.000 stappen per dag". Die stappen zijn niet je einddoel, maar wel een nuttig, "smart" werkmiddel. Vergeet de A en R niet; als je nu 3.000 stappen zet, moet je niet direct naar 10.000 willen gaan want dat hou je niet vol. Zelf ben ik in 2015 ook gestart met een jaardoel van 8.000 stappen per dag.

Je werkt aan je mentaal welzijn en stresserende situaties via (onder meer) een dankbaarheidsdagboek. "Drie dingen waar ik dankbaar voor ben" elke dag kan zo'n concreet doel zijn. Je kunt ook beginnen met één ding. Het moet wel elke dag iets nieuws zijn, iets kleins maar concreet. Ook hier, less is more. 


3 Acties: Voer het uit en volg het op

Om je doelen te bereiken is het systeem dat je toepast om het uit te voeren essentieel. Dit gaat het verschil maken tussen succes en falen.

Wil je een marathon lopen vóór je veertigste? Fijn. Maar daarmee ben je er niet. Wat ga je concreet doen elke dag tot dat moment? Wat je je weekplanning? Wanneer en hoeveel ga je lopen, wat als er iets tussenkomt, wat als de motivatie vermindert?

Het is pas door iets systematisch toe te passen en op te volgen, dag in dag uit, tot het een gewoonte wordt en deel van jezelf, dat je je oorspronkelijk einddoel bereikt. 


Zie ook: 

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i