Doorgaan naar hoofdcontent

Goede voornemens? De drie basisstappen

Op deze blog heb ik het al vaak gehad over goede voornemens, waaronder de mijne. Welke je kunt kiezen, hoe je die moet opstellen, en nog het belangrijkst, op welke manier je die opvolgt en bijstuurt. Bij de start van een nieuw kalenderjaar, waarbij tal van mensen hun goede voornemens van het voorgaande jaar weer van onder het stof halen, hier nog even de basics.


1 Doelen: Begin met de "big picture"

Denk goed na over je doelstellingen. Wat wil je starten/verbeteren/behouden? 

Wat zijn uiteindelijk de basics?

  • Een fysiek gezond lichaam
  • Een gevoel van mentaal welzijn

Deze twee basisbeginselen kun je verder gaan opdelen. Wat begrijp je bijvoorbeeld onder fysieke gezondheid? Dat kan zijn 

  • Afwezigheid van ziektes
  • Afwezigheid van pijn
  • Gevoel van fitheid
  • Gezond gewicht

En mentaal welzijn bereik je, afhankelijk van je voorkeuren, door

  • kunnen omgaan met stresserende situaties
  • goede familiebanden
  • een uitgebreide vriendenkring
  • zelfontwikkeling

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Your mileage may vary.


2 Plannen: Stel een concreet actieplan op

Zie mijn eerdere artikelen, om naar die basisdoelen toe te werken moet je een aantal concrete doelstellingen opstellen. Die moeten "SMART" zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdsgebonden.

Dat gevoel van fitheid bijvoorbeeld, een mogelijke manier om daar naartoe te werken is, om een cliché te nemen, "10.000 stappen per dag". Die stappen zijn niet je einddoel, maar wel een nuttig, "smart" werkmiddel. Vergeet de A en R niet; als je nu 3.000 stappen zet, moet je niet direct naar 10.000 willen gaan want dat hou je niet vol. Zelf ben ik in 2015 ook gestart met een jaardoel van 8.000 stappen per dag.

Je werkt aan je mentaal welzijn en stresserende situaties via (onder meer) een dankbaarheidsdagboek. "Drie dingen waar ik dankbaar voor ben" elke dag kan zo'n concreet doel zijn. Je kunt ook beginnen met één ding. Het moet wel elke dag iets nieuws zijn, iets kleins maar concreet. Ook hier, less is more. 


3 Acties: Voer het uit en volg het op

Om je doelen te bereiken is het systeem dat je toepast om het uit te voeren essentieel. Dit gaat het verschil maken tussen succes en falen.

Wil je een marathon lopen vóór je veertigste? Fijn. Maar daarmee ben je er niet. Wat ga je concreet doen elke dag tot dat moment? Wat je je weekplanning? Wanneer en hoeveel ga je lopen, wat als er iets tussenkomt, wat als de motivatie vermindert?

Het is pas door iets systematisch toe te passen en op te volgen, dag in dag uit, tot het een gewoonte wordt en deel van jezelf, dat je je oorspronkelijk einddoel bereikt. 


Zie ook: 

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski