Doorgaan naar hoofdcontent

Vier tips om je vakantie goed voor te bereiden

Ga je op vakantie? Een goede voorbereiding op het werk kan je veel stress besparen. Ik geef enkele tips mee.


1 Voorzie een back-up

Is er een collega tot wie men zich zal kunnen wenden tijdens je vakantie? Stem dit onderling af, en communiceer dat duidelijk in en buiten de onderneming, biojvoorbeeld via je afwezigheidsbericht. Zo vermijd je dat je smartphone een tikkende tijdbom wordt in het geval van dringende vragen.

2 Denk goed na over je afwezigheidsbericht

Sowieso is het nodig om tijdens je afwezigheid een automatisch antwoord te voorzien. Niets vervelender voor je contactpersonen dan wekenlang wachten op een mail, niet wetend dat je weg bent. 

Die agent kun je al ruim op voorhand opmaken, en in de instellingen voorzien dat die in een welbepaalde periode actief wordt. Zo vermijd je dat je die in volle vakantiestemming vergeet aan te zetten (of omgekeerd dat een achterhaald afwezigheidsbericht je mailers blijft bestoken).

Vermeld in het bericht van/tot wanneer je met vakantie bent, of je je mails al dan niet gaat nakijken, en een eventuele andere contactpersoon voor dringende vragen (die back-up waar ik het eerder al over had).


3 Kondig je vakantie (ruim) op voorhand aan

Heb je het al voorgehad? Enkele minuten vóór je alles voor meerdere weken afsluit, krijg je nog een mail binnen van een collega (of nog erger, je baas) met een dringende vraag. Had die daar niet eerder mee kunnen afkomen? (of beter nog, iets later?) 

Je gaat natuurlijk niet alle dergelijke voorvallen kunnen vermijden, maar het helpt al wanneer je je afwezigheidsagent enkele dagen voorheen al aanzet met een proactieve heads-up à la "ik ben vanaf x met vakantie". Of vermeld het al een week (of waarom niet, een maand) ervoor in je elektronische handtekening; dan wel voldoende prominent aanwezig, anders leest men er losjes overheen.

4 Las administratieve blokken in net vóór en net na je vakantie

Voorzie voldoende tijd om je lopende zaken af te sluiten of over te dragen, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt vertrekken. 

En ook omgekeerd, voorzie bij terugkeer tijd om je wildgroei van binnengekomen mails bij te trimmen, idealiter een halve dag. Je kunt zelfs op voorhand in je afwezigheidsbericht die eerste terugkomdag ook nog meegeven als "nog afwezig"; dat verkleint de kans dat je tijdens dit administratief opruimwerk constant gestoord wordt met telefoontjes van je contactpersonen.



Zin in nog meer mailtips? Dan kun je ook Inbox Zero of Vier onorthodoxe tips om je mailbox beter te beheren eens lezen.


Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...