Doorgaan naar hoofdcontent

De kantoorzombies

Als arbeidsgeneesheer voer ik een jaarlijkse rondgang uit in de aan mij toegewezen bedrijven. Een bedrijfsbezoek heet dat. Kijken of de mensen veilig hun werk kunnen uitvoeren, of er risico's zijn waarop ik moet letten tijdens de jaarlijkse onderzoeken, wijzen op gevaren en oplossingen aanreiken, enzovoorts enzoverder. Ik zou hier een gedetailleerd overzicht kunnen geven van de vijf pijlers van gezondheidsrisico's waar we naar kijken, maar ik heb geen zin. En het is eigenlijk toch saaie boel, dus prijs je gelukkig.

Nu, rondgangen in chemische fabrieken kunnen echt wel boeiend zijn. Je krijgt inzicht in de productieprocessen van het bedrijf, grote indrukwekkende machines met tal van buizen en tellers. Gemeentebesturen zijn ook leuk om te doen. Je bezoekt tal van gevarieerde locaties. Van garages tot kinderdagverblijven, zwembaden tot kerkhoven.

Maar o, o de administratieve werkplaatsen. Burelen met enkel administratieve bediendes. Je kijkt naar de ergonomische aspecten van de werkplaatsen. Je weet wel, staat je scherm recht voor je, niet te hoog, niet te laag. Heb je een goede bureaustoel. Niet te weinig licht van buiten. Etcetera. The usual. Maar vraag niet of ze klachten hebben. Want dat hebben ze. In overvloed. Het arbeidsklimaat is steevast de boosdoener. Het is te warm. Het is te koud. Er is teveel tocht. Er is te weinig zuurstof. Het ruikt muf. De lucht is te droog. Te vochtig. Heb je ooit een zombiefilm gezien, waarin een van de protagonisten ingesloten raakt en door schuifelende, strompelende zombies wordt overrompeld? Dan weet je wat ik bedoel. "Te droog! Droog!" "Koud!" "Kouuuud!"
"Ik zet het in het verslag!" bezweer ik hen dan. "Kijk, ik neem foto's van de airco!" en daarmee weer ik hen succesvol af. Maar het jaar erop moet ik wederom spitsroeden lopen, en nu helpt mijn fototoestel niet meer. "Wat heeft het voor zin dat je foto's neemt? Het haalt toch niets uit! Er wordt toch niets gedaan aan onze problemen." Vrouwen zijn het fanatiekst. "Mensen worden ziek! Doe er iets aan!" En dan worden er klimaatmetingen en comfortmetingen uitgevoerd, met het meten van de temperatuur en de luchtvochtigheid en de luchtstromingen en het CO2-gehalte. En er wordt niets abnormaals gevonden. Maar de klachten blijven aanwezig.

Ik heb eens de vergissing begaan om mijn verzuchtingen toe te vertrouwen aan een personeelsverantwoordelijke. "Overal waar mensen bureauwerk doen," zuchtte ik, "hoor ik klachten over het arbeidsklimaat. Ook hier. In eenzelfde ruimte heeft de helft het te koud en de andere helft te warm. Maar met de temperatuur is niets aan de hand." Waarop de personeelsverantwoordelijke verontwaardigd reageerde. "Maar het is hier wél te koud!"
Ze was één van hen! Eén van de kantoorzombies!

Vandaag las ik het volgende waargebeurde verhaal. Een onderhoudswerkman had altijd hommeles in een kantoor met dertig vrouwen. Hij kreeg de temperatuur nooit op een niveau dat aanvaardbaar was voor iedereen. Uiteindelijk heeft hij twintig nepthermostaten laten installeren. Alle vrouwen werd verteld dat elke thermostaat de temperatuur in de zone daarrond bepaalde. Het probleem was opgelost. Nu dat iedereen "controle" had over hun eigen thermostaat, was er geen hinder meer.
Briljant!

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin